Разлика между дължина и ширина

globe

Географска дължина срещу географска ширина

Терминът дължина се използва за обозначаване на дългите линии на земното кълбо или карта между северния и южния полюс. Терминът Latitude се използва за обозначаване на страничните линии на земното кълбо, простиращи се между изток и запад. Мерната единица за географска ширина и дължина е градуси. Екваторът е нула градуса (0Àš) Географска ширина, като най -отдалечената от екватора е 90Àš. Към северната 90Ëš географска ширина ще означава Северния полюс, докато към южния 90 ще означава южния полюс. Основният меридиан, който минава над Гринуич, е известен като нулева градусова дължина (0Àš) дължина, като максималната е 180Àš както на изток, така и на запад от картата.

Всички географски ширини са успоредни на екватора и радиусите на кръговете, образувани от линиите на географската ширина около земята, намаляват с всеки кръг по -далеч от екватора. Всички линии на географската дължина са успоредни на началния меридиан и радиусите на окръжността, образувана от тези меридиани около земята, са идентични. Географските ширини са обозначени технически със символа 'phi' (Φ), докато географските ширини са обозначени със символа 'lambda' (Î »).

Географската дължина на дадено място обикновено би определила разстоянието му от основния меридиан и часовата му зона. Всички изчисления на времето за морска и авиационна употреба се изчисляват по GMT или средното време по Гринуич. Това означава времето на основния меридиан, което след това ще се използва за определяне на точното разстояние от него. Географската ширина всъщност ще определи климата и времето в региона. Географската ширина би определила близостта й до екватора, тропиците или Арктика, а оттам и климата. Влиянието на различните метеорологични модели и явления също се влияе главно от географската ширина.

Резюме: 1. дължина се отнася до дългите линии на земното кълбо или карта между полюсите, докато Latitude се използва за обозначаване на страничните линии на земното кълбо, простиращи се между изток и запад. 2. Дължините се простират от 0 до 180 градуса, докато географската ширина се простира от 0 до 90 градуса. 3. Географските ширини са обозначени технически със символа „phi“ (Φ), докато географските ширини са означени със символа „ламбда“ (Î »). 4. Географската дължина на дадено място обикновено определя часовата му зона, докато географската ширина действително определя климата и времето в региона.

15 коментара

 1. защо не посочите разликите в таблична форма? ще бъде по -лесно за вашите зрители и ще бъде от по -академична полза.

 2. хубаво…

 3. много информативно ... благодаря

 4. Защо не можете да напишете прости разлики?

 5. това е грешна дължина означава изток/запад

  • Добре ли си? Coz LATITUDES са линии, преминаващи от изток на запад, а дължините са линии, преминаващи от север на юг.

 6. това не е правилно, защото моля за изчисление

 7. Много добра програма за предоставяне на информация

 8. Какво е моето време по отношение на Лондон, Англия. Средно време по Гринуич. Политиците ни карат четири часа зад Гринуич. Смятам, че трябва да изостанем шест часа от Гринуич. Благодаря ти

  Географската ширина и дължина на Munising, Michigan е:

  46 ° 24 ′ 40 ″ N / 86 ° 38 ′ 53 ″ W

 9. От моя страна е искрен съвет/мнение, че трябва да направите таблица и да предоставите различията, които зрителят може лесно да види. Също така е лесен и за академични цели.

 10. От моя страна е искрен съвет/мнение, че трябва да направите таблица и да предоставите разликите, които зрителят може лесно да види. Също така е лесно и за академични цели и вярвам, че много от вас ще се съгласят с мен. БЛАГОДАРЯ ВИЕ

Вижте повече за: ,