Разлика между MBBS и MD

Здравеопазването остава основно право на всяко човешко същество. С напредването на медицината и здравните заведения, образованието в областта на здравеопазването се подобри, като в образователните центрове се предлагат различни курсове и специализации. MBBS (бакалавър по медицина бакалавър по хирургия) и MD (доктор по медицина) са две различни програми, предлагани в университетите.  

Какво е MBBS (бакалавър по медицина бакалавър по хирургия)?

Това е бакалавърска обща степен по медицина, чрез която студентът се обучава във всички аспекти на медицината, поради което след завършване може да практикува като лекар или лекар. Това е основната квалификация, необходима за по -нататъшно обучение във висши медицински науки или следдипломна степен по медицина.  

Тя включва аспекти като човешка патология, дерматология, обща хирургия, педиатрия, анатомия на човека, микробиология, приложна фармакология и медицинска биохимия. В повечето страни MBBS завършва след 4 години обучение, но може да продължи дори до 6 години, в зависимост от рамката на изследването в дадена страна.  

Какво е доктор по медицина (MD)?

Това е следдипломна квалификация или магистърска степен, която е допустима само за студенти след завършване и преминаване на степен MBBS, но може да бъде приравнена като докторска степен. в някои държави. Той е по -превъзходен в сравнение с MBBS, тъй като е по -специализиран. Студентът избира една област на специалност за разлика от изучаването на всички аспекти на медицината като педиатрия, гинекология и стоматология. Курсът отнема до две години, със задължително изискване за дисертация и дисертация.  

Прилики между MBBS и MD

 • И двете са медицински програми, за да станат лекари

Разлики между MBBS И MD

 1. Съкращение

MBBS означава бакалавър по медицина бакалавър по хирургия. От друга страна, MD е доктор по медицина.  

 1. Период на завършване

Докато MBBS отнема период от 4 години, за да завърши, MD отнема период от 2 години.  

 1. Тип степен

MBBS е основно бакалавърска степен. От друга страна, MD е следдипломна степен или магистър.  

 1. Специалност

MBBS не е специализирана степен, а по -скоро обща. От друга страна, MD е специализирана степен в една област на медицинските изследвания.  

 1. Изискване за практика

За да практикува лекар, човек трябва да има MBBS. Напротив, човек не се нуждае от лекар, за да практикува медицина, освен ако не е специалист в един аспект.  

MBBS срещу MD: Сравнителна таблица

Обобщение на MBBS срещу MD

Образователните квалификации във всички професии не могат да бъдат пренебрегнати, още повече в областта на медицината. Както MBBS, така и MD са важни в сектора на здравеопазването, тъй като хората основно се консултират както с общопрактикуващи лекари, така и със специалисти по диференциална диагноза.  

4 коментара

 1. Основната разлика е, че първият е завършил висше образование, а по -късно е следдипломна квалификация.

  • Да, прав сте, но MBBS е бакалавърска степен с четири уши за ученици от гимназията, които знаят, че искат да следват четиригодишна докторска степен в Медина (MD). Докторска степен по докторска степен е четиригодишна, а не двугодишна. Има известно объркване с тази статия. Надявам се това да помогне.

 2. Докторантът е докторска степен по медицина и е четиригодишна след четири години бакалавърска степен. Никъде в света не се получава доктор за две години. Първите две години от докторска степен по докторска степен са в класната стая, а вторите две години са в болницата/клиниката. В Съединените щати можете да преминете към третата си година от медицинското училище, след като вземете националния съвет USMLE Стъпка 1, която проверява вашите клинични познания за основните принципи на физиологията, патологията, фармакологията и епидемиологията.

  След като завършихте MD, официално сте лекар на хартия. Въпреки това, в Съединените щати и няколко други страни нямате лиценз да „практикувате медицина“ самостоятелно. За да практикувате самостоятелно медицината, трябва да завършите успешно програма за пребиваване от най -малко три години в САЩ и да положите национален и държавен изпит за конкретен съвет.

  MBBS е бакалавърска степен и е еквивалентна на BS или BA. Тази бакалавърска степен може да бъде завършена след гимназия и преди кандидатстване в медицинско училище с надеждата да получат докторска степен. Няколко страни по света започват медицинския път за ученици от гимназията, които знаят, че искат да отидат в медицината, като предлагат бакалавърска степен, която е се фокусира върху подготовката им за медицинско училище, оттук и MBBS. Никой, който завършва MBBS, не е лекар и те имат още четири години следдипломно образование, ако преследват докторска степен, за да станат лекар.

Вижте повече за: ,