Разлика между монархия и демокрация

crown Монархия срещу демокрация

Историята на правителството може да не е точно известна, но може да се каже, че правителството е толкова старо, колкото и самото човешко общество. В един момент в миналото „с нарастването на населението в определена област, имаше натиск да има система от закони, които членовете на обществото трябва да спазват, тъй като в обществото ще цари хаос, ако няма ръководен орган, който да определя насоки за неговите съставки. Общественият ред и поддържането на сигурността са жизненоважни за всяко общество.

По -голямото население би изисквало по -сложен набор от правила и с нарастването на обществото правителствата също се развиват. В различни региони и в определени периоди от време процъфтяват различни видове управление. Трябва също да се спомене, че правителството постоянно се променя, както показва историята.

Монархията е форма на управление, която е била много разпространена през древността и средновековието. Върховната власт е дадена на индивид и тя може да бъде абсолютна или номинална. „Държавният глава“ на земя с такъв вид управление често притежава титлата за цял живот или до абдикация. Лидерът, който се нарича монарх, е напълно отделен от всички останали членове на държавата. Монархът обикновено взема всички закони и решения (законодателни, съдебни и изпълнителни).

Горното е в категоричен контраст с демокрацията. Демокрацията е вид управление, осъществявано от хората на нацията, пряко или косвено. Рядък подтип е „Директна демокрация“, но осъществим само за малка територия и с малко население. Обичайният начин за практикуване на този тип управление е чрез даване на правомощия за управление на избрани представители.

Демокрацията се основава на принцип на равенство и свобода. Равенство, определено от гледна точка на това, че всички граждани са равни пред закона. По принцип позициите и статусите нямат значение; когато някой наруши закона, той или тя подлежи на санкции. Монархията е различна по начин, по който висшите служители - особено монархът „„ често не са ограничени от закона, тъй като те сами съставят закона без по -нататъшно обсъждане.

На всички граждани на демократична нация се обещават определени легитимирани свободи и свободи, които обикновено са защитени от конституция. Монархията също може да даде тази привилегия, но всичко зависи от предпочитанията и склонностите на монарха.

Монархията на новото време обаче вече не се определя от гледна точка на неограничена политическа власт, тъй като се е развила до по-приятелско за гражданите правителство. Сега има конституционни монархии и това по някакъв начин размива границите между принципите на демокрацията и определящите корени на монархията.

Общата характеристика на монархията е, че правилото се предава чрез близките роднини „„ Наследствено правило “. Това е пълно презрение към принципите на демокрацията, където изборът на хората е управляващият кодекс.

Резюме:

1. Монархията е форма на управление, при която държавата се ръководи от монарх, докато демокрацията е правителство, ръководено от избрани представители. 2. Властта и позицията се предават чрез наследството и кръвната линия в Монархията, докато демокрацията главно подкрепя изборите (избор на хората). 3. В монархията върховната власт се дава на индивид, докато в демокрацията властта да управлява пряко или косвено се осъществява от хората. 4. В демокрацията всички са равни пред закона, докато в монархията монархът е законът.

15 коментара

 1. Погрешно е предположението, че Монархията и демокрацията са в опозиция помежду си. Вие изобразявате абсолютна монархия, която не е ограничена или ограничена от закони или конституция. Конституционните монархии - каквито съществуват в Европа, Канада, Австралия, Нова Зеландия и другаде - демокрацията се разраства, а Короната е защитник на свободите и свободата.

  От друга страна, републиките-истинската противоположност на монархията-могат да бъдат диктатури, много често са такива, дори ако президентът се преизбира на всеки четири или пет години. Погледнете към съюзника на САЩ Египет, където президентът Мубарак оглавява диктаторски режим и организира „избори“ само за да бъдат върнати с 85 или 90 процента, защото той пречи на опозиционните кандидати да проведат честна кампания. Републики като тази са навсякъде, в Европа (например Беларус, дори Русия), Африка (Зимбабве със скандалния Робърт Мугабе), Азия (от Бирма до Китай) или Америка (Куба).

  • Всъщност, ако не сте прочели целия пасаж, позволете ми отново да цитирам тези редове-„Въпреки това, монархията на новото време вече не се определя от гледна точка на неограничена политическа власт, тъй като се е развила до по-приятелско за гражданите правителство. Сега има конституционни монархии и това по някакъв начин размива границите между принципите на демокрацията и определящите корени на монархията ”

   Тези редове ясно посочват в какво се е превърнала монархията ... днес те са предимно приятелски настроени, освен това авторът никога не е казвал, че монархът винаги има абсолютна власт, разбира се, че той определя закона, той е независимият владетел на народа, но след това той получава „различните степени на власт“ в съвременния свят, което означава, че силата му по някакъв начин се контролира ... че като се каже, че силите му са по някакъв начин ограничени или в най -лошия случай той може да бъде и фигура ... затова казва, че идеята сега е някак замъглена и строгите граници на разграничение по някакъв начин са заличени. Освен това не мисля, че той приема, че и двамата са един срещу друг, той никога не го е споменавал, той просто казва, че и двете са различни, голяма разлика- правителството е под формата на монархия, изцяло по преценка на монарха, че ще бъде приятелски настроен към хората (същото като демокрацията, което означава управление на хората) или срещу тях ... Така че това са перфектни статии ... много проницателни трябва да кажа

 2. Вярвам, че статията обяснява монархията в нейния най -традиционен смисъл. Абсолютната монархия всъщност води до абсолютна власт. Въпреки това може да има много неясноти!

 3. ЗДРАВЕЙТЕ ВСИЧКИ

 4. още точки за монархията!

 5. ИДЕТЕ ДЕМОКРАТИЯ !!!!!!!

 6. Еха!! помогна ми

 7. Добре казано, сър Съни

 8. Да, това ми помага да напиша реч за демокрацията и да дам пример, така че е най -полезно

 9. Приятно ... Помага ми ...

 10. Монархията не е нищо друго освен напомняне за неравенството сред хората. Намирам го за много вредно във Великобритания, особено след като хората все още вярват, че са по -малко или по -достойни. Факт е, че монархът харчи пари на нацията, за да запази илюзорното си превъзходство. Хората се смятат за по -малко достойни или за граждани втора ръка .. както каза един американец; за да съществува монархия, са необходими селяни и роби, за да се вглеждат в тях .. това е феодална манипулация и експлоатация: очаквам с нетърпение хората от Обединеното кралство най -накрая да осъзнаят своите права и достойнство, които ще им помогнат да живеят на 21 -ви. век, вместо да живеят в разрушени къщи с плъхове (съвременни бедняшки квартали) .. класовата система е илюзия ..

Вижте повече за: , ,