Разлика между прокси войната и студената война

Berlinermauer

Студена война

Терминът Студена война се отнася до обтегнатите отношения между две държави или два блока, където нито един от съперниците не участва в пряка война с другата. В такава ситуация всеки от съперниците се опитва да омаловажи своите опоненти политически, икономически, идеологически, военно (чрез увеличаване на военните разходи и авантюризма в други страни) и дипломатически. Исторически терминът се отнася до напрегнатите отношения, съществували между САЩ и СССР през периода, започващ с края на Втората световна война (1945 г.) и падането на Съветския съюз (1991 г.). През този период не е имало пряка война между двете най-мощни ядрени държави поради доктрината „не нанасяне на първи удар“ или взаимно гарантирано унищожение (MAD).

Основната причина за избухването на студената война е остър конфликт между идеологиите; капиталистическа система на производство, разпределение и демократична система на политическо управление, отстоявана от САЩ и техните съюзници със сходни политически, социални и икономически възгледи в сравнение със социалистическата политическа и икономическа система с еднопартийно комунистическо правителство с централизирана структура на властта. По време на Втората световна война САЩ и (по -рано) СССР бяха съюзници срещу Германия, водени от Хитлер. През този период имаше явно несъгласие по отношение на политическата система между двете страни, но те се обединиха, за да победят Хитлер. След падането на Хитлерова Германия страната е разделена между четирите съюзници, а именно Великобритания, САЩ, Франция и СССР. Град Берлин също беше разделен между тях. Скоро трите капиталистически държави обединиха своята част от Германия, за да образуват нова държава, известна като Федерална република Германия, докато СССР формира Германска демократична република като комунистическа държава. По същия начин Берлинската стена разделя Берлин и на практика Европа. Това бележи началото на ерата на Студената война. В края на 80 -те години президентът на СССР Михаил Горбачов въведе прилагането на перестройката, т.е. преструктуриране на икономическата и политическата система на Съветския съюз и „ Гласност“, т.е. по -прозрачни съдебни производства. Това заедно с усилията на президента да убеди президента на САЩ Ричард Никсън да премахне ядрените оръжия, всъщност разделиха народа на СССР. Сраженията между лидерите на комунистическата партия в крайна сметка доведоха до разпадане на съветския блок. С това ерата на Студената война приключи.

Прокси война

Прокси война е ситуация на конфликт между две мощни нации, при която нито една от страните не атакува или признава военна враждебност спрямо другата. Но по -малки и мощни държави или въоръжени милиции се използват като пълномощник за борба за тях. Така прокси войната включва двама по -големи играчи, които се бият помежду си със съюзниците или си помагат на враговете. След края на Втората световна война, Proxy War дойде като доказателствен аспект на втората половина на глобалната политическа история на 20 -ти век.

След войната във Виетнам имаше огромно обществено мнение срещу изпращането на американски сили в чужбина да се бият. Също така СССР установи, че насърчаването на страните против НАТО като по -евтино в сравнение с пряката конфронтация. Това доведе до финансиране от САЩ на военни операции на ислямските фундаменталистки бунтовнически групи, борещи се със съветската окупация на Афганистан през декември 1979 г. до февруари 1989 г. По време на испанската гражданска война Германия, от една страна, и СССР и Мексико, от друга, воюваха чрез посредническа война, подкрепяйки испанските националисти и Републиканци съответно.

Много пъти по -малко силен във военно отношение съперник намира за самоубийствено да се отдаде на пряка конфронтация с по -силния враг. По -скоро би могло да му бъде от полза, като нанесе наранявания чрез посредническа война. Директната финансова и военна помощ на Пакистан за ислямските фундаменталистически терористични групи, които да проникнат в Индия и да нанесат смъртоносни терористични атаки и финансирането на ислямските държави на войнстващи групировки срещу Израел, са някои от най -известните примери за война с пълномощници от Пакистан и Иран и неговите съюзници.

Разлики

Концептуално: Студената война не включва непременно въоръжен конфликт. Това може да включва масирана пропаганда, използваща правителствени механизми за разпространение на определена идеология и/или жестоко критикуване на идеологията на противника. Proxy War обикновено включва въоръжен конфликт, понякога използващ недържавни играчи.

Силата на съперниците: Студената война обикновено включва съперничество между почти еднакво мощни във военно отношение държави. Прокси войната, от друга страна, се води между неравностойни във военно отношение съперници.

Роля на държавата: В Студената война разузнавателните служби, включително военното разузнаване на воюващите страни, са широко използвани. Във войната за пълномощници предимно идеологически или религиозни екстремистки групи се обучават и разгръщат за бунтовнически дейности, в ущърб на интересите на враждебната страна.

Финансиране: Студената война се финансира главно от правителството на съответните държави. Финансирането на Proxy War частично идва от воюващите страни и голяма част идва от незаконни дейности.

Примери

Студена война: Студената война се води между САЩ и някогашния СССР и двамата се отдадоха на редица прокси войни като част от дългия период на Студената война. Корейската война, създаването на НАТО и Варшавския договор, блокадата на Берлин, масовата правителствена пропаганда и Договорът за забрана на ядрените опити са петте най -добри примера за Студената война, водена между САЩ и някогашния СССР.

Прокси война: Значителни прокси войни са войната във Виетнам, когато СССР подкрепя Северен Виетнам и Южен Виетнам получава патронажа от САЩ. По време на гражданската война в Сирия Русия и Иран бяха съюзници срещу САЩ и ЕС. По време на съветско-афганистанската война за пълномощници САЩ открито подкрепиха ислямистките моджахеди в борбата срещу съветската окупация на Афганистан. Военните войни между Саудитска Арабия и Иран, от една страна, и между Израел и Палестина, от друга, имат опустошително въздействие върху Близкия изток, пораждайки смъртоносни отряди самоубийци и безсмислени убийци.

Вижте повече за: ,