Разлика между ретинол и AHA

Двете най-важни съставки, които помагат да се намалят ефектите против стареене върху кожата ви или да се предотврати бъдещото стареене, са ретинол и алфа хидрокси киселини (AHA). Актуализирането на вечната младост е отдавнашна мечта. И кой не би искал да изглежда десет години по -млад и да обърне ефекта на времето, особено върху кожата ви. Е, това не е невъзможно. С правилната намеса можете да отмените възрастовите щети на възраст за няколко седмици. Един от начините да го направите е да използвате ежедневен слънцезащитен крем, защото слънцето е може би една от най -големите причини за преждевременно стареене на кожата. Или можете да използвате кремове против бръчки или против стареене, които съдържат мощни ексфолиатори и средства против бръчки като ретинол и AHA.

Какво представлява ретинол?

Ретинолът е общ термин за локални продукти, особено кремове, които съдържат производно на витамин А, известно като ретиноиди, което се намира в няколко линии за грижа за кожата без рецепта. Локалната употреба на ретиноиди е изследвана много повече от всяко друго съединение в дерматологията. Ретинолът се използва като активна съставка в няколко продукта за грижа за кожата без рецепта и се използва за намаляване на ефекта против стареене върху кожата ви. Това е друга форма на витамин А, която помага да се сведе до минимум фините линии и да се намали появата на пори. Това е мощна съставка против стареене, която помага за регулиране на растежа и диференциацията на кератиноцитите, които действат като защитна бариера срещу микробната колонизация.

Ретинолът помага за ексфолиране на горния слой на кожата, за да изглежда кафявите петна по -светли и по -малко видими. Също така се препоръчва от дерматолози да се използва всеки ден от седмицата, независимо от вашата възраст или тип кожа. Така че, той може да помогне при обезцветяване на кожата, свързано с възрастта, ако има такова, без забележими странични ефекти. Действа точно като витамин С; изхвърля старите клетки и стимулира образуването на нови клетки. Но има едно нещо, което може да направи само ретинолът; тоест може да препрограмира старите клетки, за да изглежда като младежки кожни клетки. Той помага за стимулиране на производството на колаген и изравняване на тена на кожата.

Какво е AHA?

Алфа хидрокси киселини (AHA) са клас химични съединения, които се използват в грижата за кожата основно за ексфолиране. AHA са водоразтворими киселини, които са получени от захарна тръстика или други растителни източници, поради което тези киселини често се наричат ​​плодови киселини. Те са получени по естествен или синтетичен път и се предлагат в различни форми, включително гликолова, винена, млечна, ябълчена, лимонена и манделова киселина. Най -често използваните AHA са млечна киселина, която се получава от мляко и гликолова киселина, която се получава от захарна тръстика. И двете са отлични ексфолиатори, които могат да проникнат в повърхността на кожата, да изгорят старите клетки и да стимулират растежа на нови клетки.

Смята се, че AHA са получени от химическите пилинги, които пластичните хирурзи и дерматолозите използват от няколко години. Пилингите са отлични козметични продукти, които помагат за премахване на нежеланите признаци на стареене на кожата, като бръчки, грапавост на кожата, линии под кожата и обезцветяване на кожата. Продуктите на AHA, които обикновено се продават на потребителите, имат концентрация на AHA от 10 процента или по -ниска, докато професионалните козметолози могат да имат концентрация на AHA навсякъде между 20 и 30 процента, а за лекарите може да бъде от 50 до 70 процента.

Разлика между ретинол и AHA

Производна

- Ретинолът принадлежи към семейството на производни на витамин А, които са група ненаситени органични съединения и жизненоважно хранително вещество за здраво зрение, имунната система, репродукцията и особено грижата за кожата. Това е друга форма на витамин А, която помага да се сведе до минимум фините линии и да се намали появата на пори. AHAs, от друга страна, са клас химични съединения, които се използват в грижата за кожата основно за ексфолиране. Те са водоразтворими киселини, които се получават или естествено от захарна тръстика или други растителни източници, или синтетично.

Формуляр

- Има много различни форми на ретинол в широко приложение. Ретинолът варира от опции без рецепта, като ретинален дехид (RAL), ретинолови естери и ретинол, до лекарства с рецепта Третиноин, Адапелен, Тазаротен и Трифаротен. AHA, от друга страна, се предлагат предимно в шест различни форми: гликолова, винена, млечна, ябълчена, лимонена и манделова киселина. Най -често използваните форми на AHAs са млечна киселина, която се получава от мляко, и гликолова киселина, която се получава от захарна тръстика, и двете са отлични ексфолиатори.

Използвайте

- Ретинолът действа, като свежда до минимум производството на меланин в кожата и също така помага за стимулиране на производството на колаген, изглажда текстурата на кожата и ускорява клетъчния оборот. Това е мощна съставка против стареене, която помага за регулиране на растежа и диференциацията на кератиноцитите, които действат като защитна бариера срещу микробната колонизация. AHA е още един отличен пилинг, който помага за премахване на нежеланите признаци на стареене на кожата, като бръчки, грапавост на кожата, линии под кожата и обезцветяване на кожата.

Ретинол срещу AHA: Сравнителна таблица

Резюме

Докато ретинолът и алфа хидроксиловите киселини са отлични ексфолиатори и предпазващи от бръчки, които помагат за намаляване на признаците на стареене на кожата чрез намаляване на фините линии и бръчките, те действат малко по -различно. Ретинолът е може би най-често използваната форма на витамин А без рецепта, която се оказва чудесен ексфолиант, който има способността да прониква в кожата по-ефективно и също така е силно чувствителен към светлина и въздух по време на формулирането на грижа за кожата. AHAs, от друга страна, се продават най -вече на потребителите в кремове и лосиони за лице и тяло и има няколко ползи, свързани с използването на AHAs в режима за грижа за кожата.

Вижте повече за: ,