Разлика между смокинг и вечеря

Смокинг срещу вечеря

Накратко, смокинг и яке за вечеря се отнасят до една и съща статия или колекция от дрехи, категоризирани като официална мъжка вечерна рокля. Термините се различават само на места, където са възникнали и се използват.

Терминът „смокинг“ се използва главно в Северна Америка, особено в САЩ и Канада. Освен това „яке за вечеря“ в Северна Америка се отнася до белия еквивалент на черното вечерно яке. От друга страна, същото облекло се нарича „яке за вечеря“ в Обединеното кралство.

Родното място на „смокинг“ и „яке за вечеря“ е в Обединеното кралство. За първи път е създаден от шивач за роялти като официално вечерно облекло и е проектиран да бъде алтернатива на фрак, най -официалната рокля за мъже. След като беше видян, американец копира този стил на облекло и го въведе от другата страна на Атлантическия океан.

„Смокингът“ е известен също като „смокинг“, „смокинг палто“ или „смокинг яке“. По същия начин „яке за вечеря“ е известно още като кратката форма на „яке за вечеря с панталони“.

И двата термина могат да се отнасят до отделна дреха (самото яке) или ансамбъла с черна вратовръзка, използван в официални и полуформални случаи. Обикновено термините се отнасят за ансамбъла, а не за единичната дреха.

Като дреха в официално облекло, реверите на сакото често са изработени от сатен или коприна. Реверите имат три отличителни стила: назъбени (с вдлъбнатина „V“), връх (с вдлъбнатина „-V“ нагоре) и шал (с извита вдлъбнатина).

Самото яке е черно по традиционните стандарти. Сега обаче много социални поводи позволяват тъмно сиво яке или бяло яке да придружават целия ансамбъл.

Смокинг и яке за вечеря (като ансамбъл) се състоят от основни елементи като плисирана, бяла, рокля, черни панталони, черно вечерно яке и подходящи черни лачени обувки. Черните рокли чорапи също са част от цялостния тоалет. Допълнителните елементи и аксесоари могат да включват жилетка, черна папийонка, копчета за ръкавели и шипове за риза. Джобни квадратчета или друга обичайна украса в зависимост от случая, като медали, могат да се поставят върху джоба на гърдите като допълнителни аксесоари.

Резюме:

1. „Смокинг“ и „яке за вечеря“ се отнасят до официалното вечерно яке, носено като част от мъжката рокля в много официални и полуформални поводи. 2. Термините се използват на различни места, но се отнасят до едно и също нещо. „Смокинг“ се използва в Северна Америка, докато „вечеря яке“ е еквивалентът му в Обединеното кралство. И двете са термини за черното вечерно яке. Въпреки това, терминът „яке за вечеря“, когато се използва в САЩ, ще се отнася по -скоро за бялото яке, отколкото за черното. 3. Якето за вечеря или костюмът за вечеря е първият термин, описващ дрехата. Името е получено за официалността на роклята, както и за мястото и часа, в което е използвана. Той е създаден в Обединеното кралство като алтернатива на официалния фрак. Той също така е поръчан за роялти, по -специално за принца на Уелс. Стилът е копиран от американец и прекосява Атлантическия океан. Дебютира в Tuxedo Park, където получава името си. 4. Терминът „смокинг“ е преди „яке за вечеря“. 5. Официалното вечерно яке има ревер със сатенено или копринено покритие. Стилът на ревера може да попадне в три класификации - назъбен, връх и шал. 6. Допълнително допълнение към якето е джобът с капак, където могат да се поставят джобни квадратчета, медали или други подобни декорации.

2 коментара

 1. Неточни в повечето отношения. Писателят изследва лоши източници и не е запознат както с историята, така и с мъжкото облекло.

  Смокингът е кръстен на разработчика на „Tuxedo Park“, Пиер Лорилард IV, който първо носеше късо яке за вечеря в Ню Йорк.

  По -късият джакър се разпространи в Обединеното кралство от американците в края на Гилдираната епоха.

  „Яке за вечеря“ и смокинг НЕ са взаимозаменяеми термини.

  • Бях в търговията с мъжко облекло 49 години. Смокинг е бяло яке за вечерно облекло с обикновен гръб (обикновено без вентилационни отвори). Костюмът за вечеря е черно едно или двуредно яке със сатен (понякога коприна) или ревери с връв и панталон с черен сатен или плитка, зашити над страничните шевове.

   Американец искаше да купи смокинг. Сложих бял смокинг на гърба му. Той каза: „Имаш ли целия костюм в черно“.

   Това, което той наистина искаше, беше костюм за вечеря. В Америка е обратното.

Вижте повече за: