Разлика между индийския Пенджаб и пакистанския Пенджаб

Индийски Пенджаб срещу Пакистан Пенджаб

Регионът Пенджаб се намира в Иран, Афганистан, Западен Пакистан и Северозападна Индия. Той има индо-арийско наследство и е бил обект на нашествия от различни хора, което води до появата на няколко етнически групи, които съставляват неговите жители.

През цялата си дълга и богата история той е бил обитаван от хора от различни националности и религии. Това доведе до развитието на една от най -ранните известни култури в света. Гърци, персийци, араби, моголи, афганистанци и британци са повлияли във формирането и развитието на региона. Хората в региона са християни, индуси, будисти, сикхи, мюсюлмани и джайнисти.

През 1947 г. регионът е разделен между двете държави, които са образувани след независимостта на Индия от Великобритания, която създава нациите Индия и Пакистан, а именно; Индийски Пенджаб и Пакистан Пенджаб.

Пакистан Пенджаб е една от провинциите на Пакистан и има най -голямото население от всички провинции. Исламабад, столицата на Пакистан, се намира в провинцията и заема огромна част от района. Пакистан Пенджаб е предимно окупиран от мюсюлмани, които са се преместили в региона след разделянето. В региона има и няколко други незначителни религии като християнството и индуизма, но по -голямата част от хората са мюсюлмани.

Пенджаби се говори от мнозинството от хората в Пакистан Пенджаб и това е най -разпространеният език в цял Пакистан. Персийската арабска писменост се използва и в региона, чийто речник е силно повлиян от урду.

Пакистан Пенджаб се счита за мюсюлманска държава, тъй като повечето от неговите жители практикуват ислям, както повечето хора от Пакистан. Той е много различен от индийския Пенджаб, който е по -светски и е отворен за всички религиозни вярвания.

Индийският Пенджаб е населен предимно от сикхи и индуси, които са се преместили в региона след разделянето. Въпреки че в района има жители с различни вярвания и произход, огромен брой от тях са сикхи и индуси, а останалите са съставени от християни, мюсюлмани и други. Регионът е разделен на щатите Пенджаб, Харяна, Химачал Прадеш, Чандигарх и Делхи. Пенджаби се говори от малък брой жители, който е силно повлиян от хинди, езикът, който повечето хора говорят и използват сред няколко други езика.

Резюме:

1. Индийският Пенджаб е част от региона на Пенджаб, който се намира в Северозападна Индия, докато Пакистан Пенджаб е част от региона на Пенджаб, който се намира в Западен Пакистан. 2. Въпреки че и двата региона са населени с хора от различни религии, сикхите и индусите съставляват мнозинството от хората в индийския Пенджаб, докато пакистанският Пенджаб е предимно мюсюлманин. 3. Пакистанският пенджаби е повлиян от урду, докато индийският пенджаби е повлиян от хинди. 4. Пакистан Пенджаб е мюсюлманска държава, докато индийският Пенджаб е по -отворен за хора от различни религии. 5. Пакистан Пенджаб е една от провинциите на Пакистан, докато индийският Пенджаб е разделен на следните щати: Пенджаб, Харяна, Химачал Прадеш, Чандигарх и Делхи.

1 коментар

  1. това беше невероятно да прочета всичко, което беше правилно нищо в този текст не беше грешно страхотна информация за пенджабите в Пакистан и Индия

Вижте повече за: