Разлика между забележителност и паметник

Всички ние имаме функции, които използваме за идентифициране на място или регион. А това може да са или забележителности, или паметници. Например Айфеловата кула е високо призната дори от онези хора, които никога не са стъпвали в Париж. По същия начин Мемориалът на Линкълн е широко известен и признат в световен мащаб. Повечето хора обаче едва различават забележителности и паметници, като повечето ги използват като синоними. В тази статия ще разгледаме разликата между двете.

Какво е Landmark?

Това е призната изкуствена или естествена характеристика, която се откроява от другите характеристики на околната среда и се вижда от големи разстояния. Ориентирите често се използват като навигационни инструменти. Това важи и за по -малки функции и характеристики, които се използват като национални и местни символи.

Забележителностите могат да бъдат всичко, вариращо от сгради, водопади, планини и дори реки.

Сред най -известните забележителности са:

 • Айфеловите кули- Париж
 • Ангкор- Камбоджа
 • Бурдж Халифа- Дубай
 • Великата китайска стена- Китай
 • Тадж Махал- Индия

Паметник

Всички сме срещали различни паметници на различни места в световен мащаб. Макар и силно разпознаваеми, те понякога могат да останат неразпознати, особено когато са на ново място.

Какво е паметник?

Това е структура, която е издигната за отбелязване на събитие или човек и сега е придобила значимост за социална група по основни начини. Това може да бъде културно наследство или исторически времена поради историческо, техническо, художествено, политическо и архитектурно значение.

Сред най -известните паметници са:

 • Статуята на свободата- САЩ
 • Колизеум- Италия
 • Нотр Дам- Франция
 • Gateway Arch- Мисури
 • Еврейски музей Берлин- Берлин

Паметник забележителност ли е?

Да. Паметникът може да бъде забележителност. Повечето паметници се използват като забележителности в световен мащаб, тъй като е по -лесно да се идентифицира местоположение въз основа на паметника.

Какво се счита за забележителност?

За да се счита обект за ориентир, той трябва да има признат изкуствен или естествен признак, който да се откроява от другите характеристики на околната среда и да се вижда от големи разстояния

Какво прави една сграда забележителност?

Сградата може да бъде забележителност, ако има специален естетически интерес, историческа или специална стойност за културни, наследствени или характеристики на развитие в определен регион.

Прилики между забележителност и паметник

 • И двете функционират като атракционни, както и насочени сайтове

Разлики между забележителност и паметник

Определение

Ориентир се отнася до призната изкуствена или природна характеристика, която се откроява от другите характеристики на околната среда и се вижда от големи разстояния. От друга страна, паметник се отнася до структура, която е издигната за отбелязване на събитие или човек и сега е придобила значимост за социална група по основни начини.

Ориентир VS. Паметник: Сравнителна таблица

Обобщение на забележителност срещу паметник

Ориентир се отнася до призната изкуствена или природна характеристика, която се откроява от другите характеристики на околната среда и се вижда от големи разстояния. От друга страна, паметник се отнася до структура, която е издигната за отбелязване на събитие или човек и сега е придобила значимост за социална група по основни начини. Въпреки разликите, паметникът може да бъде ориентир, ако се използва за идентифициране на местоположение въз основа на местоположението.

Вижте повече за: ,