Разлика между научна фантастика и фентъзи

fiction Научна фантастика срещу фентъзи

Научната фантастика и фентъзи са взаимосвързани и е трудно да се направи разлика между двете. Двете терминология са широко дискутирани, и това е много трудно да се направи разграничение между двете. По думите на великия писател Исак Азимов научната фантастика има своите основи в науката и е възможна, докато фантазията няма основания в реалността и затова не е възможна.

Научната фантастика е възможна, тъй като се основава на факти. Научната фантастика може да е за роботи, космос или извънземни. Напротив, фантазията е само въображаема и не се основава на факти. Фантазията може да бъде за говорещи животни или нещо безсмъртно. Научната фантастика показва неща, които евентуално биха могли да се случат в реалния свят. Фантазията добавя реализъм към неща, които е малко вероятно да се случат.

В сравнение с фантастичните истории, въображаемите елементи в научната фантастика могат до голяма степен да бъдат възможни. Въпреки че сюжетите или темите в научната фантастика могат да противоречат на реалността, тези истории се основават на някакво рационално, което липсва във фантазията. За разлика от научната фантастика, фантазията използва по -свръхестествени форми и магия в сюжета или темата си. В научната фантастика не се виждат свръхестествени елементи.

Научната фантастика и фентъзито могат да бъдат разделени на много жанрове. Научната фантастика може да бъде разделена на твърда научна фантастика, мека научна фантастика, социална научна фантастика, кибер пънк, пътуване във времето, алтернативна история, военна научна фантастика, свръхчовешка, апокалиптична и космическа. Фантазията може да бъде разделена на фантастика на ужасите, мистерия, супер герой, фандом и общност.

Фантазията включва неща, които не съществуват в реалния живот. От друга страна, научната фантастика е почти свързана с реални неща и се основава на технологиите и науката.

Резюме

1. Научната фантастика има своите основания в науката и е възможна, докато фантазията няма основания в реалността и затова не е възможна.

2. Научната фантастика наистина се основава на факти. Напротив, фантазията е само въображаема и не се основава на факти.

3. Фантазията включва неща, които не съществуват в реалния живот. От друга страна, научната фантастика е почти свързана с реални неща и се основава на технологиите и науката.

4. За разлика от научната фантастика, фантазията използва по -свръхестествени форми и магия в сюжета или темата си.

5. В сравнение с фантастичните истории, въображаемите елементи в научната фантастика могат до голяма степен да бъдат възможни.

6. Въпреки че сюжетите или темите в научната фантастика могат да противоречат на реалността, тези истории се основават на някакво рационално, което липсва във фантазията.

1 коментар

  1. Попаднах на подобни различия онлайн, с които категорично не съм съгласен. Твърдението, че научната фантастика се корени във възможното или се основава на реалността, е не само много идеологически предубедено, но вероятно изключва много от това, което традиционно се приема като научна фантастика (повечето от темите в Star Trek, например, пътуване с варп, много на псевдо науката, използвана за описание на различни аномалии и технологии, пътуване във времето, енергийни същества, пътуване до различни паралелни вселени или измерения и др.). Бих казал, че това, което отличава научната фантастика от фентъзито е, че спекулативните събития, явления и технологии във фантастиката могат да бъдат причинено (точно или не) от законите на физиката. Това, което движи магията например, е волята, намерението и желанието или ритуали, които нямат нищо общо с химията или физиката (т.е. косата на кон, смесена с оцет и определено заклинание на пълнолуние. Няма физическо обяснение защо това би трябвало да има какъвто и да е ефект, но моят лаптоп може да се обясни чрез основни химия и физика). Във фантастичната вселена психичните състояния могат да имат крайно причинно -следствено влияние върху реалността или могат да настъпят събития, които отново не могат да бъдат обяснени с физически детерминизъм, те са случайни или може да имат някакво дълбоко емоционално значение (препрочитам родственика, например , където главната героиня пътува назад във времето всеки път, когато нейният предшественик почувства, че животът му е в опасност).

    Интересното е, че ако приемете безкрайната регресия като рационално абсурдна (и не искам да навлизам защо го правя или моите предпочитания по отношение на научната фантастика срещу фантазията), трябва да е имало някаква първоначална случайна първа причина, която не може да бъдат обвързани с детерминистични закони на физиката, които изглежда управляват макро Вселената. Няма причина това нещо да се е случило, без да е причинено от нищо преди това.

Вижте повече за: , ,