Разлика между китайски и корейски

Разликата между китайския и корейския народ и тяхната култура е трудно да се забележи от други националности поради факта, че всеки вижда цялостния азиатски вид като мярка за произход.   Има обаче няколко забележителни разлики между китайците и корейците.   Въпреки че и двете са с азиатски произход и техните страни са част от азиатския континент, двете култури се различават поради своя език, традиции, история и отношение към живота като цяло. Физически се казва, че двете националности си приличат.   Има прилики, но освен че са азиатски, тези две групи хора не изглеждат точно така   същото.   Китайците и корейците са наясно с различията си, но за външните лица е по -трудно да наблюдават тези различия. Китайците и корейците са членове на най -големите и населени континенти в света.   Азия държи   една от най -големите колекции от различни култури, включително   Китайци и корейци.  

Всичко за китайската култура

Китайците могат да се различават физически според частите на Китай, от които произхождат.   Северните китайци имат по -бледа кожа, по -малки носове и очи и квадратни лица в сравнение с китайците на юг.   Китайската култура е една от най -старите култури в исторически план и китайците почитат своите семейства и семейни традиции. Китайският език не е лесен за изучаване, въпреки че съвременният китайски е опростен.   Броят на използваните днес знаци е по -малък от първоначално използвания.   Говореният език разчита на тонове, свързани с подобни думи.   Използваните тонове разграничават значението на думата и това затруднява изучаването на езика.   Китайците имат традиционна храна и уникален начин на хранене с клечки.   Традиционната им рокля, наречена Hanfu, е адаптирана от хората на Хан.   Традиционно добре облеченото е знак за богатство и успех за китайския народ.  

Какви са уникалните аспекти на китайската култура?

 • Китайската култура е една от най -старите в света и въпреки че китайците са част от азиатския континент, те са запазили много аспекти на собствената си култура.
 • Писането на китайски е много различно от другите неазиатски езици.   Китайските букви се наричат ​​знаци и всеки знак е съставен от няколко щрихи.   Ударите се извършват в определен ред, което прави този процес сложен, за да се научи първоначално.
 • Китайският е труден език за научаване да се говори поради тоновете, прикрепени към различни думи.   Тоновете или акцентът върху различни звуци могат да променят значението на думата.
 • Китайската храна е уникална по вкус и представяне, а храната се яде с клечки. Има някои интересни социални традиции, които се практикуват и днес, като пиенето на чай.   В много съвременни среди традицията да се покланяш, за да поздравиш хората, се отпусна в западен стил на ръкостискане.
 • Китайците са много трудолюбиви хора.   В икономически план Китай успя да се изкачи на второ място, след Америка, в икономическия списък на БВП.

Всичко за корейците

Корея е една от съседните на Китай страни и изглежда е приела аспекти на китайската култура.   И двете страни са класифицирани като принадлежащи към Далечния изток.   Някои китайци смятат, че корейците са откраднали китайската култура и са приели много китайски обичаи.   Корейците обичат да се държат заедно и ценят много учтивостта и семейната лоялност.   Корейското семейство има тенденция да бъде традиционна семейна единица, като майката остава вкъщи, за да отглежда децата.   Корейците са със светла кожа и имат младост   външен вид, който те оценяват високо като признак на красота.   Носовете им са по -дълги от китайците и също имат високи скули.   Корейците избират да учат китайски или японски като част от образованието си.   Корейците имат своя собствена система за почерк, също базирана на щрихи, но не толкова сложна като китайската.   Говореният език не разчита на тонове и това улеснява усвояването.   Граматически корейският обаче е по -труден за изучаване поради граматическите структури.   Корейците се радват на ярки дрехи и обичат да носят най -новите имена.   Корейците са много наясно с младежкия си външен вид и пластичната хирургия е търсена от младите корейци, както и с боядисването на косата.  

Какви са уникалните аспекти на корейската култура?

 • Корея е класифицирана като част от Далечния изток поради географското си положение в източната част на континента Азия.
 • Корейците като цяло са срамежлива нация и са учтиви, миролюбиви хора.
 • Корейският език изглежда подобен на китайския, защото следва използването на щрихи за съставяне на знаци.   Въпреки това, почеркът е по -лесна система за следване и говоримият език, без тонове, по -лесен за изучаване.   Граматически корейският е по -предизвикателен.
 • Корейците са наясно с външния вид и носят съвременни тенденции в облеклото.   Те обичат да поддържат имената на марките.
 • Корейците ядат с клечки, но използват метална вариация на традиционната клечка.
 • Въпреки че е по -малка държава от Китай и сравнително нова страна на световните пазари, Корея успя да достигне 12 -то място в икономическия списък на БВП.  
 • Корейците също вземат културни знаци от Япония и продължават да се покланят като форма на поздрав, както правят японците.  
 • Южнокорейците са много конкурентни и след войната, която засегна както Северна, така и   Южна Корея, именно южнокорейците навлязоха на икономическия пазар само преди няколко десетилетия.

Разлики между китайски и корейски

 1. Физическа разлика в китайски и корейски

Доста е трудно да се каже разликата между двете националности, защото често има смесица от наследствени характеристики, заедно с типичния азиатски вид, който хората разпознават.   Най -общо казано корейците имат светла гладка кожа, по -малки очи и по -дълъг нос от китайците.   Те са много наясно с младежкия си вид.   Китайците имат по -закръглени лица и тенът на кожата им варира в зависимост от района, от който произхождат.   Както китайците, така и корейците имат характерните наклонени азиатски очи, известни като моно-капаци. Моно-клепачите са единичен клепач, затварящ се над окото без гънка в средата.   Това е типична азиатска черта на лицето.

 1. Културна разлика в китайския и корейския

Китайската култура се е развила от много различни китайски династии и културни влияния.   Храната, облеклото и ритуалите като пиенето на чай са свързани с китайската култура.   Корейската култура исторически не е толкова древна като китайската.   Някои наблюдатели казват, че корейците са възприели китайско влияние в своята култура.  

 1. Език, написан и говорим от китайски и корейски

Има очевидна разлика в говоримия език поради използването на китайски тонове за различни звуци, прикрепени към една и съща дума.   Друга показателна звукова разлика е звукът на буквата R, китайският език не използва този звук.   Китайците се борят да използват звука на буквата R.   Въпреки че корейският писмен език също се основава на символи, е по -лесно да се научи, тъй като има по -малко символи или щрихи към всяка буква.

 1. Облекло и начин на живот на китайски и корейски

Много древни обичаи и традиционни стилове са включени в съвременното облекло, за да създадат източен облик.   Мандарински яки и рокли в стил кимоно и традиционни шарки върху коприна са характерни за китайското облекло.   Корейците са обвинени в копиране на много китайски културни традиции, но и те са еволюирали свои собствени стилове на мода, когато са приели стила на облекло Hanbok.   Всички тези модни стилове имат съвременен отблясък, като запазват традиционните линии.  

 1. Икономика на китайски и корейски

И двете култури имат успешни икономики и са направили своя отпечатък на международната търговска сцена.  

Китайски срещу Корейски: Сравнителна диаграма

Резюме на китайски Vs. Корейски

 • Китайците и корейците са националности, принадлежащи към азиатския континент и класифицирани като е
 • Източна Азия поради географското положение на техните страни.  
 • Писменият и говорим език както на китайците, така и на корейците е труден за изучаване, обаче корейският е по -лесен за говорене от китайския.
 • Много източни култури на облекло и традиционните начини на живот са част от двете култури и им дава силна връзка с Източна Азия.
 • Въпреки че тези западни култури са трудни за разграничаване, китайците и корейците са много наясно със своите индивидуални различия и културно наследство.

Последни публикации от Кристина Уидър ( вижте всички )

3 коментара

 1. Корейците не са „предимно“ вегетарианци. Ям още повече месо, когато съм в Корея.

  Те имат по -голям интерес към зеленчуците за своите гарнитури, което не ги прави вегетарианци.

 2. сякаш учех за китайски и корейски

 3. Не всички корейци или китайци имат моно-капаци. Всъщност в някои региони на Китай клепачите с гънки са по -чести.

Вижте повече за: ,