Разлика между основната идея и темата

Основна идея срещу темата

Темата и основната идея на историята са два от най -объркващите елементи при писането на изречения и абзаци. Обаче познаването на разликата между двете е толкова лесно, колкото и разликата между деня и нощта. Термините „тема“ и „основна идея“ означават централната идея на изречение или параграф. И двете могат да означават едно и също нещо, но те са абсолютно различни. Как така? Прочетете, за да разберете.

Темата на параграф или изречение е това, за което се говори изцяло. Предполага се, че темата е в най -простата форма. Тя трябва да се състои само от една дума, ако е възможно. Примери за това са: куче, котка, баба ми, вашите грешки, гребенът й и много други. Само имайте предвид, че темите трябва да бъдат изложени с една проста дума или фраза.

Основната идея, от друга страна, е най -общата идея, която писателят иска да предаде. Състои се от цяла фраза или изречение, изразяващо основната мисъл на изречението или абзаца. Примери за основни идеи са, кучетата могат да бъдат дресирани, котките имат девет живота, баба ми е стара, вашите грешки струват поражението на екипа, гребенът й е направен по поръчка и много други. Основните идеи са изложени с помощта на пълни изявления.

За да знаете темата на изречението, първо трябва да разберете за какво е изречението. Трябва да знаете за кое място, нещо, животно или човек говори изречението. В параграф, темата обикновено се заявява многократно. Темата не е твърде конкретна или твърде обща.

След като определите темата, ще можете да кажете каква е основната идея на автора. Основната идея е това, което кара цялото изречение в параграф да се събере. Изреченията в параграф винаги говорят за основната идея. Целият параграф трябва да се опитва да обясни или направи по -ясна основната идея. Писателят може да постави основната идея в началото на абзаца, в средата или в последната част на абзаца. Друг термин за основната идея е „тематично изречение“.

И двете са свързани и двата термина могат да бъдат използвани, за да се намери или темата, или основната идея. Ако успеете да определите едно, ще бъде по -лесно да различите едното от другото.

РЕЗЮМЕ:

1. Темата е за изречението или абзаца, докато основната идея е това, което писателят се опитва да предаде в цялото си послание.

2. Темите са по -прости и използват само дума или фраза; основната идея е изложена като цяло изречение.

3. Темата не трябва да бъде конкретна, нито обща, докато основната идея трябва да бъде пълна.

4. Основната идея може да се появи в началото, средата или последната част на абзаца, докато темата може да бъде намерена в изречението или в параграф

5. Друг термин за основната идея е „тематично изречение“, докато темата се нарича просто „тема“.

7 коментара

 1. много танкове обичам те чао

  • Основните стандарти споменават намирането на темата на разказ за класове до 2 -ри и след това преминават към намиране на основната идея на истории в класове над това. Просто трябваше да го потърся, за да се уверя, че давам примери за правилното нещо за правилните оценки. Благодаря ти!

   • Основните стандарти са глупости и нямат стойност. Оригиналните стандарти всъщност работят по -добре.

    • Уважаеми Робърт,

     Прочетох първоначалния ви отговор с голям интерес, благодаря. Прочетох отговора на благодарността на Джун. Тогава прочетох последния ви отговор; поради това няма да посетя отново този сайт.

     Ефективната информация се получава най -добре от място на щедрост и интерес. Истински знаещите хора не трябва да прибягват до нецензурни думи и невежество. Ел

 2. Благодарим ви, че споделихте тази информативна статия. Търсих из цялата мрежа, опитвайки се да разбера разликата, но благодарение на вас сега имам ясно разбиране между тях.

 3. Много благодаря. Това помага на учениците ми да разберат повече

 4. Тематичното изречение е изречение така

Вижте повече за: