Разлика между Polki и Kundan

Polki и Kundan са местни индийски традиционни или булчински бижута, които означават кралски особи. Тези бижута преминават през един и същ производствен процес и затова на много хора изглеждат сякаш са еднакви. Тази статия разкрива разликите между Polki и Kundan. Накратко, Polki е направен от необрязани диаманти, докато Kundan е направен от стъклени камъни (може да бъде стъклена полка).  

Какво е Polki?

Polki е популярно булчинско бижу, характеризиращо се с лъскав външен вид от Kundan. Изработен е от необработени/незавършени диаманти, които са леко полирани без допълнителни лабораторни или химически обработки или майсторство. Поради тази причина Polki е по -скъп от Kundan и други семейства го използват като наследство. Но той е по -евтин от диаманта и поради това много хора, които не могат да си позволят да имат диамант, избират бижутата Polki.  

Polki е високо ценен и с голямо търсене в индийската култура. Този вид бижута е въведен от могулите в Индия. При производството на Polki, скъпоценните му диамантени камъни са поставени върху 24 -каратово злато с помощта на лак и фини златни фолиа. Тези златни фолиа са боядисани, за да се постави диамантът върху тях. Това включване на диаманти и 24 карата злато правят Polki скъпо бижу в сравнение с Kundan.  

Какво е Kundan?

Kundan също е традиционно индийско бижу, което често се бърка с Polki. Докато процесът на приличане на Polki, бижутата са различни с Kundan от стъклени камъни и по този начин по -евтини от Polki. Изкуството на това бижу се развива от епохата на Моголите в Индия. Кундан изисква много майсторство, за разлика от Polki, който е направен от необрязани диаманти.  

Съставът на Кундан може да варира от стъклени камъни, сапфири, рубини до изумруди. Независимо от това, нито една от тези композиции не може да се сравни с блясъка на необрязания диамант в Polki. Кундан е известен като раджастански вид бижута в Индия. Когато се прави Kundan, 24 -каратовото злато се прави на ленти с желана форма, за да образува основа. След това, който и да е избран камък, ще бъде поставен с помощта на топлина в основата, за да се образува Кундан. Тъй като Кундан е предимно от камъни, той няма много от златното съдържание, но се смята, че има най -чистото злато, поради което се търси.

Внимателното око може да открие разликите във външния вид между Kundan и Polki. Например, Kundan е силно полиран и по този начин отразява светлината по -интензивно, отколкото Polki. Това е сложно бижу със слоеве върху слоеве от камъни и метали.  

И Polki, и Kundan са направени по процеса, наречен Jadau. Бижутата са популярни и сватбите се считат за непълни, ако бижутата не са носени.  

Ключови разлики между Kundan и Polki

Определение

Кундан е традиционно и булчинско индийско бижу, съставено от скъпоценни камъни. Той е силно полиран и отразява светлината повече от Polki. Polki, от друга страна, е традиционно индийско бижу, съставено от необрязани диаманти.

производство

И двете бижута са направени в процеса на Jadau. 24 -каратово злато се използва като основа за изработката на тези бижута. Въпреки че техниката изглежда сходна, крайният продукт е различен. Polki не изисква допълнителна изработка или лабораторна обработка, докато Kundan изисква първокласно покритие.

Цена

Тъй като Polki е направен от необрязан диамант в допълнение към 24 -каратовите златни фолиа, той е по -скъп от Kundan, но по -евтин от бижутата от чист диамант. Polki служи като заместител на скъпите диамантени парчета на сватби.  

Кундан срещу   Polki: Сравнителна таблица  

Резюме на Kundan Vs. Polki

  • Бижутата Polki са изработени от необрязани естествени диаманти, извлечени от земята. Той е леко полиран, но няма химически или лабораторни обработки
  • Кундан е направен от различни камъни. Може да бъде направен и от стъклен Polki, който му придава по -голяма стойност и го прави сравнително скъп, макар и по -евтин от истинския Polki
  • И Polki, и Kundan са направени в процес на Jadau
  • 24 карата златно фолио се използва като основа в Полки за полагане на диамантите
  • В камъните на Кундан са поставени златни ленти
  • Полки изглежда по -блестящ от Кундан
  • Кундан е по -полиран и отразява слънчевата светлина от Полки
  • Смята се, че Кундан има високо качество на злато, въпреки че не е с високо съдържание

Вижте повече за: ,