Разлика между Великобритания и Обединеното кралство

uk-map Великобритания срещу Обединеното кралство

Великобритания се отнася до острова, разположен на изток от Ирландия и на северозапад от Франция. Състои се от три автономни области, а именно Англия , Шотландия и Уелс. Поради своята историческа сила и господство, има тенденция мнозина да объркват Англия като Великобритания или Обединеното кралство. Обединеното кралство е страната, която се състои от Великобритания и Северна Ирландия , като по този начин се нарича Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това означава, че Англия е част от Великобритания, която също е част от Обединеното кралство. Едно важно нещо, което трябва да се отбележи тук, е, че Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия не са държави, а региони, които съставляват страната, наречена Обединеното кралство. Има част от Ирландия, която не е част от Северна Ирландия, и това е независима държава, известна като Република Ирландия.

Англия съставлява най -голямата част от Обединеното кралство по отношение на населението, съставлявайки около осемдесет и четири процента от цялото население на страната. Географски, Англия съставлява около 57% от Великобритания. Столицата на Англия, Лондон, е и най -големият град в Обединеното кралство и е действал като център на сила за Обединеното кралство от 1707. година. Но нещата трябваше да се променят малко през 1999 г., когато бяха предоставени частични правомощия на шотландския парламент и Националното събрание на Уелс. Терминът „британец“ с право се отнася за всички лица от Великобритания, не само за хора от Англия, но е широко объркан да означава същото като „англичанин“, който обозначава лица от Англия. Въпреки това, по -общият термин „британец“ често се избягва от хора от трите региона на Великобритания, които предпочитат да бъдат наричани английски, шотландски или уелски.

Най -северната част на Великобритания е окупирана от Шотландия. Тя не е била част от Англия до 1603 г., когато шотландският крал, крал Джеймс VI, наследи английския трон. Регионите обаче остават отделни до 1707 г., когато са приети актовете на съюза, които обединяват парламентите на Англия и Шотландия в парламента на Обединеното кралство. Уелс и Ирландия по това време бяха под контрола на Англия.

В югозападната част на Великобритания се намира регионът, известен като Уелс. Ирландското море отделя Уелс от Ирландия и Северна Ирландия. Въпреки че дългата и често сложна история винаги я е свързвала с Англия, тя се счита за отделен регион от 1955 г. насам.

Северна Ирландия съставлява последния компонент на Обединеното кралство. Той е създаден през 1920 г. и не е част от Република Ирландия. Той се намира на различен от останалите региони на Обединеното кралство остров, заемащ острова западно от Великобритания с Ирландия. Великобритания, заедно с Република Ирландия и Северна Ирландия, както и много други малки острови, съставляват Британските острови.

Резюме: Великобритания се състои от три автономни области, а Обединеното кралство се състои от Великобритания и Северна Ирландия. Великобритания не е държава, докато Обединеното кралство е държава. Терминът „британец“ може да се отнася за всички хора от Великобритания, но не се отнася за всички хора от Обединеното кралство.

7 коментара

  1. Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия са държави

  2. Какъв товар е глупост, има 4 държави, които съставляват Обединеното кралство и 3, които съставляват Великобритания. Който и да е писал това (вероятно американско) трябва да отиде в училище, което може да събере по -добър клас по география, а не да мисли като всички подчинени на Америка.

  3. Какъв товар глупости. Шотландия е държава. Великобритания не е.

  4. Това беше много ясно и кратко. Благодаря ти

  5. Северна Ирландия не е държава, а колекция от шест окръга от девет, които съставляват провинция Ълстър, която все още е и винаги ще остане част от Ирландия.

Вижте повече за: , ,