Разлика между обикновен и първокласен газ

Редовен срещу първокласен газ

Мнозина продължават да задават въпроса: „Превъзходният бензин струва ли всеки цент, който плащате?“ Е, отговорът е да. Но това е само за някои. Това схващане не е напълно вярно за останалите. Във времена на тежка икономическа криза и бързо повишаване на цените на газа, всъщност може да е по-разумно да преосмислите избора си на газ и да преминете към по-рентабилния вариант.

В дебата за обикновен газ срещу първокласен, един факт винаги ще остане факт - първокласният газ е по -скъп от обикновения газ. И така, защо първокласният газ е по -скъп, когато всъщност двата вида газ съдържат почти еднакво количество енергия британски термични единици / галон = около 111 400?

Номерът е, че по-голямата част от автомобилите днес използват двигатели, които изискват редовни до среден клас октанови стойности. И така, какви са октановите стойности и защо газът с по -високи октанови стойности става по -скъп от този с по -нисък октан? Като начало октановото число описва колко устойчив на удари е определен вид гориво. Чукване на двигателя (не е добре) възниква, когато в горивната камера има твърде много запалване, отколкото нормално е допустимо, което нарушава нормалната работа на газовия двигател. Колкото по -висок е рейтингът, толкова по -ефективно е горивото при избягване на почукване. Обикновеният газ в Америка обикновено има 87 октаново число. Газът със среден октанов рейтинг е 89, докато премиум типът е 93 или дори по-висок. Трябва обаче да се знае, че много двигатели днес вече са изградени със сензори, за да се избегнат удари.

Това означава, че типичната кола просто ще работи абсолютно добре, ако се използва с обикновен газ. Наистина няма нужда да преминавате към високооктанов премиум газ за автомобили, които изискват по -нисък октанов газ и по -бавно изгаряне. Само автомобилите с по-висока производителност трябва да се движат с високооктанов първокласен газ поради техните присъщо проектирани двигатели с висока компресия. Автомобилите, които са склонни да чукат, също могат да се възползват от използването на първокласен газ. Между другото, повечето ръководства за автомобили посочват какъв вид газ трябва да използвате.

И накрая, някои смятат, че първокласният газ има повече детергентни свойства от обикновения газ. Това означава, че остават по -малко остатъци за потребителите на първокласен газ. Открито е обаче, че повечето правителства вече регулират необходимите детергенти в бензина. Следователно обикновеният бензин вече съдържа достатъчно препарати за „почистване“ на вашия двигател. Просто някои първокласни газове са смесени с допълнителни препарати, които ги карат да почистват двигателя ви по -добре. Ако вярвате в това, тогава изборът на първокласен газ, въпреки цената, е по -добрият избор за вас.

Резюме:

1. Премиум газът е по -скъп от обикновения газ. 2. Премиум газът има по -високи октанови стойности от обикновения газ. 3. Премиум газът е идеален за автомобили с висока производителност и автомобили с висока компресия, докато обикновеният газ вече е добър за повечето други автомобили от обикновен до среден клас. 4. Някои смятат, че премиум газът има повече детергенти (които служат за почистване на двигателя) от обикновения газ.

Вижте повече за: