Разлика между UFA и RFA

sport-game UFA срещу RFA

UFA се отнася до неограничен свободен агент, а RFA се отнася до ограничен свободен агент. UFA е основно играч, който не принадлежи към нито един отбор. Този сценарий може да бъде в резултат на три неща: Player е била оставена свободно от неговия клуб, договорът му не бе подновен след изтичането или той не е бил избран сред предварителния списък на аматьори. Това прави UFA свободни да проучват оферти от други отбори и те могат да избират с кой от различните отбори да подпишат договор.

RFA основно означава, че играчът е свободен да търси потенциални отбори, които могат да предложат нов договор. Правилата, които се отнасят конкретно до свободните агенти, варират от един професионален спорт до друг, но основният принцип на свободната агенция остава същият. Въпреки това, преди играчът да може да подпише договор с нов клуб, настоящият клуб има право да съответства на новите условия на офертата, а след това играчът трябва да остане със стария клуб, като се има предвид, че останалите технически характеристики също са удовлетворени.

Въпреки това, в случай, че даден играч договори нов договор с друг отбор и неговият бивш клуб реши да спази условията, играчът не е задължително свободен да се върне в бившия си отбор. Това е така, защото след като играч е дал съгласието си да играе за нов отбор, договорът става обвързващ, докато се очаква правото на първи отказ на бившия отбор. Уведомяването на лигата за такъв договор се извършва в рамките на два работни дни, след което на бившия отбор на играча се разрешава седем дни да съответства на условията на новата оферта. След като изминат седемте дни, договорът ще стане официален, ако бившият отбор не успее да направи нищо. Въпреки това бившият отбор може да избере да използва правото си на първи отказ в рамките на седемте дни, за да получи пари, като представи на играча известие за първи отказ.

Когато играч участва в повече от шест редовни мача за сезон в активен или неактивен или запазен списък на отбора, тогава се казва, че има натрупан сезон. Когато натрупаните сезони са повече от пет, а в случай на ограничена година - повече от четири, играчът е достигнал края на договора си. След това той ще стане неограничен свободен агент. Играч става ограничен свободен агент, ако има три натрупани сезона или повече, или по -малко от четири в случай на ограничена година, и договорът му е изтекъл.

Резюме: UFA е неограничен безплатен агент, докато RFA се отнася до ограничен свободен агент. Като цяло UFA не принадлежи към нито един отбор, докато RFA принадлежи към екип, но с „условна“ свобода да търси външни оферти. Играч става UFA, когато има пет или повече натрупани сезона и договорът му е изтекъл, докато играч става RFA, когато има три натрупани сезона или по -малко.

Вижте повече за: , , ,