Разлика между ИТ и компютърни науки

computer ИТ срещу компютърни науки

В техните основни термини компютърните науки и информационните технологии може да нямат никаква разлика, когато се споменават като цяло и по уважителна причина много хора ги приемат за означаване на горе -долу едно и също нещо. Говорейки обаче в строги изчислителни термини, наистина има разлика между двата термина.

Компютърните науки се отнасят до процесите, използвани за създаване на използваеми компютърни програми и приложения, заедно с цялата теория зад тези процеси. Информационните технологии, от друга страна, се отнасят до приложението на компютърни програми за решаване на бизнес процеси. Това е приложението на технологиите в бизнеса. Информационните технологии са много обширни по отношение на мащаба, защото се прилагат практически към всеки тип процес, който може да изисква автоматизация, от бизнес, научни изследвания до музикалната индустрия, телекомуникации и банкиране.

Двата термина също могат да се различават в зависимост от училище или колеж , където в някои училища те могат да използват един термин, за да се отнасят до курс, който съчетава модули по ИТ и компютърни науки. В училищата, които са по -инженерно базирани, те използват термина компютърни науки като общ термин за цялата теория, свързана с информационните технологии. В такива случаи те обикновено използват термина „компютърно инженерство“, за да се отнасят до процеса на създаване на компютърни програми, както на системно ниво, така и на ниво приложение.

В почти всички училища курсовете по компютърни науки включват изучаване на компютърното програмиране, което включва изучаване на основите на методологията на програмиране, структури от данни, алгоритми, теория на сложността чак до изучаване на това, което кара операционната система да работи, макар и на ниво компютърни науки, ниско ниво програмирането обикновено не се разглежда подробно, както се разглежда в курсовете по компютърно инженерство.

Разглеждайки изчислителната техника като цяло, можем най -добре да организираме тези термини по йерархичен начин. На по -ниско ниво имаме компютърно инженерство, което е на ниво „чип“, занимаващо се с вътрешните схеми, захранването и електрониката на компютъра. Следващото ниво е нивото на компютърните науки, което обикновено е доста широко, защото компютърният учен всъщност ще бъде запознат с неща от ниско ниво в компютърното инженерство, както и с програмиране на високо ниво, което се интегрира с чиповете и схемите, за да накара машините да работят. След това на високо ниво е информационната технология, която се концентрира върху изучаването на въздействието на приложенията или решенията, разработени на предходното ниво върху бизнеса. ИТ намира начини за интегриране на тези решения в бизнес рамката.

Резюме

1. Компютърните науки се занимават със създаването на компютърни програми, докато ИТ се занимава с използването на тези програми в бизнеса. 2. Компютърните науки са на „по -ниско ниво“, докато информационните технологии са на високо ниво, в изчислителни условия. 3. Информационните технологии интегрират компютърните науки в света на бизнеса за автоматизирани решения. 4. Компютърните учени трябва да имат ниско ниво на работа на компютрите, докато в ИТ това не е необходимо.

16 коментара

 1. благодаря много добър блог, даде ми много информация

 2. благодаря за тази информация. имам решение за това, което търся за две седмици

 3. в Албания не работи по този начин

  • Уча за ИТ в Албания и в моето училище много курсове са математика, обща физика, електрически и електронни схеми, алгоритми, програмиране, компютърна архитектура, цифров дизайн и др. Уча ИТ и правя курсове по CS 🙂

 4. тук и в някои други страни IT -> знайте повече за хардуера и мрежите CS–> знайте повече за програмирането, софтуера. това не означава, че CS не знаят как да настроят домашна мрежа. ИТ са повече практически.

 5. Благодаря много, изучавам ИТ и сега мога да обясня между ИТ и компютърни изследвания.

 6. Благодаря…

 7. Много благодаря за информацията ... това наистина ми помогна много ... :) Изчистване на информацията ..!

 8. Благодаря за статията, особено за резюмето. Изчисти ми разликата.

 9. Ако търсите разликата в градусите, King U направи доста хубаво сравнение: http://online.king.edu/information-technology/computer-science-vs-information-technology-which-degree-is-right -за теб/

 10. Благодаря, че си толкова прекрасно обяснение

  • Сега изучавам компютърни науки в Етиопия -Университет Гамбела, сравнението между CS и IT не е голямо, само някои курсове не са свързани помежду си.

 11. Благодаря ви за информацията

 12. наистина, това е най-полезното обобщение- много, много хубаво

Обратни обрати

 1. Разлика между офшорни и аутсорсинг | Разлика между | Офшоринг срещу аутсорсинг
 2. Разлика между размисъл и самоанализ | Разлика между | Отражение срещу интроспекция

Вижте повече за: , ,