Разлика между вкус и вкус

На пръв поглед тези две думи изглежда се отнасят до един и същ аспект на приготвяне и ядене на храна.   Ефектът, който храната има върху човека, който се наслаждава на нещо добро за ядене.   Тези две думи обаче не са еднакви.   Вкусът е само един аспект   на вкус.   Истинското значение на аромата обхваща много повече от вкуса, тъй като е свързано със сферите на други сетива.   Вкусът се отнася до миризмата и текстурата на храната, както и вкуса на храната.   Вкусът се отнася до действителното свързване на езика и вкусовите рецептори в устата за разпознаване на основните вкусове на сладко, кисело, горчиво солено и умами.   Вкусът е по -скоро сензорно изживяване и това преживяване е очевидно при изисканата трапезария.   Вкусът е първоначалният елемент на аромата, но ароматът поема цялата партия от сетивни наслади.   Вкусът е много зависим от аромата, докато вкусът е просто усещане за вкус, предупреждаващ устата и езика за усещането за едно от познатите усещания за вкусовите пъпки.

Какво е Вкусът?

Вкусът е това, което се случва в устата ви, когато храната или напитките свързват вашите вкусови рецептори.   Когато веществото попадне на езика ви, информацията се предава в мозъка, за да предупреди мозъка, че вкусът на сладост, нещо кисело или горчиво, солено или умами е сравнително нов вкус, отнасящ се до месен пикантен вкус.   Когато езикът разпознае усещане за вкус, вкусовите рецептори, много много подутини по езика се предупреждават за вкуса.   Вкусът се усеща върху езика и меката палитра на устата.   Вкусът е едно от петте сетива на тялото, но не включва обонянието и това е голяма част от това, което прави аромата уникален.  

Какво е различното във вкуса?

 • Вкусът е едно от петте сетива на тялото в устата и на езика.
 • Вкусът идентифицира сладки, кисели, горчиви, солени и умами вкусове.
 • Само вкусът не идентифицира аромата, но допринася за усещането на аромата.  

Какво е Flavour?

Вкусът е пълноценното изживяване на вкус и аромат заедно с усещането на текстурата на някои храни.   Ароматът играе най -голямата роля в сетивното изживяване чрез аромата.   Обонянието се сигнализира за частици, известни като миризми, които навлизат в носа, когато се вкуси храната.   Рецепторите за миризма изпращат сигнал до мозъка за аромата на веществото, което сте яли.   Ароматът може да пътува през ноздрите или през задната част на устата по проход, известен като назофаринкса.   В научните среди това е известно като ретроназално обоняние.   Миришенето на храна преди ядене и позволяването на аромата да влезе в носа през ноздрите или подушването се нарича ортонално обоняние и допринася за усещането за аромат, тъй като мозъкът ще се идентифицира с познати миризми на храна.   Вкусът също взема предвид текстурата на храната, тъй като устата реагира на меки или текстурирани хранителни усещания.   Хапването на зряла праскова например ще даде незабавно усещане за топлата кожа на прасковата и сладкия сочен вкус на първата хапка.   Това е последвано от оценяване на сладкия вкус или може би кисел вкус, ако прасковата не е съвсем узряла.   Сочната плът на прасковата се наслаждава, тъй като вкусът и ароматът на прасковата допринасят за нейния вкус.

Какво е различното във Flavour?

 • Вкусът зависи от вкуса и аромата.
 • Усещането да се насладиш на вкус не е само вкус, това е връзката с аромата на храната във връзка с вкуса и усещането за храната в устата и аромата на храната   като носът го мирише, като подуши или през носния проход.
 • Вкусът е по -важен за готвача, отколкото вкусът. Вкусът дава цялостно сензорно изживяване на човека, който яде приготвеното ястие.
 • Специфични билки и подправки допринасят за аромата, който се търси за някои специализирани ястия.  

Разлика между тези сензорни влияния

 1. Сензорни атрибути

Разликата в сензорния атрибут на тези термини се показва от значението на аромата в разбирането за това как ароматът покрива по -цялостен подход към наслаждаването на храната.   Вкусът може да се усети само чрез усещане за храна на езика или в устата.   Вкусът позволява допълнителното обоняние да подобри познанията за това, което е било изядено.   Ароматът на храната се предава през обонятелната система през носа и подушването и носния проход в задната част на устата, свързващ носа и устата.

 1. Области на влияние

Вкусът има много по -голямо влияние върху това, което ядем.   Отиването в ресторант или готвенето у дома ще позволи да се усети аромат още преди яденето.   Ароматният фактор е   повлияни от няколко сетива като миризма, допир и вкус.   Вкусът е само едно от тези сетива.   Простото катагоризиране на вкус на сладко, кисело, горчиво, солено и умами не използва другите сетивни органи, използвани при преценката на аромата на храната. а другите сетива не се използват за преценка на вкуса.

 1. Начини за стимулиране на тези сетива

Сетивата, които се използват за откриване на аромат, започват от момента, в който ароматът влезе в картината.   Възможно е да усетите аромата чрез обонянието, преди да ядете нещо. Вкусът се забелязва при влизане в ресторанта.   Ресторант, специализиран в аромат, например къри ресторант, ще има този къри аромат, за да популяризира ястията, налични в менюто.   Това усещане за аромат допринася за атмосферата на ресторанта.

 1. Значение за гастрономическото разбиране:

Приготвянето на храна, която дразни апетита, се нуждае не само от вкус, но и от вкус.   Главният готвач, който разбира, че изключителният аромат е ключът към създаването на прекрасно ястие, ще има по -голям шанс да привлече клиенти да опитат неговите кулинарни изкушения.   Творческият готвач ще добави артистично представяне, за да завърши сензорното изживяване.

Вкус срещу вкус: Сравнителна таблица  

Обобщен вкус срещу вкус:  

 • Вкусът е част от картината, която разказва на потребителя за аромата.   Вкусът е един от елементите на аромата, но се ограничава до сладки или кисели, горчиви, солени или умами вкусове, които се свързват с вкусовите рецептори.
 • Вкусът е по -интензивен поради добавената роля на аромата.   Вкусът се надгражда върху вкуса и подобрява вкуса на храната с повече сензорни преживявания.  
 • Неприятният аромат би влошил вкуса на храната и би попречил на човек да иска да опита вкуса на представеното.   Лошата храна например ще има лоша миризма и няма да се вкуси.   Неприятният аромат възпира някой да яде тази храна.
 • Вкусът се използва в положителен смисъл, тъй като думата насърчава вечерящите да ядат определени храни.   Докато вкусът може да бъде просто средство за проба на храна или нещо, което трябва да се опита, не е задължително да се яде за цялото гастрономическо изживяване.   Лекарството може да се опита и е добро за изцеление, но не е задължително да има страхотен вкус.   Например може да е горчиво.
 • Докато вкусът и ароматът вървят ръка за ръка в света на кухнята,   вкусовият компонент е по -сложен.   Вкусът е повлиян от обонятелната сензорна система и по -научен във връзка с разбирането за това как действа ароматът.   Вкусът е просто едно от петте сетива, използвани в сетивните преживявания.
Последни публикации от Кристина Уидър ( вижте всички )

Вижте повече за: ,