Разлика между прерия и равнина

Прерия срещу равнина

Казват, че прериите и равнините са взаимозаменяеми. В най -свободния смисъл те са. Всъщност някои хора, идващи от различни сфери на живота, считат двата термина за едно и също. Зависи и къде се намирате. Например, някои хора в определена държава или регион нямат нищо против дали има разлики между двете или не, защото всъщност ги използват по сходен начин. Трябва обаче да е ясно, че в най -строгия и технически смисъл равнината и прерията са две различни описания на земята.

Първо, равнината е по -общ термин, който се отнася до просторна равнина без дървета. Едва ли има депресия или издигане в земята на равнина. Поради широкото определение на равнините, районът може да бъде сух до полусух, влажен и тревист. Някои от най-известните равнини са равнината Солсбъри (южно от Обединеното кралство) и Вавилонските равнини (Ирак).

Прерията е само един вид равнина като степите. Следователно е безопасно да се каже, че прериите са равнини, докато равнините не винаги са прерии. Също така, прерията е по -специфична равнина, която е предимно пасища в природата. Тревите, процъфтяващи в буйни прерии, са многогодишни. Те също могат да съдържат няколко дървета и някои цъфтящи растения. Прерията може да бъде и открита равнинна зона със специфично време и уникални характеристики на биома.

Поради своята много специфична или стеснена дефиниция, терминът „прерия“ е свързан най -вече със северноамериканските Велики равнини и канадските прерийни зони като тези, разположени в Алберта, Саскачеван и Манитоба. Съществуват и няколко вида прерии според височината на тревата. Има прерия от високата трева, средната трева или смесената прерия и прерията от къса трева.

Етимологично думата „прерия“ е френски корен „la prairie“ и първоначално е била използвана за описание на плодородните ливади в южната част на Франция. Едва през 1700 г. терминът е усвоен в американския речник. Независимо от това, англичаните също имат свой собствен термин, използван за описание на подобни безлесни, открити райони на Великобритания, „равнини“. По -късно тази дума беше възприета от мнозинството хора по света. „Равнините“ също могат да служат за описване на плоските области на други неземни повърхности като тази на Луната и други планети. Използва се и за описание на плоски морски дъна.

Резюме:

1. Прерията е само един вид равнина. Това е по -специфичен тип земя. 2. Равнината е по -общ термин, който описва всяка отворена плоска площ, която е без дървета. 3. „Прерия“ е термин, който се използва за описание на някои от големите равнини на Северна Америка и Канада. 4. Прериите имат няколко подтипа: високи, средни и късотравни прерии.

1 коментар

  1. Приятна дискусия! Никога не бях чувал, че равнината трябва да е без дървета. В източната част на САЩ крайбрежната равнина е предимно трева. Винаги съм мислил, че равнината е много голяма площ от равна земя, независимо от растителността.

    Степ - хммм. Сега знам, че е минало много време от класа по география!

Вижте повече за: