Разлика между диктатура и монархия

Диктатура срещу монархия

Диктатурата и монархията са различни условия на управление, но са почти еднакви в смисъл, че и двете са узурпирали властта на хората.

Диктатурата е длъжност, която е придобита чрез сила, а царува монархия или корона, която се предава от едно поколение на друго.

Диктатурата се нарича правителство, управлявано от едно лице или командир, известен като диктатор. Например Саддам Хюсеин беше диктатор на Ирак, докато американските сили го убиха. Бенито Мусолини също е диктатор, управлявал Италия от 1925 до 1943 г.

При диктатура диктаторът е този, който диктува закона на страната. Диктатурите са много подобни на абсолютна монархия. Управлението на диктатора може да стане чрез военни превземания, чрез бунтове или ако избран човек откаже да напусне поста си.

Монархията е управление на краля или кралицата или император. Монархията може да бъде разделена на ограничена монархия, конституционна монархия и абсолютна монархия. В ограничена монархия монархът има само церемониални правомощия. Английската кралица Елизабет е пример за ограничена монархия. Въпреки че е кралицата, тя няма никаква дума в законодателството. В конституционната монархия монархът има определени правомощия съгласно Конституцията. Шведският монарх е пример за този тип монархия. В абсолютна монархия монархът е върховен и има абсолютна власт. Саудитска Арабия е пример за абсолютна монархия. Тук монархът може да прилага всеки закон, който желае.

И в диктатурата, и в монархията диктаторите и монарсите потискат хората за собственото им съществуване и печалби. „Монарх“ е англицизираната версия на гръцката дума, означаваща „сам“. Диктатор беше офис в Рим, който беше само временна длъжност, позволяваща на един човек да има абсолютна власт по време на криза.

Резюме:

1. Диктатурата е длъжност, придобита чрез сила, и царува монархия или корона, която се предава от едно поколение на друго. 2. Диктатурата се нарича правителство, управлявано от едно лице или командир, известен като диктатор. 3. Монархията е управлението на краля или кралицата или император. 4. Правилото на диктатора може да стане чрез военни превземания, чрез бунтове или ако избрано лице откаже да се оттегли от поста си. Монархията е семейно дело. 5. Монархията може да бъде разделена на ограничена монархия, конституционна монархия и абсолютна монархия. 6. И при диктатура, и при монархия, диктаторите и монарсите потискат хората за собственото им съществуване и печалби.

18 коментара

 1. САЩ не убиха Саддам Хюсеин.

 2. #6 е мнение на автора, а не факт. Цялата статия е наклонена към мнението на писателите. И не трябва да се използва като валидна справка за изследване.

  • Lol, напълно съгласен.

  • Това не е задължително мнение, като се има предвид, че е вярно за почти всеки диктатор и монарх по време на тяхната рецензия. Това беше малко подвеждащо, защото той не посочи Абсолютната монархия.

   Съгласен съм, че това не трябва да се използва или цитира в нито един сериозен научен труд.

 3. Само въз основа на тази статия Ким Чен Ун тогава монарх ли е, а не диктатор?

  • 1: През историята е имало много монарси, които са придобили короната си чрез сила, не трябва да търсите повече в Англия, за да видите няколко примера. Северна Корея също е добър пример за диктатура, която беше придобита мирно, или поне последният владетел я получи мирно.

   2: Много монарси управляваха страните си по същия начин, както сега диктаторите, така че те не се различават в това отношение.

   3: Това не обяснява какво кара диктатора да се раздели с крал/кралица.

   4: Отново монарсите са взели властта чрез военни превземания/бунтове. Северна Корея все още е добър пример за това как управлението се предава от семейството при диктатура.

   5: Въпреки че може да е доста ясно как повечето настоящи монархии се различават от настоящите диктатури, не е ясно как абсолютните монархии се различават от диктатурите.

   6: Монарсите управляват успешно в продължение на много векове и има няколко начина, по които монархиите/диктатурите могат да бъдат по -добри от сегашните демократични системи. Това резюме изглежда по -скоро лично пристрастие, отколкото всичко друго.

   Като цяло, това не ми даде никаква нова информация и изглежда по -скоро обижда недемократичните форми на управление, отколкото дава действително логично обяснение за това как монархиите и диктатурите са различни.

  • Той е абсолютен монарх, защото в крайна сметка той е диктаторът и единственият владетел (или „монарх“) на Северна Корея. Но като се има предвид, че той също е почитан като някакъв бог сред хората, Северна Корея всъщност е теокрация.

  • Той е. Диктатурата може да се превърне в монархия, какъвто е случаят със Северна Корея.

 4. В отговор на някои коментари: Ако „диктатор“ придобие контрол над дадена област чрез сила, но след това прехвърли управлението на децата си, когато той умря, те стават ли монарси? Защото това е случаят с почти всички, които днес наричаме „монарси“!

 5. Е, но тези, които този пост взема предвид „избираеми монархии“, бяха, че короната не би трябвало непременно да премине от баща на син ... но от крал на избирател

 6. Монархи, президенти, диктатори са облечени клоуни - скариди, парчета миризливи еврейски лайна. Измислени са древни. Това е опит да се убеди съвременното поколение, че днешният крипто-еврейски публичен дом има хилядолетни корени. Вземете под внимание еврейската подлост. Истинските организатори винаги са скрити. В противен случай те ще бъдат убити. Незабавно - за нула време. Евреите са удължени максимално за сто години през последните години. Езиците са еврейски, изкуствени Това е инструмент за измама, програмиране. Да четеш, пишеш, говориш, за да гледаш видео продукцията вредно. Ще се оперирате. Имайте предвид, че сте заобиколени от мръсни крипто-евреи. Да остане в еврейската среда вредно. Ставаш идиот. Няма друг начин да се убиват евреи винаги и навсякъде последователно.

  • Ти си тъпак и искаш да си Ариан. Вземи се в ръце. И ако сте норвежки приличен? Осъзнай колко глупав е коментарът ти и порасти.

 7. Благодаря ти ... беше доста полезно.

 8. Правителството на Великобритания /Англия е унитарна парламентарна /конституционна монархия - не е ограничена. https://en.wikipedia.org/wiki/United_Kingdom

 9. Благодаря, беше ми полезно. Разликата е подходяща и разбираема.

 10. Имам едно заключение, че каква е ясната и доста различна разлика между диктатура и монархия ......... ... благодаря ви Моля и. Това

 11. Много (но не мнозинството от) царе и императори в миналото са били способни и благосклонни към съответните си народи.

  Сред тях бяха китайските императори Хан Уен Ти, Танг Тай Йонг, Кублай Хан и Кан Си, както и редица Ксатрии (като Ашока от Индия), Радж и Султани в Южна и Югоизточна Азия. Кир Велики може да е най -известният за Персия, но не знам много за Близкия изток. Западните примери също бяха много.

 12. Много е лесно да се разбере ситуацията и е важно

Вижте повече за: