Разлика между кмета и губернатора

Кмет срещу губернатор

В политиката има много роли и позиции, заети от ключови хора в обществото. Те често се избират на длъжност чрез гласуване на хората, както в случая с демократично републиканско правителство на несуверенна нация. Двама от най -забележителните лидери в този тип избирателна система са губернаторът и кметът. И така, как се различават?

За начало правителството е разделено на три клона и три нива. По клонове има законодателен (законодателен орган), съдебен (прилага и тълкува закона) и изпълнителен (административен) клон. По ниво има местно, щатско и федерално ниво. Просто казано, губернаторът е изпълнителен директор или ръководител на правителството на държавно ниво, докато кметът е изпълнителен директор на правителството на местно ниво. В тази връзка губернаторът без съмнение има по -голям обхват или зона на отговорност (поне по дефиниция), защото управлява в цялата държава. В някои страни тези щати са известни като нещо друго като провинции. Следователно ръководителят на провинция е същият като главата на държавата - управителят на провинцията. За разлика от това, кметът има по -малък обхват на правомощия или зона на отговорност, тъй като той отговаря за местното ниво на управление, което е градът или общината.

Със сигурност може да се каже , че губернаторът има по -голяма власт от кмета. Това често е вярно поради географския обхват на неговата зона на отговорност. Кметовете, които управляват съответните си градове или общини, обикновено са под чадъра на влиянието на губернатора, тъй като тези градове са само част от по -голямата държава или провинция. Независимо от това, властта на кмета (макар и теоретично по -малка от тази на губернатора) зависи от размера на града. За много големите градове управляващият кмет може да изглежда по -могъщ от някои губернатори.

Думата „губернатор“ идва от френския термин „губернатор“. Тази длъжност може да има и неполитически характер като тези, които са наети да представляват компании или да наблюдават институции. Във Великобритания например те имат управители на затвори, които се наричат ​​надзиратели в САЩ. Има и управители на банки и училища.

Резюме:

1. Губернаторът (по дефиниция) има по -голяма зона на отговорност (щата) в сравнение с зоната на отговорност на кмета (градът или общината). 2. Губернаторът е ръководител на изпълнителната власт на държавата, за разлика от кмета, който е изпълнителен ръководител на местното ниво на управление. 3. Технически погледнато губернаторът има по -голяма власт от кмета.

12 коментара

 1. Благодаря ти! Винаги не бях сигурен в отговорностите и разликата в ролите между губернатор и кмет. Тази статия ми помогна да изясня техните роли. Много ценен 🙂

  • Това е вярно в САЩ, а не във Великобритания. Във Великобритания например кметът на Лондон има властта на губернатора в САЩ.

 2. Добра статия, това изясни нещата и за мен!

 3. Благодаря за информацията!

 4. Благодаря, наистина помогнах на себе си и другите наистина разбират разликата между двамата.

 5. Благодаря за това обяснение, защото бях объркан, но не разбирам.

 6. Перфектно! Много прост и точен отговор. Точно това, което ми трябваше, за да го обясня просто на момчетата си.

 7. Благодаря, но можете ли да редактирате статията, за да кажете той ИЛИ тя?

 8. Благодарение на помощта и за получаване на информация Наистина има нужда от тази информация

 9. Разочароващо е, че кметът и губернаторът са наричани „той“. Жени губернатори и кметове съществуват в Съединените щати. Бихте ли могли да редактирате статията, за да използвате местоимението „те“, така че да не дискриминирате възможността да имате диван губернатор или кмет?

 10. Приятна информация, не знам основната разлика ☺☺

 11. Благодаря ви за това кратко образование

Вижте повече за: