Разлика между джунглата и гората

Редица хора могат да мислят, че джунглата и гората са еднакви. Това има много смисъл, тъй като джунглата е дума на хинди, която всъщност означава „гора“. Думата е включена в английския език само чрез взаимодействието на европейските изследователи със съответните територии като Индия. Понастоящем джунглата се определя най -вече като част или вид гора. И джунглата, и тропическите гори са дом на ценна флора и фауна, които значително подпомагат човешкия живот.

Разлика между джунглата и гората

Какво е джунгла?

Преди 70 -те години джунглите са били разбирани като тропически гори, тъй като се дължат главно на европейските колониални или изследователски занимания на страни, които те възприемат като „непокорни“ или „по -малко цивилизовани“. Общото разбиране е, че джунглата е област, покрита с гъста растителност, която се състои предимно от дървета.

Следват различните начини за това как „джунглата“ се използва и разбира обикновено:

 • Непроницаема растителност

Джунглата често се представя като земя с обрасли и заплетени храсти, дървета и лози. Това е зеленина, която хората са много трудни за преминаване, през която трябва да си прорежат пътя.

 • Дъждовна гора

Преди 70 -те години терминът „джунгла“ се използва до голяма степен за обозначаване на тропически или влажни гори. Повечето автори приписват това на начина, по който ранните европейски изследователи са пътували през реки, до голяма степен покрити с гъста растителност. Следователно много писатели описват съответните азиатски или африкански райони като „джунгли“, докато естествената растителност в Америка и Европа се нарича „гори“.

 • Дивачество

В популярната култура „джунглата“ също се използва метафорично за обозначаване на дивачество или беззаконие. Обикновено се свързва с израза „оцеляване на най -силните“, тъй като се отнася до място, до голяма степен доминирано от силна конкуренция и ярост. Например централните градове често се наричат ​​„градски джунгли“ поради борбата за оцеляване в силно индивидуалистична култура.

Разлика между джунглата и гората

Какво е гора?

Гората обикновено се разбира като гора, тъй като обикновено се представя като простор, покрит с дървета и храсти. Той представлява до 80% от биомасата на планетата, тъй като включва всяка земна площ, доминирана от растителност, като савани, джунгли и ловни полета.

По -долу са разделенията на вертикалните слоеве на горите, започващи от нивото на земята:

 • Горски под

Горският под е най -ниският слой, където се намират главно разлагащи се вещества и животински изпражнения. Със своята богата почва се хранят други организми като гъби, разсад и папрати.

 • Understory

Като втори най -нисък слой, подлесът се състои от млади дървета, храсти, храсти и други зеленини, които процъфтяват под защитата на балдахина.

 • Сенник

Сенникът функционира като чадър за долните части на гората, тъй като се състои от горните части на високи дървета, заплетени клони, здрави лози и здрави листа. Той получава много слънчева светлина и е най -продуктивната част от дърветата.

 • Възникващ слой

Както подсказва името му, това е най -горният слой, състоящ се от няколко „изплуващи“ дървета от балдахините. Това обикновено се среща в тропическите гори, където разпръснатите дървета се извисяват над по -голямата част от листата.

Разлика между джунглата и гората

 1. Етимология

Гората идва от късния латински, „forestis silva“, което буквално означава „дърво отвън“. След това еволюира до днешния си термин, който се разбира в средноанглийски като „гориста местност, поддържана за лов“. Що се отнася до джунглата, произходът й идва от санскритската дума „джангала“, която се превежда като „груб и сух (терен)“.

 1. Плътност

В сравнение с гората, джунглата има по -гъста растителност, тъй като е до голяма степен непроницаема.

 1. Размер

Горите заемат много широки територии. От друга страна, джунглите обитават предимно само 20% от горския простор.

 1. Слънчева светлина

Тъй като джунглите са по -плътни, по -малко слънчева светлина може да премине през сенниците в сравнение с горите.

 1. Разнообразие от растителност

В джунглата има повече видове в сравнение с гората. Например джунглите съдържат къси и високи дървета, различни лози и лиани, разнообразие от билки и разнообразни цветя. Що се отнася до горите, те съдържат предимно дървета с по -равномерни видове.

 1. Видове

Има различни видове гори като умерени, тропически, средиземноморски и иглолистни, докато джунглата е вид тропическа гора.

 1. Местоположение

Горите обикновено са разположени в райони, които могат да поддържат растежа на дърветата, докато джунглите често са разположени по краищата на горите.

 1. Животни

Горите са основно дом на животни като елени, мечки, катерици, зайци и опосуми. От друга страна, джунглата се свързва най -вече с животни като маймуни, змии и крокодили. Много е вероятно в джунглата да има повече неоткрити видове, тъй като представлява по -голяма опасност и предизвикателство за изследователите.

 1. Влага

В сравнение с горите, повече влага се свързва с джунглите, тъй като те се намират по реките и често се описват като влажни и гъсти.

Джунгла срещу гора: Сравнителна таблица

Джунгла ВЪРХУ Гората

Резюме на стиховете в джунглата Forest

 • Думите „джунгла“ и „гора“ често се използват взаимозаменяемо.
 • Джунглата е вид тропическа гора.
 • Джунглата идва от санскритската дума „джангала“, което означава „груба и суха“.
 • Форест идва от латинската дума „forestis silva“, което означава „дърво отвън“.
 • В джунглата има по -гъста и влажна растителност. Следователно, по -малко слънчева светлина може да проникне в него.
 • Тъй като джунглите обикновено са по -трудни за изследване, може да има повече видове, които тепърва ще бъдат открити.

Вижте повече за: ,