Разлика между село и град

Село срещу град

Повечето хора живеят в села и градове. Въпреки че някои може да изберат да живеят в градове и други градски райони, все още има много хора, които предпочитат тишината и спокойствието на селския живот. Селата и градовете не са толкова гъсто населени, не са толкова замърсени и със сигурност не са толкова бързи като градовете.

Въпреки че и двамата се намират в селски райони и докато и двете имат по -свежа и по -чиста среда, селата и градовете имат няколко разлики, които ги правят различни един от друг. Едната би била тяхната земя. Селата имат по -малки площи от градовете, тъй като градовете всъщност са села, които са разширили или разширили присъединяването на близките села.

И тъй като те имат по -голяма площ от селата, следва, че градовете имат по -голямо население от селата. Жителите на градовете имат по -голям достъп до градския пазар и магазини, пожарните и полицейските участъци, развлекателните съоръжения и местното седалище на правителството.

Селото няма кмет, нито има местни закони, тъй като е част от град и следователно се управлява от градските власти. Той има по -проста система от комунални услуги и понякога липсва транспортни съоръжения и други важни услуги. Има и повече възможности за заетост в градовете с разнообразен избор, за разлика от селата, където ако човек няма професия като лекар или учител, той най -вероятно е фермер или рибар.

Училищата, които предлагат висше образование, също обикновено се намират в градове, а не в села. Селата предлагат само средно училище, докато градовете могат да имат колежи. Публичните библиотеки и болниците също се намират в градовете.

Икономическата дейност също е една разлика между град и село. Банките и други търговски обекти са разположени в градовете, което го прави по -икономически активен и предоставя на жителите му по -добри възможности.

Градовете са по -урбанизирани от селата, които не разчитат на земеделието за икономиката си. Но, разбира се, различните държави имат различни концепции за това какво е град или село. Някои може да имат села, които имат по -големи площи и по -голямо население от техните градове, докато други може да имат села, разположени в техните градове.

Резюме:

1. Градът е човешко селище, което е по -голямо от село. 2. Градът е отделна държавна единица, докато селото може да бъде част от град или отделно селище. 3. Градът има утвърден пазар, където хората могат да си купят стоките, докато едно село няма пазар. 4. Градът има кмет и седалище на правителството, докато селото няма. 5. Банките, магазините и други търговски обекти се намират в градове, а не в села. 6. Градът има по -сложна икономическа и комунална система от селото. 7. Жителите на града са заети с различни работни места, докато жителите на селото обикновено разчитат на земеделие. 8. Градът има по -голямо и разнообразно население, отколкото едно село.

11 коментара

 1. Винаги ме учудва как ние, американците, когато говорим за други страни, наричаме техните градове „села“. Никога не съм виждал американец да се отнася до град в САЩ като село, независимо колко малък може да е той. Когато се сетя за село, виждам щастливи хора, които предимно не знаят за съвременния свят.

  • За мен думата „село“ изглежда остаряла. Дотолкова, че когато се сетя за селата, всички, които живеят в едно, носят цветни заострени шапки и са или гноми/елфи.

  • Село Бирмингам, Мисури

 2. Живея в село и имаме кмет, пожарна. и полицейско управление. Струва ми се, че определението за село не е вярно.

 3. Разликата между село и град е просто и много общо в Обединеното кралство, повечето села обикновено са „енория“, религиозна географска област, съсредоточена около църква (C от E) от „старите“ дни, докато градът е център на най -ниското ниво на контрол на централното правителство, който може да обхваща множество енории. И така, ако потърсите Париш в Англия, ще видите колко „села все още съществуват във Великобритания

 4. Толкова невероятно

 5. Селските училища са твърде добри от градските

 6. Алекс, според теб всъщност е вярно, не съм от село, да, но съм ги виждал, че живеят много щастлив и спокоен живот, но хората в града нямат мирен живот, за да живеят

 7. благодаря за обяснението на разликите между селата и селата

 8. Посетете села в Нигерия и ще разберете какво всъщност означава едно село. Това е истинското определение на Rhee за село

 9. благодаря много помогна

Вижте повече за: