Разлика между пародия и сатира

parody Пародия и сатира

Пародия и сатира са две думи, с които хората често се бъркат. Разликата между двата термина е много сложна. Понякога може да бъде трудно да се направи разлика, тъй като Сатирата и Пародията са свързани с хумора.

Е, пародията е просто имитация на утвърдена концепция, идея или човек, а сатирата е нещо, изговорено в хумор, без да се възпроизвежда темата директно.

За сатирата може да се каже, че е по -фина, която включва подигравки, но без мимикрия. Пародията от друга страна е просто мимикрия, отразяваща само действителните теми.

Една от основните разлики, които могат да се отбележат между пародия и сатира, е по отношение на техните цели. Въпреки че пародията и сатирата предават хумор, те придават различни роли в обществото. Сатирата означава социална или политическа промяна. Той изобразява гняв или разочарование, опитващи се да направят темата приятна. Сатирата може да се нарече като хумор и гняв, комбинирани заедно. Пародията наистина е предназначена за подигравка и може, а може и да не подбуди обществото. Пародията е просто чисто забавление и нищо друго. То няма пряко влияние върху обществото.

Докато сатирата прави сериозен смисъл чрез хумора, пародията не съдържа нищо сериозно. Пародията е просто забавление за забавление. Сатирата може да накара обществото да мисли къде, тъй като пародията не. Докато сатирата означава промяна на обществото, пародията означава само забавление и забавление.

Друга видима разлика е, че докато сатирата изкушава човек да се отдаде на мисли чрез смях , Пародия просто придава само смях. В Пародия темата се имитира. Пародия не се ражда, ако няма конкретна цел. Но в сатирата няма подражание.

Сатирата може да стои самостоятелно, без да заема изявления от оригинално произведение. Пародията, от друга страна, не стои самостоятелно и зависи от някаква оригинална тема за подигравка.

Сатирата може да се нарече операция, а пародията - касапница. Сатирата може да бъде болезнена, но разрезът не кърви. Но пародията прорязва дълбоко и причинява болка на субекта, който е подложен на подигравки.

Докато пародията маймуни филм, песен, лица, герои, Сатирата е обществото като субект. Когато пародията има конкретна цел, сатирата има по -широка цел.

Резюме 1. Пародията е просто имитация на утвърдена концепция, идея или човек, а сатирата е нещо, изговорено в хумор, без да се възпроизвежда темата директно. 2. Сатира е, че означава социална или политическа промяна. Пародията наистина е предназначена за подигравка и може, а може и да не подбуди обществото.

14 коментара

 1. Това ми напомня за думи, които се използват, за да опишат човек какво прави човек, който имитира някой друг - обикновено знаменитост - за да предаде хумор. Може би този сайт трябва да разкрие разликите между „представяне“ и „впечатление“. Свързани термини: мимикрия, почит.

 2. По дяволите, това е голяма помощ. Благодаря. Правя много пазаруване на снимки на изображения, за да създавам смешни изображения, но бях объркан относно разликата в сатирата/пародията. Сега имам нужда от някой, който да ми обясни честната употреба.

 3. Авторът на тази статия явно не знае за какво говори. Пародията може да се използва в услуга на сатирата. Трябва да се прави разлика между безсмислена пародия и сатирична пародия. Тази статия е, извинете езика ми, много глупости.

  • Трябваше да препрочитам първото изречение на статията няколко пъти-тъй като сайтът е това, което бих нарекъл чист и професионално изглеждащ, не започнах да очаквам полуграмотната лигавица, която се стичаше по страницата-както бих очаквал, ако фонът имаше зает модел, който не беше поставен правилно и типът беше в (неконтрастираща) магента, всички главни букви, комикси и центрирано.

   "Пародия и сатира са две думи, с които хората често се бъркат." ….

   Еха! Щях да извадя няколко изречения като примери, които отчаяно се нуждаят от редакция, но след като погледнах назад с по -критично око, се опасявах, че гаденето ще ме надделее, ако продължа да гледам изреченията повече. Дали това беше груб проект на ученици от гимназията - проект, който по същество беше копиран от друг документ, пренаписан така, че да не изглежда плагиатски? Чернова, използваща думи, с които авторът изглежда е имал само кратко познаване - използва се само за да впечатли читателя, а не за ефективно общуване. Тази последна грешка, за съжаление, често е резултат от възнаграждението за този стил на писане в училище.

   Благодаря ти. Чакам с нетърпение* да ми изтръгнеш нов.

   *например оригиналният автор или някой друг, който ще разкъса критиката ми на парчета и ефективно ще посочи многото грешки в кратката ми бележка - бележка, която събаря, но не изгражда нищо. Грешки, на които, разбира се, не обръщам внимание - особено след като няма да успея да проверя ефективно това, което съм написал.

   • Малко със закъснение в тази публикация, но ако ще обвинявате някого по дадена тема, трябва поне да посочите нещо, вместо да го наричате глупост и тролене по интернет. Просто моето мнение, както и вие.

   • Да. Първото изречение е неприлично и полуграмотно (според това, което ни учат, е стандартен английски). Имайки много възможности за избор в Google, почти прескочих тази статия, но се научих да бъда много толерантен, когато съм в интернет. В края на краищата английският е втори език за повечето интернет потребители в света. Нещо повече, стандартният английски е почти недоучен език в американските държавни училища. Това едва ли е изискване в нашите колежи и очевидно вече не е необходимо в бизнеса.

    За повечето от нас фразата „... думи, които хората често се бъркат“ звучи по -правилно от „... думи, с които хората често се бъркат“. Останалата част от статията обаче е добра, струва си да се прочете. Пренебрегвам неправилното прилагане на английската граматика, защото тя просто е показателна за интернет английския език като цяло.

   • Напълно съм съгласен. Първото изречение, завършващо с предлог, беше първият червен флаг; след „Въпреки че и пародията, и сатирата предават хумор ...“ и неговата груба грешка в съгласието между предмет и глагол, загубих волята за живот-или поне да продължа да чета тази статия. Ако някой ще пише за език (или друга тема по този въпрос), трябва да има реални познания по темата.

    • Или „Хората често се бъркат между термините пародия и сатира“

     Виждам много тясната връзка между двете в Spitting Image, например. Това е сатирично с пародия, използвана за подчертаване на точката, която в случая с тази поредица пародията се превръща в сатира сама по себе си.

 4. Благодаря ти Джон С. Добре казано. В голяма (прекомерна) степен реагирах негативно на това, което видях като използване на думи, които не отговарят и (вероятно?) Са използвани претенциозно (и несъзнателно така).

  Отново започнах да подбирам примери, за да илюстрирам това, което намерих за толкова ужасно - никога не съм наричал нищо глупости, това беше по -ранен коментатор - и примерите се простират в цялото парче (те не се ограничават само до началното изречение). Отново се отказах от това, тъй като това би било допирателно до това, което възнамерявах да кажа в този отговор.

  Писането не е по -лошо от това, което често чувах и четях, докато бях в аспирантура или впоследствие „в реалния живот“.

  Освен това мисля, че аз (неподходящо) се обидих лично/емоционално поради рязкото разграничение между пародия и сатира. Моето сравнително неизследвано убеждение е, че (ако приемем дефинициите за сатира и пародия, дадени в статията) това, което един човек нарича пародия, друг може лесно да нарече сатира.

  Благодаря на всички, че ме насърчавате или стимулирате (не бих казал, че ме подтиквате) да мисля повече за първоначалния адресиран въпрос и идеите се развихриха в коментарите.

  Прочетете още: Разлика между пародия и сатира | Разлика между | Пародия срещу сатира http://www.12vn.net/miscellaneous/difference-between-parody-and-satire/#ixzz1uOTmPSuY–

  Прочетете още: Разлика между пародия и сатира | Разлика между | Пародия срещу сатира http://www.12vn.net/miscellaneous/difference-between-parody-and-satire/#ixzz1uOTMolhf , конструкция на изречения

 5. Хей хора,

  Може ли някой да ми каже дали това е правилно или вярно, извинете думите ми, истински глупости? Имам нужда от това за гимназията, но не знам в какво да вярвам сега ...

  Помогне!

  Thx, Shybian

 6. Какви глупости!

 7. Много незадоволително разграничение, тъй като се опитвам да разбера използването на пародия от Набоков, а не сатира. Пародията е средство за постигане на други цели, освен за забавление. Знам, че горното тълкуване не е добре направено, но се чудя къде да намеря нещо по -добро. . .

 8. Уау, снимката е изключително антисемитска

Вижте повече за: ,