Разлика между Пърл Харбър и 11 септември

Пърл Харбър срещу 9/11

Съединените американски щати бяха въвлечени във Втората световна война, когато военната база в Пърл Харбър, Хавай беше бомбардирана от японски военни сили. Японците вече са били във война с Китай и няколко страни от Югоизточна Азия.

Беше война, врагът беше очевиден и известен и беше много ясно къде да се контраатакува. Въпреки че при нападението имаше няколко цивилни, повечето от жертвите бяха войници. Японският народ беше обединен в подкрепата си за решението на своя лидер, императора на Япония.

Японците са първите, които прибягват до самолети -самоубийци, за да атакуват врага. Атаката срещу Пърл Харбър се е случила на 7 декември 1941 г. Няколко месеца преди 60 -годишнината си, на 11 септември 2001 г. (11 септември); Съединените американски щати отново бяха нападнати от членове на мюсюлманската екстремистка организация Ал-Куеда. Те отвлекли четири търговски самолета и ги използвали като бомби, когато ги маневрирали, за да ударят кулите близнаци на Световния търговски център и Пентагона. За разлика от нападението в Пърл Харбър, повечето жертви са цивилни. Това беше терористична атака, която уби почти 3000 души.

Въпреки че може да има няколко мюсюлмански лидери, които подкрепят своя лидер Осама бин Ладен и тяхната кауза, те не бяха много откровени за това. Хората, извършили атаката, идват от различни страни с тяхната религия и екстремистки убеждения като общ знаменател. Този враг на САЩ не е толкова голям, колкото Япония, нито се поддържа от армия, но е много хитър и коварен враг, който се крие зад религията си, за да получи лична изгода, удовлетворение и чувство за власт. За разлика от войната срещу Япония, войната срещу Ал-Куеда се очаква да продължи по-дълго и дори след смъртта на нейния лидер терористичните дейности ще продължат.

Въпреки че американският народ подкрепя войната му срещу тероризма, решението отне толкова време, че те установиха, че облага не само от страна на данъкоплатците, но и на войниците и техните семейства. Той има по -негативен ефект върху всички, отколкото Пърл Харбър. След нападението над Пърл Харбър хората в САЩ не бяха толкова уплашени, колкото след атаката на 11 септември. Повечето американци се чувстваха несигурни дори в домовете си, защото никой не знае кога или къде ще атакуват отново.

Резюме:

1. Пърл Харбър е акт на война, докато 11 септември е акт на тероризъм. 2. Атаката срещу Пърл Харбър е подкрепена от японците, докато атаката на 11 септември не е подкрепена от всички мюсюлмани. 3. Въпреки че Втората световна война/Пърл Харбър и 11 септември са използвали самолети -самоубийци, Пърл Харбър е против армия от нация, която е във война, докато 11 септември е срещу терористична група, съставена от хора от различни националности, но с една религия което е ислямът. 4. Повечето жертви на Пърл Харбър са войници, докато жертвите на 11 септември са предимно цивилни. 5. Войната, причинена от нападението в Пърл Харбър, приключи след по -малко от пет години, докато войната срещу тероризма изглежда не свършва дори след смъртта на Бин Ладен повече от девет години по -късно.

2 коментара

  1. Това е страхотен уебсайт

  2. Британско-американска конспирация в Близкия изток. Това е най -голямата прилика. Предразсъдъци само към исляма, а не към шинтоизма. Това е най -голямата разлика. 9/11 причини повече предразсъдъци. Пърл Харбър причинява само още смърт. Политически материализъм на САЩ. 9/11 беше по -скоро като нихилизъм. Само 11 септември отрича физиката, историята, държавната небрежност и т.н. моралната истина. Различно словесно/психологическо лечение. Audh billah.

Вижте повече за: