Разлика между нюанс и наситеност

Сред основните представи на RGB цветовете е използването на HSL, Hue, Saturation и Lightness. Каква е важността на определянето на цветовете според Hue, Saturation и Lightness? Може да попитате. Определянето на цветовете по отношение на HSL е по -интуитивно, за разлика от определянето на цветовете според общите имена на цветове. Нека поговорим за разликата между Hue и Saturation.

Какво е Hue?

Оттенъкът е това, което повечето хора възприемат като цвят. Изчислява се в градуси на цветното колело. Цветното колело преминава от червено, жълто, лайм. Аква, синьо, пурпурно и червено отново. Като такъв, 0 градуса оттенък е червен и в същото време, 360 градуса оттенък е червен. Hue е различен. Като такъв, наблюдаваният оттенък зависи от дължината на вълната на светлината, която се произвежда или отразява. Освен това хората възприемат цвета по различен начин. Това означава, че оттенъкът, който вижда един човек, може да бъде различен от нюанса, който вижда друг човек.

Какво е насищане?

Това показва колко чист, интензивен, наситен или сив цвят е. 0% насищане винаги е черно, докато 100% насищане е червено. Винаги, когато се използва пълното насищане, се използва чистият основен оттенък. Също така, когато при 100% насищане, това е индикатор, че няма добавяне на сиво и че цветът е напълно чист. Колкото повече, наситеност, толкова по -ярък става цветът. За някой, който иска по -ярки цветове, се изисква по -висока наситеност.

Прилики между Hue и Saturation

  • И двете са основни цветови изображения на RGB

Разлики между нюанс и наситеност

Определение

Оттенъкът е това, което повечето хора възприемат като цвят. Изчислява се в градуси на цветното колело и преминава от червено, жълто, лайм. Аква, синьо, пурпурно и червено отново. От друга страна, наситеността показва колко чист е нюансът. 0% насищане винаги е черно, докато 100% насищане е червено.

Hue срещу Saturation: Сравнителна таблица

Обобщение на нюанса срещу наситеността

Hue е това, което повечето хора възприемат за цвета и се изчислява в градуси на цветното колело. Излиза от червено, жълто, лайм. Аква, синьо, пурпурно и червено отново. От друга страна, насищането показва колко чист, интензивен, богат или сив цвят е. 0% насищане винаги е черно, докато 100% насищане е червено.

Вижте повече за: ,