Разлика между Първата и Втората световна война

Първата световна война срещу Втората световна война

Първата световна война е известна още като Първата световна война, Голямата война, Европейската война и Войната на народите. Бие се предимно в Европа от 1914 до 1918 година и продължи 4 години.

Имаше две враждуващи групи, Съюзническите сили, съставени от Франция, Великобритания, Русия, Япония, Италия, а в по -късните години и САЩ; и Централните сили, съставени от Германия, Австро-Унгария, България и Турция.

То е предизвикано от убийството на австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд от сръбски националисти. Тогава съюзниците на Австро-Унгария нахлуват в враговете им и това се превръща в една от двете най-големи войни в света.

Той приключва с Версайския договор през 1919 г., в който Германия поема отговорността за войната. Това доведе до отделянето на Австро-Унгария на няколко държави и независимостта на Естония, Латвия, Литва, Финландия и Полша от Русия. Това доведе и до създаването на Лигата на нациите.

Втората световна война, от друга страна, е известна още като Втората световна война и се води между 1939 и 1945 г. Тя продължава шест години, което води до много голям брой жертви за всички нации, участващи както в цивилния, така и във военния персонал. .

Двете враждуващи групи бяха: силите на оста, съставени от Германия, Италия и Япония; и Съюзниците, съставени от САЩ, Великобритания, Франция, Съветския съюз и Китай. Това беше най -жестоката война с геноцида на нацистите срещу еврейския народ .

Резултатът от Първата световна война и Версайския договор предизвика горчиви чувства сред онези, които бяха помолени да платят за престъпленията си, особено в Германия. Адолф Хитлер се възползва от това и доведе Германия до война.

Той се съюзява с Италия и Япония, за да се бори срещу Съветския съюз, а на 1 септември 1939 г. Германия напада Полша. Той започва в Европа, но скоро се разпространява по целия свят, като се включва в САЩ и други страни.

Докато Първата световна война се води в окопите и използва картечници и отровен газ, Втората световна война се води с помощта на съвременна артилерия и машини, използващи повече самолети, кораби, танкове и подводници.

По време на тази война бяха разработени и методи за специални операции заедно с атомни ракети и тайни комуникации. Това доведе до разработването на атомната бомба, която беше катализаторът за прекратяване на войната.

Втората световна война приключи с поражението на Германия и Япония. Това доведе до появата на две нови световни суперсили - САЩ и Съветския съюз. Организацията на обединените нации също е създадена след войната с цел насърчаване на сътрудничеството между нациите и предотвратяване на нова война.

Резюме:

1. Първата световна война се води между 1914 и 1918 г., докато Втората световна война се води между 1939 и 1945 г. 2. Двете враждуващи групи от Първата световна война са съюзническите сили и централните сили, докато двете враждуващи групи от Втората световна война са съюзниците и силите на оста. 3. Първата световна война е предизвикана от убийството на ерцхерцога на Австро-Унгария, докато Втората световна война е предизвикана от огорчението от резултата от Първата световна война, използвана от Адолф Хитлер, за да доведе Германия до война. 4. Докато Първата световна война се води в линиите на окопите, Втората световна война се води в по -широк мащаб, използвайки съвременни оръжия и методи, включително атомната бомба.

18 коментара

 1. Благодаря, това ми помогна толкова много. 🙂

 2. Уау, това беше много полезно!

 3. Това беше много полезно, благодаря

 4. уау добре е да ми помогнеш

 5. Благодаря, това беше толкова полезно за училищния доклад !!!! <3

 6. Котка, благодаря ти достатъчно. Сякаш знаех тези неща, но трябва да съм сигурен, че знам всички важни неща и да ги организирам, което се прави тук. Благодаря!

 7. Благодаря, беше наистина полезно за мен. Мога да пиша отговори в изпитите си, след като прочетох това. Благодаря ти издател .❤️

 8. Толкова много помощ благодаря !!!!!!

 9. Това много помага, благодаря.

 10. Железни сърца .. ха .. някой?

 11. Благодаря много, че ми помогна при изпита, но не знам дали това е вярно jk, хубаво и полезно е хаха !!!

 12. Страхотно обобщение. Много информативно.

 13. Страхотен!!!!! Това наистина помага ......

 14. Tysmm мога да напиша тези imp точки в моя изпит ... това наистина ми помага много 🙂

Вижте повече за: