Разлика между презапасяване разстройство и елементарно

И двете презапасяване разстройство и елементарно включват обърканост и натрупване на няколко елемента. Техните източници на елементарно включват придобити неща, като например ръчно-Me-спадове и подаръци, предмети, които са били закупени, неща, с сантиментална стойност, като бебешки и детски дрехи, както и полезни неща, които не са били използвани за дълго време. Въпреки това, за разлика от презапасяване разстройство, елементарно не е дефинирано като психично заболяване. Елементарно става разстройство презапасяване, когато купчината дезорганизирани обекти причинява клинично значим дистрес или влошаване в функционира. Така например, тя вече е разстройство, когато натрупаните обекти са толкова много, че е невъзможно да се движат спокойно. Хаосът е изградена, че няма стаи и там вече са за повишен риск от нараняване, болести и лошо изпълнение на работата. Следващите дискусии допълнително задълбочават техните различия.

Какво е презапасяването с разстройство?

Според Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства, 5-то издание (DSM-5; 2013), презапасяване разстройство се характеризира с постоянни трудности при изхвърляне вещи независимо от действителната стойност. Хората с това състояние се чувстват нуждата да спаси някои позиции и опит стрес във връзка с отхвърлянето им. Те могат да възприемат, че изделията са естетически, полезност, или сантиментална стойност. Някои от тях също могат да се чувстват, че могат да загубят важна информация, ако те изхвърли елементи, като писма, вестници, документи и книги. Трябва да се отбележи, че естеството на елементите не се ограничава до привидно безполезни неща; много хора с презапасяване разстройство натрупват ценни предмети, които обикновено са затрупани с други по-малко ценни хора. Други характеристики на презапасяването с разстройство включват перфекционизъм, бавене, затруднено планиране, избягване и се лесно се разсейват.

Някои пациенти с диагноза "животно презапасяване", те се натрупват голям брой животни, но те не успеят да осигурят минимални стандарти на обслужване, което в крайна сметка води до болест и смърт. Много от тези, които трупат животни също съкровище неодушевени предмети. Тъй като те имат значителни трудности при продажбата, рециклиране, хвърляне или раздаването на вещи, техните жилищни площи са значително компрометирана. Така например, вече е невъзможно да се готви в кухнята или сън на леглото, защото на безпорядъка. Някои от тях може да има подредена пространства, но само с намесата на членовете на семейството, органи, почистващи препарати или други трети страни. Симптомите причиняват клинично значимо дистрес или влошаване в функционира. Рискът и прогностичните фактори включват са събития нерешителен, стресиращо и травмиращо живот и генетика (50% от тези, които трупат имат роднина, който съкровища).

Какво е елементарно?

DSM-5 определя елементарно като голяма купчина често несвързани (или малко по-свързаната) обекти в дезорганизиран начин в помещенията, предназначени за други функции, като например легла, коридори и плотове (2013 г.). Освен това, физическо елементарно у дома се определя като елементи, които са скъсани или неизползвани и трябва да се вземат от къщата. Това са и предмети, които са на грешното място или необходимостта да се обърне назад (Криси, 2021).

Източниците на елементарно включват придобити неща, като например ръчно-Me-спадове и подаръци, предмети, които са били закупени, неща, с сантиментална стойност, като бебешки и детски дрехи, както и полезни неща, които не са били използвани за дълго време. Много хора се придържа към елементарно, тъй като за вина; те се чувстват зле, когато се пусне на някои неща, защото на тяхната действителна стойност (Eneriz, 2021).

Нормално е да има елементарно всеки сега и тогава в нашата къща, на работното място, и т.н. Различните хора се използват за еднакво различни степени на елементарно. Тези, които имат проблем на ниво елементарно може да има значителни борби в поддържането на чистотата на домовете си; бъркотията често се връща дори и след получаването на помощ с почистване. Червените флагове включват закупуване на много от същите неща, които с течение на времето, плащане на сметки късно, защото е трудно да ги намерите, чувство извън контрол заради хаоса, като семейни битки заради бъркотията, и не могат да приемат посетители заради disorderliness (Scott, 2014).

Разлика между презапасяване разстройство и елементарно

Определение

Според Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства, 5-то издание (DSM-5; 2013), презапасяване разстройство се характеризира с постоянни трудности при изхвърляне вещи независимо от действителната стойност. Хората с това състояние се чувстват нуждата да спаси някои позиции и опит стрес във връзка с отхвърлянето им. За сравнение, DSM-5 определя елементарно като голяма купчина често несвързани (или малко по-свързаната) обекти в дезорганизиран начин в помещенията, предназначени за други функции, като например легла, коридори и плотове (2013). Освен това, физическо елементарно у дома се определя като елементи, които са скъсани или неизползвани и трябва да се вземат от къщата. Това са и предмети, които са на грешното място или необходимостта да се обърне назад (Криси, 2021).

Психично разстройство

Презапасяване разстройство е психично заболяване класира в обсесивно-компулсивно и свързаните с него заболявания със следните спецификации: с прекомерна придобиване, с добра или справедлива прозрение, с лоша представа, както и с липсващи Insight / налудни вярвания. От друга страна, значително затрупана жилищни площи е симптом на презапасяване разстройство (DSM-5, 2013). Нормално е да има елементарно всеки сега и тогава в нашата къща, на работното място, и т.н. Различните хора се използват за еднакво различни степени на елементарно. Тези, които имат проблем на ниво елементарно да има значителни борби в поддържането на чистотата на домовете си.

Лечение / интервенция

Психотерапия като когнитивна поведенческа терапия (СВТ) е полезно при лечение на презапасяване разстройство; особено, Frost и Гейл Steketee разработила 26-сесия CBT Програма за подпомагане на лица с презапасяване разстройство (Уиър, 2020 г.). За някои пациенти, лекарства са полезни за подобряване на симптомите (Американската психиатрична асоциация, 2017 г.). Що се отнася до елементарно, групи за самопомощ като "Messies Anonymous" и "Cluterrers Anonymous" са полезни като постоянна подкрепа. Наемането на про-организатор също може да помогне с получаване на върха на нещата и СВТ могат също е полезно за справяне с тях въпроси като депресия или ADHD (Scott, 2014 г.).

Презапасяване разстройство срещу елементарно

Резюме

  • Презапасяване разстройство се характеризира с постоянни трудности при изхвърляне вещи независимо от действителната стойност.
  • Елементарно става разстройство презапасяване, когато купчината дезорганизирани обекти причинява клинично значим дистрес или влошаване в функционира.
  • Лечението за натрупване разстройство включва психотерапия като CBT и медикаменти, докато намесата за проблемна елементарно включва групи за самопомощ, наемането на про-организатор и КПТ за основни проблеми.

Вижте още за: ,