Разлика между Индия и Китай

india-politics Индия срещу Китай

Индия или Република Индия е държава в Южна Азия. Най -дългите граници, споделени от него, са с Пакистан на запад и Китай на север и североизток. Той също така споделя граници с Непал, Бутан, Бангладеш и Мианмар. Китай или Китайска народна република е държава в източната част на Азия. Той споделя границите си с Индия на югозапад, Монголия и Русия на север, Северна Корея на североизток, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Пакистан на запад. Другите съседи са Непал, Тибет, Мианмар, Лаос и Виетнам.

Индия има население от повече от 1,1 милиарда и площ от 1 269 219 квадратни мили с плътност 344 на кв. Китай, от друга страна, има население от над 1,3 милиарда с 3 705 407 квадратни мили с плътност 138 на квадратен километър.

Индия, която е мултикултурно общество, има повече от 2000 етнически групи и почти всяка голяма световна религия има своите последователи в Индия, като основните религии са индуси, мюсюлмани , сикхи, християни, будисти и янити. Китайското правителство официално признава 56 етнически групи. Основните религии в Китай са будизмът, даоизмът и конфуцианството. Християните и мюсюлманите също формират религиозното малцинство.

В Indus Valley цивилизация , които са включени в Индия, Пакистан и др датира от бронзовата епоха. След това време различни хиндуистки царства и династии, които са били разпространени из Субконтинента. Това беше последвано от периода на Моголите, когато мюсюлманските нашественици нахлуха в региона и в крайна сметка се заселиха в района, а по -късно британците управляваха Индия в продължение на почти 200 години. Индия най -накрая получи независимост през 1947 г., но беше разделена на 2 и в крайна сметка на 3 държави от Индия, Пакистан и Бангладеш.

Китайската цивилизация, от друга страна, датира от епохата на неолита. След праисторическите времена регионът се управлява от различни династии и към 18 -ти и 19 -ти век се развива систематичен метод на управление, при който огромната империя може да бъде ефективно контролирана чрез бюрократична система от императора. 2000 -годишното династично управление в Китай приключи в началото на 20 -ти век, когато беше създаден парламент.

Съвременна Индия е демократичен стил на управление, като целият парламент се избира от народа за 5 -годишен мандат. Изборите се провеждат както на национално, така и на държавно ниво. Китай, от друга страна, има комунистическо правителство, чиято власт е на Националния народен конгрес. Представителите за Националния народен конгрес се избират чрез косвени избори.

Индия, която все още се развива бързо, използва до голяма степен своите ресурси, за да се справи с въпросите за властта, инфраструктурата, здравеопазването, бедността и др. Китай, от друга страна, инициира големи пазарни реформи през 1978 г. и успя бързо да ги приложи като комунистическа държава . Сега тя е силно индустриализирана страна. Тези реформи видяха безпрецедентен растеж от почти 70 пъти в икономиката.

Както индийската, така и китайската кухня са световно известни и се ползват в почти всяка страна. Индийската кухня се характеризира главно с обилното използване на подправки. Стиловете на готвене обаче варират в зависимост от регионите. Другата отличителна черта на индийската кухня е практикуването на вегетарианство от голяма част от населението. Китайската кухня, от друга страна, може да бъде разделена на 8 традиции. Само малка част от населението е вегетарианско.

Резюме 1. Индия или Република Индия е държава в Южна Азия, докато Китай или Китайската народна република е държава в източната част на Азия. 2. Индия има демократична форма на управление, докато Китай е комунистическа държава. 3. Индия все още е развиваща се страна, която се бори с основната инфраструктура и проблеми, докато Китай е силно индустриализирана нация.

3 коментара

  1. Тибет е част от Китай. ДОБРЕ?

Обратни обрати

  1. Разлика между Тигър и Леопард | Разлика между | Тигър срещу леопард
  2. Разлика между женшен и зелен чай | Разлика между | Женшен срещу зелен чай

Вижте повече за: , , ,