Разлика между OD и MD

stethoscope OD срещу MD

Вероятно се чудите за основните разлики между OD и MD. OD означава доктор по остеопатия. От друга страна, MD означава доктор по медицина. И двете са защитени от закона професионални звания и споделят равен статус и престиж в практиката на медицината.

OD и MD имат толкова много общи неща, като четирите години, необходими за медицинско образование, същата продължителност на стажа и подобни изпити за медицински съвет, за да получат официалния си лиценз за практикуване на медицина. Тези две професии обаче имат ярки контрасти, които ще ви позволят да различавате една от друга.

На първо място, докторите по остеопатия завършват следдипломното си обучение в специални училища по остеопатична медицина, докато лекарите посещават колеж или училище по медицина. Всяко училище следва специфична ориентация и принципи за лечение на пациентите.

Тези, които посещават училища по остеопатия, са обучени да гледат на пациента като цялостна личност. Сред ОР има силно разчитане за изследване на органичните причини за заболяване или заболяване. Обикновено те обмислят цялостния начин на живот на пациента, за да се справят със симптомите на заболяването.

Като контрапункт, медицинските лекари (MD) са обучени да разглеждат конкретно симптомите на заболяването, нараняването или болната част на пациента. Лекарите разчитат до голяма степен на операция и лекарства, за да излекуват болестта, която причинява вреда на пациента.

И накрая, ODs извършват манипулации с тялото, които са доста подобни на хиропрактичните практики, докато MD обикновено не са обучени за манипулации с тялото.

В обобщение, тук са основните разлики между OD и MD:

1. ОП се обучават в училища по остеопатия, докато медицинските лекари посещават медицински училища.

2. ODs са обучени да виждат „целия пациент“, докато MD са обучени да лекуват болната част на пациента.

3. ODs извършват манипулации на тялото, наречени остеопатично медицинско лечение, докато MD не са обучени за този вид практика.

8 коментара

  1. OD е доктор по оптометрия! DO е доктор по остеопатия!

    • Всъщност това означава доктор по остеопатична медицина. Доктор по остеопатия не се предлага в САЩ от десетилетия.

  2. Остеопатичните училища и остеопатичните медицински училища не са едно и също нещо.

  3. Тази статия има множество грешки. OD означава доктор по оптометрия. Съкращението за доктор по остеопатична медицина е DO, а не OD. Освен това, доктор по остеопатия, според актуализирани указания за номенклатура за последните няколко десетилетия, не е това, което се описва на тази страница. Лекарите по остеопатия са остеопати, които не са лекари, обучени извън САЩ. И накрая, абревиатурата MD означава доктор по медицина, а не лекар (често срещана грешка).

  4. След като прегледах вашата информация за различните MD и OD, мога да разбера начина, по който се справят с болестите ми

  5. Благодаря за поредния информативен уебсайт. Къде другаде мога просто да получа такъв тип информация, написана по толкова идеален начин? Имам начинание, което просто сега изпълнявам, и търсих такава информация.

  6. Преди няколко години получих лечение със стволови клетки за OAS на дясното коляно, лекарите в тази клиника са OD. Мога да кажа, че на този етап лечението работи успешно.

  7. Грешни предположения, колосално невежество и монументална липса на разбиране на въпроса. DO и OD НЕ са еднакви. DO са лекари, признати за лекари във всичките 50 щата, с лицензиране, следдипломно обучение и специализация точно като тези на MD. Основната разлика е, че DO могат да правят манипулации като изкуство на тяхното лечение, което MD не правят. OD, лекарите по оптометрия, не извършват операция, те основно отговарят за медицински заболявания на окото и диагностика и лечение на рефракционни грешки.

Вижте повече за: , , ,