Разлика между ваксината Moderna и Pfizer

На фона на увеличаващите се нива на безработица, разпадащи се икономики и с хранителна и хранителна сигурност на милиони хора под заплаха, скорошното развитие на клиничните изпитвания за ваксината Covid-19 идва като лъч надежда. Все още са ранни дни, но плановете за започване на мащабно производство на обещаващи ваксини и непрекъснатите усилия на фармацевтичните компании по целия свят да разработят безопасна и ефективна ваксина срещу Covid-19 вдъхват проблясък на надежда на хората по света, които чакат месеци за ваксина срещу коронавирус.

Понастоящем правителството на САЩ разчита на няколко кандидати за Covid-19, като Moderna и Pfizer са два от водещите кандидати в надпреварата за ваксини. Въпреки това, дори ако една или повече безопасни ваксини срещу Covid-19 в процес на разработка са одобрени за употреба и разпространение, тяхната непосредствена наличност в достатъчно количество за ваксиниране на толкова голяма популация е малко вероятна. Резултатите от изпитванията на ваксини се следят отблизо по целия свят.

Лого на Pfizer

На 8 ноември Pfizer, най-големият производител на антибиотици в света, приключи окончателния анализ на ефикасността на своите текущи фази 3 на ваксина срещу Covid-19 с много обещаващи резултати. Както изглежда, Pfizer заедно с германския си партньор BioNTech търсят одобрение от FDA за разрешение за спешна употреба през следващите дни. По-рано този месец базираната в Масачузетс биотехнологична компания Moderna Therapeutics показа подобни обещаващи резултати в своите тестове на ваксина в късен етап, тъй като те планират да кандидатстват за одобрение за използване на ваксината през следващите седмици.

И двете фармацевтични компании разчитат на своите кандидати за ваксина срещу Covid-19, базирани на иРНК, които наистина са показали бърз напредък. Според СЗО близо 180 кандидати за ваксини се тестват в световен мащаб, но никой все още не е завършил успешни клинични изпитвания. Генно-базираната иРНК е авангардна технология и една от най-важните ваксинални технологии, използвани за разработването на ваксина срещу Covid-19. Като се имат предвид, че и двете са ваксини с тРНК, е трудно да се предвиди кой ще бъде победител в това състезание за ваксини на този етап. Освен това отнема време, за да се постигне нещо от този мащаб и само времето ще покаже кой ще спечели състезанието за ваксини срещу Covid-19. И това състезание далеч не е приключило.

Moderna казва, че ваксината срещу COVID-19 е 94,5 % ефективна | САЩ и Канада | Ал Джазира

Разлика между ваксината Moderna и Pfizer

Нека да разгледаме как двете ваксини се сравняват по отношение на безопасността, ефикасността и разпространението.

  1. Ефикасност

-И двете фармацевтични компании Moderna и Pfizer използват едни и същи ваксини на базата на тРНК, които са много различни от конвенционалните ваксини. Всъщност ваксините с тРНК възприемат нов подход, който никога не е бил използван за клинични изпитвания при хора и те имат предимства в сравнение с други видове ваксини, като безопасност, ефикасност и производство. Докато и двамата кандидати за ваксина са показали най -малко 90 процента ефективност, предварителните резултати на Modern предполагат относително по -висок процент на ефикасност при 94,5 процента, стряскащо число в сравнение с това, което твърдят други кандидати за ваксина.

  1. Доза

- И двамата кандидати за ваксина използват инженерна РНК, нов подход за разработване на ваксина, който включва инжектиране на пациент с част от генетичния код на вируса, който след това кодира вирусния протеин, за да предизвика имунен отговор. Той просто разпознава причиняващата болестта част от вируса, като задейства имунен отговор, произвеждайки мощни антитела за неутрализиране на реалната заплаха. И двете ваксини изискват две дози. Бустерните снимки на Pfizer се поставят на три седмици, което означава, че ако първият изстрел е на ден 1, то следващият изстрел е на ден 22. Втората доза на Moderna се поставя четири седмици след първия изстрел, което е допълнителна седмица.

  1. Съхранение

-Moderna твърди по-дълъг срок на годност на своята ваксина Covid-19, което предполага, че тя може да се съхранява при 2 до 8 градуса по Целзий до един месец и да остане стабилна при минус 20 градуса по Целзий до шест месеца. Това прави ваксината лесна за разпространение, особено в отдалечени райони, които нямат специализирани фризери за съхранение на ваксините. Въпреки това, при стайна температура, ваксината Pfizer може да се съхранява само до пет дни и трябва да се съхранява при ултра-студено съхранение при около минус 70 градуса по Целзий, което затруднява масовото разпространение, тъй като селските болници нямат такива скъпи и специализирани хладилни агрегати за съхранение на ваксината Covid-19.

Moderna срещу Pfizer ваксина: Сравнителна таблица

Обобщение на ваксината Moderna срещу Pfizer

И фармацевтичните компании Moderna и Pfizer използват авангардната месинджър РНК технология за разработване на своите ваксини срещу Covid-19 и това е единствената технология, официално одобрена от FDA за клинични изпитвания при хора. И двете ваксини са показали обещаващи резултати въз основа на техните текущи клинични изпитвания за ваксини, но има редица предупреждения относно ефикасността на техните ваксини, като възраст, демография, пол, раса и т.н. отпред предполагат, че компанията може да е на път да постигне нещо, което би се считало не по -малко от пробив в медицинската история. Но въпросът е кой от тях в крайна сметка ще спечели състезанието за ваксини срещу Covid-19.

2 коментара

  1. Имам GBS, който е причинен от ухапване от комар от комар, носещ зика. Като се има предвид, че ми е казано, че вирусът зика е причинил имунната ми система да атакува миелиновите обвивки, заобикалящи двигателните нерви, и освен това бях предупреден да не правя грипни грижи, безопасна ли е настоящата ваксина с тРНК за мен?

    Благодаря ти,

    Майкъл Русуел

Вижте повече за: , , , ,