Разлика между Персийския залив и полуостров

Залив срещу полуостров

Формите на релефа са важни елементи от топографията, изследването на земната повърхност и нейната форма и характеристики. Той включва и морски пейзажи като океански басейни, морета, заливи и полуострови. Докато заливите и полуостровите може да имат сходни характеристики, те са много различни един от друг.

В географията заливът се определя като водна зона, особено морето или океана, която е заобиколена от сушата от три страни. Водата в залива е по -спокойна, отколкото в други части, защото е защитена от сушата от вятъра и вълните.

Понякога се нарича залив, звук или бийт. Заливите се образуват по различни начини и един от начините е чрез континентален дрейф, който създаде най -големите заливи на Земята, които включват Персийския залив, Мексиканския залив и Аляския залив.

Ледниците също са отговорни за създаването на заливи, когато причиняват ерозия на земята, когато се стопят. Ерозията, причинена от теченията и вълните на реките и морето или океана, също може да създаде заливи, които бавно образуват носове.

Ранното заселване на хора до голяма степен разчиташе на заливи за риболов. Той осигури безопасно място за хората, където лесно могат да намерят храна и да се включат в търговията с хора от други общности, използващи заливи като пристанища, където кораби и лодки могат да пуснат котва.

Полуостров, от друга страна, е дълга ивица земя, която се подава към морето и е заобиколена от вода от две или три страни с провлак или тънка ивица земя, която го свързва с континента. Американският щат Флорида е полуостров, както и Испания, която се намира на Иберийския полуостров.

Полуостровите са големи или малки и се образуват по различни начини. Литосферното движение или движението, което създава напрежение в твърди скални слоеве, тъй като литосферните плочи са принудени една срещу друга, е един от основните фактори, които допринасят за образуването на полуострови. Когато нивата на водата постепенно се повишават и след това спадат след няколко години, водата се оттегля и причинява появата на земя. Ерозията, причинена от ледници, бури и други фактори, може да помогне за образуването на полуострови, както и ерозията на почвата.

Докато думата „залив“ идва от гръцката дума „kolpos“, което означава „пазва, корито и бездна“, думата „полуостров“ идва от латинските думи „paene“, което означава „почти“ и „insula“, което означава „ остров. "

Резюме:

1. „Заливът“ идва от гръцката дума „kolpos“, докато полуостровът идва от латинските думи „paene“ и „insula“. 2. Докато и двете са образувани от ледникова, почвена и водна ерозия, те имат различни характеристики. Заливите са водни зони, които са заобиколени от земя от три страни, докато полуостровите са дълги ивици земя, които излизат в морето, заобиколени от две или три страни с вода. 3. Примери за заливи са Мексиканският залив, Персийският залив и Аляския залив, докато примери за полуострови са Иберийският полуостров, полуостров Кенай в Аляска и щата Флорида.

3 коментара

  1. Уважаеми господа

    Вашата статия за разликата между заливите и полуостровите съдържа грешка, която не очаквах да видя в онлайн публикация като вашата. Испания не е полуостров. Както правилно посочвате в същото изречение, полуостровът се нарича Иберийски полуостров, който се състои от големи страни: Испания и Португалия. Всъщност, за да бъда точен, мисля, че трябва да се включи Княжество Андора, което се намира на провлака на Иберийския полуостров в Пиренеите.

    Тъй като съм португалец, се страхувам, че леко се възмущавам от вашата неточност.

    С уважение, Рикардо Сантос

    • Браво; добре казано, Иберифон. По -точно е да се каже, че двете, Испания и Португалия, са на полуостров. Заедно с Княжество Андора, което се управлява от никакви принцове.

  2. Много полезно! Други сайтове говорят за полуострови като заливи! Ние не сме глупави. Просто понякога се нуждаем от помощ. Вие предоставяте тази помощ, много благодаря.

Вижте повече за: