Разлика между матраци от пяна с памет и латекс

640px-Natural_Latex_Cores

Чудили ли сте се някога разликата между матраци от пяна Memory и пяна от латекс ? Чудили ли сте се тогава кое е най -доброто и кое дава най -добър нощен сън? Отговорът на първия въпрос е по -лесен за отговор и е целта на тази статия. Отговорът на втория въпрос няма да бъде отговорен директно тук, тъй като биха били необходими повече изследвания от отделния потребител и науката.

Докато изследваме всеки един, ще сравняваме, като обясняваме как е направен всеки и някои от спецификите на всеки от тях. Ще бъде оставено на читателя да вземе тази информация като градивен елемент в търсенето на този перфектен нощен сън.

Мемори пяна

Какво е мемори пяна, как е разработена и как се прави? Формата на паметта има своето начало в края на 30 -те години на миналия век при изследванията на Ото Байер и е използвана в болницата Ланкенау през 1965 г. Тя е разработена още повече от НАСА през 60 -те години на миналия век.

По принцип това е продукт на петролна основа, използващ полиуретанова пяна. Полиолите, изоцианатите и различни различни реагиращи агенти се смесват заедно и се разбиват на пяна. Това се излива в матрица и химически протича екзотермична реакция.

Следващата стъпка е създаването на матрица с отворена клетка. Това се постига чрез вливане на газ или подобен разпенващ агент или чрез използване на вакуумно уплътняване. След това се охлажда и по-късно се нагрява отново за „втвърдяване“ ii. Крайният резултат е материал, който вече не реагира и има желаните свойства на вдлъбнатина.

Това свойство на отстъп е това, което отговаря на тялото ви, докато спите. Различните процеси създават различни свойства на отстъп. Те са известни като отражение на силата на отклонение (IFR) или отклонение на натоварването на отстъп (ILD). Стандартът е силата, необходима за направата на 25% вдлъбнатина в пяна с дебелина четири инча квадратна дебелина. Това измерване е съчетано с измервания на плътност на пяната до 7 lbs. Така че сега имате сравнение между плътността и ILD и можете да създадете комбинация, която да отговаря на почти всяко телесно тегло и комфорт. Този диапазон от сравнения е изключително разнообразен и тук намирането на най -добрата комбинация затруднява намирането на точно подходящия матрак за отделен човек или двойка.

Матрак от латекс

Съставът на латекса като цяло е каучук. Това е млечно бяло вещество, взето от каучукови дървета ( Ficus elastica ). Най -често срещаното дърво, използвано сега, е каучуковото дърво ( Hevea brasiliensis ) .iii Количеството вещество от каучуковите дървета, необходимо за един матрак с кралица, е около 12 акра, пълни с каучукови дървета и количеството вещество, извлечено за един ден.

По принцип има два метода, използвани за създаването на латексов матрак. Те са методите на Dunlop и Talalay.iv Ще ги обясним и тук. Въпреки това, и двата метода първоначално използват малко количество добавки или смеси, които по -късно ще помогнат на материала да се втвърди.

Метод на Dunlop

Методът Dunlop изисква сместа от добавки за създаване на пенесто вещество. След това се поставя във формообразуващите форми, загрява се във фурна, което я втвърдява. След като това приключи, той преминава през цикъл на измиване, като премахва всички нежелани остатъци или твърди частици. Нарязва се на блокове за предназначение и се суши на въздух. След това е готов за разпространение.

Метод Talalay

По -късно се появи производствен процес, наречен метод Talalay. Първо, както по -горе се създава течна формация. След това се излива във форми, желаната форма. Той е запечатан и се създава вакуум чрез извличане на въздух, позволяващ равномерно разпределение на пяната във формата. След това се замразява бързо и се загрява до втвърдяване. След като се охлади, може да се нарязва на блокове! Тези блокове не могат да бъдат твърде големи, така че за всяка голяма нужда като матрак се нарязва на по -малки блокове и се залепва. Този процес създава различна текстура от метода Dunlop.

Предполага се, че латексовият матрак е много по -екологичен по време на производствения процес от матрака Memory Foam. Много експерти също се смятат за по -малко токсини в крайния продукт от матрака Memory Foam. Журито обаче все още не е съгласно с това.

Когато правите проучване по този въпрос, винаги гледайте кой спонсорира изследването. Дали докладът има личен интерес да популяризира един над друг? Дали това е грантов проект, който търси желания резултат? Може би те правят сравнение между тези две и дори не обмислят въздушни матраци или старомоден пружинен тип матрак. Това са всички въпроси, които трябва да си зададете, за да стигнете до най -безпристрастните налични изследвания. Всеки тип има свой собствен набор от плюсове и минуси. Всеки тип има свое място в нашия свят.

Както при всеки продукт, най -доброто обективно изследване е човекът, който взема решение въз основа на лични харесвания, качество на съня и субективни резултати. В някои случаи може да се окаже, че нито един продукт не работи за вас, както и старомодният пружинен матрак или дори пружинен матрак. Ти решаваш!

Вижте повече за: ,