Разлика между MD и DO

медицински-563427_640 MD срещу DO Разбирането на съкращенията на медицински степени често става много трудно, особено за пациентите. Всяка медицинска степен има своя собствена област или специалност, която е ясно разграничена. Профилът на лечение, принципът на интервенция и диагностика, подходите за управление на грижите също варират в различните специалности. Една такава объркваща област е да се разбере практическата област на DO и MD. Според медицинските указания DO се отнася до Доктор по остеопатия. От друга страна MD се отнася до доктор по медицина. Това са професионални медицински степени и лицата, които придобиват тези степени или практики в областта на тези две степени, се радват на равен статус и качество на живот. Освен това продължителността на медицинското образование и срокът за стаж също са същите. Завършването на тези две фази на обучение им помага да придобият практическа степен в областта на медицинските науки.

И двете тези степени трябва да се следват по предвидена учебна програма. Настройките за получаване на такива степени обаче се различават от място на място. Преследвайки доктор по остеопатия, хората са изложени на специализирани училища за остеопатична медицина. От друга страна, хората, които следват своя доктор по медицина, посещават редовни медицински училища. Философията на остеопатията е да се оцени пациента цялостно. Остеопатите трябва да изследват различни органични причини за конкретно заболяване. Следователно, остеопатите включват стратегии за грижа, които са полезни за облекчаване на симптомите на заболяване. Хората, които придобиват степен MD, разчитат на специфична диагноза и лечение на дадено заболяване. Техният принцип на грижа не включва холистичен подход. Следователно, тези лица осигуряват лечение въз основа на доказани фармакологични интервенции и хирургични интервенции за облекчаване на заболяването на пациента, а не на симптомите на заболяването.

Хората със степен DO се намесват в манипулации с тялото, които са най -вече подобни на хиропрактиците. Въпреки това, хората с докторска степен не се намесват в манипулации с тялото. Така остеопатите са лекари, които се намесват с алтернативна медицина и манипулации. Някои от техниките, използвани от остеопатите, включват акупресура, физиотерапия и манипулации на мускулите и костите, за да осигурят незабавно облекчение. Остеопатите са ефективни при мускулно -скелетни заболявания. Кратко сравнение на двете специалности е описано по -долу:

Характеристика DO MD
Съкращение за Доктор по остеопатия Доктор по медицина
Специализира в Мускулно -скелетните заболявания са приоритетната област на практиката Медицински заболявания като диабет, инфекции, сърдечно -съдови и бъбречни и стомашно -чревни заболявания.
Формално образование Специализирани училища Медицински училища
Философия на лечението Разчита на цялостна грижа за пациента Разчита на специфични грижи и при необходимост се намесва с медицинска терапия или операция
Извършени манипулации на тялото Да Не
Стратегии за намеса акупресура, физиотерапия и манипулации на мускулите и костите за осигуряване на незабавно облекчение Медицински или хирургични указания, основани на доказателства
Патологични тестове Не разчита твърде много за диагностика Разчита на патологични доклади за започване на лечение
Въз основа на доказателства Да, но липса на неподходяща документация Да, и силно допълнен с подходящи документи
Цел на лечението Върнете нормалното хомеостазата на телесните функции Върнете нормалното хомеостазата на телесните функции. Въпреки това, ако хомеостазата не може да бъде възстановена, те лекуват пациентите с поддържащи терапии, които помагат на пациентите да живеят живота си въпреки медицинските и физически предизвикателства
Препоръки при пневмония Физиотерапията на гръдния кош не се препоръчва според литература, базирана на доказателства Достатъчни доказателства подкрепят, че MD трябва да се намесят при пневмония
Доказателства за практика в педиатрични условия Да Не
Ефективност на лечението Данните за ефективността са неясни и недостатъчни. Те обаче са един от предпочитаните избори за облекчаване на мускулно -скелетната болка и увреждането на връзките Медицината е най -ефективното лечение, документирано в различни клинични насоки. Лекарите имат технически опит за лечение на широк спектър от медицински състояния, включително лечение на мускулно -скелетни нарушения.

3 коментара

  1. За да направят разликата още по -двусмислена, студентите DO често ще вземат и COMLEX, и USMLE.

  2. За съжаление тази статия е напълно погрешна и подвеждаща. Към настоящия момент Ama и AoA са се слели. Манипулативната терапия е в допълнение към стандартното медицинско обучение. Дали студентите по медицина съвпадат както в Ama, така и в aoa резидентура s. A Internist и md internist практикуват един и същ тип лекарства. До често има повече подтик към мускулни скелетни проблеми, но това не е ядрото на лечението или дори обучението. И в момента Do и Md имат едно и също главоболие с промените в структурата на медицината. Поправете информацията си вярна или не пишете статия. Д -р Даръл Джонас. (ДО)

    • Това изглежда е написано от гледна точка на европейски автор. Обучените в САЩ DO и MD използват и практика, базирана на доказателства, в подхода си към пациентите. Европейски DO и американски DO не са еквивалентни.

Вижте повече за: , ,