Разлика между Душа и Дух

spirit Душа срещу дух

Почти всеки би признал, че вярва във вътрешно съзнание, което обитава всички човешки същества. Те могат да наричат ​​това съзнание с много имена, но по същество се смята, че това е същността, която ни прави хора и когато умрем, то напуска телата ни и се издига на небето, скита по земята или се преражда. Има различни нюанси на смисъла между идеята за душата и идеята за духа, които се променят от култура към култура и религия към религия. Те са твърде големи, за да се опишат точно тук, но по -долу ще видите кратък преглед на различията между душата и духа.

Етимологична душа '“е използвана за първи път на английски език в поемата Беовулф през 8 век сл. Хр. Смята се, че идва от думата психика, донесена от гръцките мисионери, както и от думата море, отразяваща саксонското убеждение, че душите на мъртвите са почивали на дъното на океана. Дух “идва от латинското spiritus, което означава дъх. Това отразява вярата, че след като човек поеме последния си дъх, духът напуска тялото.

В католицизма Душата „се отнася до вашата съзнателна и морална и мислеща част от вас. Душата ви е безсмъртна и е частта, която ще отиде в ада, чистилището или рая, след като умрете. При екзекуциите свещеникът публично моли Бог да се смили над душата на осъдения. Дух “„ първо се отнася до Светия Дух, третата част от Троицата. Божията сила е слезла във всеки от нас. Докато човек се развива във вярата, се казва, че расте духовно.

В западната култура душата „„ често може да се приема като нечие морално съзнание. За жесток убиец може да се каже, че няма душа. Дух “може да се отнася за призраци или други свръхестествени същества. Смята се, че хората, починали с недовършен бизнес, оставят душите си да се скитат по земята, докато задачата им не бъде изпълнена.

В източната култура душата „е частта от човека, който има дхарма, задължения и поема карма, дългове през целия си живот. След това душата се преражда във всякаква форма, която ще й помогне да освободи кармата. Това е индуистко убеждение. Дух “често се свързва с анимизма на шинтоизма. Природните сили, растенията и животните са населени с жизнена сила, която се превежда в дух.

Резюме: 1. Духът и душата могат и се използват взаимозаменяемо, защото техните фини нюанси на значение варират от култура до култура. 2. И двата термина се отнасят до живота и невидимата вътрешна сила, която ни прави хора. 3. Душата най -често се отнася до нещо вътре в човешкото същество, което му осигурява морален компас. 4. Духът може да бъде вътре в тялото или да не е свързан с него; може също да обитава растения, животни и други аспекти на природата.

1 коментар

    Обратни обрати

    1. Разлика между Дракула и вампир | Разлика между | Дракула срещу вампир

    Вижте повече за: ,