Разлика между научна фантастика и фентъзи

fantasy Научна фантастика срещу фентъзи

Всеки обича да се свива с добра книга от време на време. По рафтовете на днешните библиотеки има много художествени жанрове. Някои от публикуваните популярни разновидности позволяват на своите читатели да избягат в различни земи и да живеят различен живот в страниците си. Както научната фантастика, така и научната фантастика, и фентъзи романите са любими на читателите от самото начало на техните жанрове. Въпреки че много издателства са специализирани в това, че наричат ​​„научна фантастика/фентъзи“, всъщност има много фундаментални разлики между темите, целите и читателската аудитория на двата жанра.

Теми на научната фантастика и фентъзи научната фантастика "" задайте въпроса: "какво ако?" Той изследва какво може да се случи при сценарий, при различен резултат от историческо събитие, нова форма на технология или различен стил на управление. Елементите на добрата научнофантастична история са правдоподобни. Те могат да се случат предвид наличието на един от горните елементи. Общи теми в научнофантастичния център за роботи, космически пътувания, алтернативни истории, антиутопия, природни явления или физическите закони на природата. Fantasy “създава свят, който е оцветен или доминиран от елементи на магия или свръхестествено. Докато правилата, които управляват този свят, може да са напълно различни от правилата, които управляват нашия собствен свят, тези правила остават последователни през цялата продължителност на книгата. Историята не е задължително да е правдоподобна, но трябва да е правдоподобна за героите. Общи теми във фентъзи центъра за вещици, елфи, феи, магически заклинания, демони и алтернативни измерения или вселени.

Целите на научната фантастика и фентъзи научната фантастика, „отхвърлящи феномените на„ пулпата ”от 60-те и 70-те години на миналия век, истинската научна фантастика има за цел да принуди читателите си да поставят под въпрос света около тях. Те трябва да бъдат вдъхновени да мислят за прилагането на нова технология или да преценят плюсовете и минусите или космическите изследвания или новата система на управление. Фантазията „“ е предназначена предимно за забавление. Това е творчески жанр и има някои шедьоври на фентъзито, като Властелинът на пръстените е на първо място. Фантазията може да даде морални уроци или да открои социални проблеми, точно както всяка друга художествена литература.

Читателство на научна фантастика и фентъзи научна фантастика “„ първоначално това беше спекулативна фантастика, написана за четене от мъжете и жените, които въвеждат американците в ядрената и космическата епоха. „Фантазия“ се разказва на деца и възрастни още от съществуването на човечеството. Гилгамеш може да се счита за най -ранния известен пример за фантазия. Той има универсална привлекателност за всеки с въображение.

Резюме: 1.Sci-Fi е написан, за да изследва различните резултати от събития или технологии, които биха могли да съществуват, докато фентъзито е написано, за да забавлява своите читатели с магически събития. 2. Sci-Fi се фокусира върху технологиите, алтернативната история или антиутопичните общества, докато фентъзито предава своите страници на митични същества и алтернативни вселени. 3. Sci-Fi първоначално е написан като литература за свободното време за учени, докато фентъзито забавлява цялото население от зората на езика.

2 коментара

  1. Докато аз аплодирам и съм съгласен с голяма част от написаното от вас, вие допуснахте сериозна грешка. Казахте, „първоначално това беше спекулативна фантастика, написана за четене от мъжете и жените, които въвеждаха Америка в ядрената и космическата ера“.

    Бих искал да кажете това на HG Wells и Jules Verne. Основополагащи автори на научна фантастика, които не са нито американци, нито близо до ядрената и космическата ера.

Обратни обрати

  1. Разлика между съвършенство и съвършенство | Разлика между | Превъзходство срещу съвършенство

Вижте повече за: , ,