Разлика между доктор и доктор

graduate-hat MD срещу доктор

Докторантът и докторантурата са и по -високи степени. MD означава доктор по медицина, а Phd означава доктор по философия.

Първата разлика, която може да се спомене от двете, е, че MD е свързана с лечение на пациенти, а Phd е свързана с докторска степен в други области.

Докато MD се отнася до по -висока степен в медицината, докторска степен може да се получи в различни области, като изкуствата и науките. Лице с докторска степен може да предписва лекарства, като като лице с докторска степен не може да предписва лекарства. Докторантът е изцяло ориентиран към изследванията.

Когато обсъждаха произхода на докторите на медицината и докторантурата, първият беше лансиран първи. Произходът на доктор по медицина се проследява до девети век, когато е въведен в средновековните арабски университети. Известно е, че докторът по философия е възникнал през Средновековието в европейските университети.

Съществува и разликата във времето при изучаване на степени. Докато човек получава докторска степен след около четири години, човек ще получи докторска степен само след четири до седем години. Получаването на докторска степен също зависи от изпращането на дипломната работа.

Доктор по философия произхожда от латински philosophiæ doctor, което означава „учител по философия“. Докторът на медицината също идва от латински и означава „учител по медицина“.

Човек получава докторска степен след две години курсова работа и две години ротационна работа в някоя болница или клиника. От друга страна, човек получава докторска степен, след като представи своята дипломна работа. Дипломната работа се разглежда от група експерти и лицето може също да бъде призовано да защитава работата си.

Резюме

1. MD означава доктор по медицина, а Phd означава доктор по философия.

2. Докато докторът на медицината се отнася до по -висока степен в медицината, докторска степен може да се получи в различни области, като изкуствата и науките.

3. Лице с докторска степен може да предписва лекарства

4. Човек получава докторска степен след две години курсова работа и две години ротационен труд в някоя болница или клиника. От друга страна, човек получава докторска степен едва след като неговата дипломна работа е одобрена.

5. Произходът на доктор по медицина се проследява до IX век, когато е въведен в средновековните арабски университети. Известно е, че докторът по философия е възникнал през Средновековието в европейските университети.

24 коментара

 1. Две явни неточности относно докторантите: 1) изцяло ориентирани към изследванията и 2) не лекуват пациенти. Има много клинични докторанти (като клиничен психолог) и броят на клиничните области, в които човек може да получи клинична докторска степен, продължава да расте (пример за сестринство). Също така в САЩ човек често завършва 3 години следкултурна курсова работа за докторска степен и след това започва работа по дисертация/теза. В много области след това се очаква завършил докторантура да придобие специализирани умения в постдокторска позиция, която обикновено продължава 3-7 години. Неклиничните, докторанти по научни изследвания могат да използват постдокторантската стипендия, за да придобият опит и умения в клинична среда, а след това самостоятелно да се включат в първичната грижа за пациентите, след като са сертифицирани от съответния „съвет“ или ръководен орган.

 2. Благодаря ви много за това толкова добро, засилено и съкратено пояснение/обяснение относно фундаменталната разлика между докторантите и докторите. Наистина дълго търсих тази информация и сега мисля, че съм постигнал целта си! Благодаря ви много и лека нощ 🙂

  • Страхотно. Защото цялата тази информация в най -добрия случай е подвеждаща, а в най -лошия - напълно невярна. НИКОГА не вярвайте на един източник.

   • Извинения. Лице, коментиращо преди да имате фактите. Оригиналният плакат е толкова необичаен, че вбесява.

  • Технически, MD се счита за техническа магистърска степен [като JD [адвокат] или Pharm.D. [фармацевт], DPT [физиотерапевт и др.]. Тенденцията е да добавим думата „доктор“ към всички тези технически магистърски степени и ние продължаваме да виждаме още полета, добавящи думата „доктор“ към техните програми. Тези технически майстори се обучават за конкретна работа, която обикновено изисква и лиценз. Те не са докторска степен. Можете да завършите медицинско училище и да получите докторска степен и все още да не сте лицензирани да практикувате медицина. Нуждаете се от допълнителна клинична работа и да преминете лицензионни изпити, за да можете да практикувате медицина. Докторска степен [като докторска степен]. наистина е научна степен и най -високото ниво на образование, което човек може да има. Много институции, предоставящи научни изследвания, правят разграничение такова, че за да бъдете изследовател на принципите [PI] в проучване, което получава парични субсидии, имате нужда от докторска степен [Ph.D или еквивалент]. въпреки че MD може да бъде съвместно PI с докторска степен. както може и доктор по медицина, който е завършил по -нататъшни официални изследвания след магистърска степен. Терминът „доктор“ за лекар дойде по -скоро [започнал е в Шотландия според мен] и е бил запазен за някой с действителна докторска степен.

 3. Направете една йота проучване, преди да разпространите BS.

  „Обикновено те правят 1-2 години стаж. За разлика от психиатрите, психолозите също са обучени да дават психологически тестове (като тестове за интелигентност или личностни тестове). Поради медицинското си обучение, психиатрите могат да предписват лекарства - вероятно най -често срещаната разлика между двете области. "

 4. Статията е лесна за разбиране, може да пропусне някои белези, но я поставя в перспектива. Коментарите, които харесвам - за какво говорят?

 5. Съжалявам, че ви пръснах балона, но твърдението „Когато се обсъжда произхода на докторите на докторите и докторантите, първото беше пуснато първо […]” е напълно неточно: Първата докторска степен, т.е. докторска степен, беше присъдена в средновековен Париж около 1150 г. Първата медицинска степен т.е. MD е награден през 1703 г. в Глазгоу. Следователно на първо място е действителната докторска степен, а не докторската степен. Ако обсъдим „произхода“, лесно бихме могли да твърдим, че средновековните араби практикуват докторантура, която лесно би могла да бъде предшественик на докторската степен, а не на докторската степен.

  • Мисля, че и вие грешите. Какво е накрая MD? Завършил медицина, квалификацията да удостовери, че можете да работите като лекар. Schola Medica Salernitana в Италия (от 11 -ти до 13 -ти век) е първият регистриран университет, който дава „медицинска степен“, както казахте по -рано.

   Също така, не знам защо остава думата „лекар“ и в двата случая, защото във всеки от тях, доктор по медицина или доктор, можете да преподавате. Всъщност да станеш професор е много напред.

   Между другото, лекар, който просто притежава докторска степен, едва може да преподава, защото все още не е започнал резиденцията си.

   ПС: Не знаех, че на някои места медицината отнема само четири години, защото в Европейския съюз и други страни е срок от минимум шест години.

   • Съжалявам, но твърдението ти е невярно. Да, в някои страни MD е по -ниска квалификация и това е основно медицинска степен.

    В повечето страни докторантурата и докторантурата са на същото ниво. След като постигнете основни и поне магистърски квалификации за следдипломна квалификация, можете да кандидатствате за докторска степен. MD обикновено е клинично фокусиран, а докторът е по-философски. Лекарите и специалистите също могат да правят докторска, а не докторска степен - това зависи от фокуса на техните изследвания.

    И все пак много държави се различават.

 6. В Източна Африка почти всички професори, които преподават студенти по медицина и ги контролират като консултанти в болници за насочване, са почти всички докторанти. държачи. Следователно е подвеждащо за оригиналния плакат да се заключи, че само човек с MD може да предпише лекарства.

 7. Доцент доктор. е най -високата степен, присъдена от акредитиран университет. Приблизително след получаване на магистърска степен са необходими 5 години. Повечето лекари следват изследванията на докторска степен. Изключително неточно е да се постави MD преди докторска степен. Правилният начин за изброяване на получените степени би бил доктор, д -р, MS Попитайте всяка изследователска институция от първо ниво. MD са отвлекли термина лекар, когато наистина са лекари, тъй като JD са адвокати и не могат да се нарекат лекар.

  • Абсолютно съм съгласен с теб. Общоизвестно е, че лекарите придобиват званието доктор, преди дори да получат магистърска степен в своята област. От друга страна, човек трябва да получи магистър и след това да извърши сериозна изследователска работа, преди да придобие титлата.

  • Като цяло, един MD прилага съществуващите знания. Докторантът създава НОВИ знания. Докторантурата е най -високата академична степен, която може да се спечели. Терминът „лекар“, който се отнася до медицинския персонал, е повреден. Първоначалният му смисъл е някой, който се е издигнал до достатъчно ниво, за да може да преподава на другите и произлиза от „docere“ да преподава. Повечето лекари завършват с бакалавърска степен. Обикновено MBBS, което означава бакалавър по медицина, бакалавър по хирургия или на латински: Medicinae Baccalaureus Baccalaureus Chirurgiae. За да бъдем строго верни, лекарите наистина трябва да приемат титлата „лекар“, за да избегнат объркване.

 8. Аз измислих болест болест причина и лечение. (1) купчини (2) хватка топлина движение място желание на пациента мъртъв внезапно не иска допълнителен живот, рак на гърдата, болка в главата наполовина, пълна болка в главата раждане 10/15, дни непрекъснато главоболие аз измислих само един или два пъти доза главоболие главоболие мъртва винаги. помощ, астма, един продукт на стомаха, ако се консумира сукс до седем числа болест на стомашна болка излечима (i) дълга вътрешност не се нуждае от операция (ii) тънко черво (iii) жлъчен мехур (iv ) рак на гърдата на бъбреците, простатната жлеза и др

 9. моля ви, искам да ми помогнете с това. Степента на човек, който е правил медицина за 6 години.

 10. В повечето университети в Северна Америка и докторска степен е бакалавърска степен, докато докторска степен. е дипломирана степен.

  • MD никога не се счита за бакалавърска степен. Бакалавърските степени са бакалавърски и това е най -малкото условие за MD. Тогава бихте могли да кажете, че MD е магистърска програма.

 11. Здравейте всички

  Аз притежавам докторска степен, придобил я след магистърска степен по ортопедия и винаги съм забелязвал, че авторите на книги по ортопедия пишат своите степени като (доктор, доктор) !! Това вярно ли е??

  Мога ли да направя същото или не ??

 12. Каква е разликата в съкращението: DR (главно „R“) и Dr (малко „r“)

 13. Ако някой оценява някаква академична квалификация, тя трябва да се основава на кредитите от академичния курс на такава степен. Медицинските училища в САЩ са след бакалавърска степен и продължават още 3 или 4 години. Докторантите са бакалавър и още 3 или 4 години. Във Великобритания медицинските училища са 6 години след средно образование и докторанти 3 години след 4 -годишна бакалавърска степен, а продължителността на условията и времето за обучение в медицинските училища са много по -дълги от всички останали. Медицинските лекари са след известно пребиваване, а изследванията са по-широкообхватни, като резултатите са клиничните резултати или резултатите от здравните услуги. Така че трябва да е лесно да се оценят тези обучения. В крайна сметка, аз вярвам, че всички ще се справим да се уважаваме един друг, след като тези факти се разкрият за всички „да използват езика си, за да броят зъбите си!

 14. MD е по -ниска степен от докторска степен. Не го разбирайте погрешно. MD е еквивалентно на магистърско ниво, например MPhil в академичните среди. Наскоро преминах през прием за MD, така разбрах. Никога не е на същото ниво с докторантурата.

  И докторът не е напълно квалифициран да преподава, тъй като дори в докторантурата трябва да вземете заедно преподавателско обучение, за да можете след това да се квалифицирате за лекция.

 15. Объркването възникна, защото някои държави решиха, че лекарите (което е начало с шарлатан) трябва да бъдат написани след името на всеки квалифициран лекар, за да се идентифицират.

  MD в по -голямата част от света означава „Медицински доктор“, а не „Медицински доктор“. Медицинската докторска степен е докторат също като докторантурата, но е по -клинично фокусирана. По този начин дори практикуващият лекар може да продължи обучението си и да избере да докторантура по философия или медицина, в зависимост от тяхната област на изследване.

 16. Познавам един колега, който получи своя доктор на ветеринарните науки. По това време той беше наречен ветеринар

Вижте повече за: , ,