Разлика между Nerd и Geek

nerd1 Nerd vs Geek

Всяка гимназия ги има, атлетите, популярните деца, стоунърите, глупаците и отрепките. Тези стереотипи се появяват през 1940 -те и 1950 -те години и оттогава се засилват. Някои смятат за обида да се наричат ​​глупак или отрепка. Други приемат това заглавие с гордост. Тъй като все повече хора прегръщат своя вътрешен глупак или отрепка, между двата термина възникнаха твърди различия. Днес хората, които се смятат за отрепки, се обиждат от термина глупак, а доста често и обратното.

Етимологията на глупаците и маниаците "" за пръв път е видяна в печат през 1950 г., като безсмислена дума в книгата на д -р Сюс, ако управлявах зоопарк . След това той се използва като синоним на социалната категория квадрат за около десет години. След това се свързва с книжовността, модната слепота и социалната неспособност. Geek '“първоначално идва от средноанглийския, което означава изрод и има подобни корени в немския и холандския. След това мигрира в САЩ и често се използва за описание на карнавални изпълнители. Известно време той имаше подобно значение на глупак, но през последното десетилетие се превърна в по -положителна конотация.

Определение на „Nerd and Geek Nerd“ „днешният глупак означава някой, който е толкова обсебен от академични или други езотерични занимания, че стандартните социални норми, като учтивост, хигиена и разговор, отпадат. „Отрепка“ се отнася за някой, който се радва и широко използва една област на обучение с голям интерес и енергия. Докато глупаците често се ограничават до технологии или научна фантастика , отрепки варират от компютри, до музика, до филм, до видеоигри и обратно.

Стереотипни образи на глупаци и отрепки “, образът на глупака е кодиран в такива телевизионни предавания от 80 -те години като филми като„ Отмъщението на глупаците и семейните въпроси “. Глупаците не проявяват уважение към роклята си и често носят неподходящи дрехи, които са несъответстващи и не са в стил. Глупаците обикновено имат големи очила, брекети и лоши прически. Въпреки близките им отношения с академичните среди, те не се срещат в традиционното облекло на Оксбридж; това би било твърде готино.

Отрепки "" днес често се срещат да парадират със своята мания. Има огромен пазар за тениски, които са специално пригодени за отрепки с фрази като „гаден синтаксис“, „здравей, казвам се Иниго Монтоя“ и „Котката на Шрадингер е мъртва“. Отрепки често също ще носят очила с тежка рамка и жилетки с лакти, но по ироничен начин.

Резюме: 1. Докато отрепките са глупаци, първоначално са били и унизителни термини, предназначени да означават, че някой прекарва прекалено много време с книги и няма достатъчно време с хора, отрепки са прегърнали имиджа си и са направили интелигентно готино. 2. Глупаците все още се считат за безнадеждно неспособни в социални ситуации, но отрепки често ще се свързват заедно в хомогенни групи въз основа на взаимен интерес. 3. Глупаците обикновено са съсредоточени в науката, технологиите и научната фантастика, но отрепки обхващат почти всяка специализирана тема.

1 коментар

  1. Ясно е, че лицето, което сте написали тази статия, е „ГЕЙК“! Също така бих искал да добавя, че те са направили печатна грешка в резюмето. "Глупаците са отрепки ..."

Вижте повече за: , ,