Разлика между галски и келтски

gaelic_pd Галски срещу Селтик

Най -общо казано галски, известен още като шотландски галски, е един от келтските езици, които принадлежат към клона на Гьодели, и е роден език в Шотландия. Други галски езици, които принадлежат към клона на гойделите, са манкс и ирландски, които заедно със шотландския галски произхождат от староирландски. Манкс обаче вече не се говори и според някои сведения последният човек, използвал езика, почина през 1962 г .; въпреки че няма консенсус по този въпрос. Друг клон на келтския език е бритонският клон, който е различен и по -голям от гойделическия. Включва бретонски, уелски и корниш.

Други келтски езикови семейства включват галски, който е тясно свързан с лепонтийски, галатски и норийски, които вече са изчезнали. Друго семейство е келтиберският, който в древността е бил роден език на Иберийския полуостров, който е днешна Северна Португалия, части от Леон в Испания, Галасия и Арагон.

Келтите (или келтите) бяха добре известна група хора със специфична култура, живеещи в Западна Европа. Първоначално те окупират Южна Полша, Австрия, Германия и Чехословакия, но са прогонени от Централна Европа от своите съседи, германските племена. Техните келтски езици произхождат от общия келтски (наричан още протокелтски), който е клон на индоевропейските езици.

В момента келтските езици не се говорят толкова широко и те са ограничени до избрани места в Западна Европа, по -специално Ирландия, места във Великобритания, включително Уелс, Корнуол и Шотландия, и френския полуостров Бретан, Патагония, остров Кейп Бретон и остров на Човека. Заслужава да се отбележи, че в съвременните времена келтските езици се говорят само от малцинствени общности, въпреки че усилията за възраждане също са възвърнали инерция. В Австралия, където се говореше преди федерацията през 1901 г., сега също е изчезнало.

Учените, занимаващи се с темата за келтските езици, никога не са се съгласявали с истинския произход на тези езици; ситуация, влошена от липсата на оригинални източници на данни . Някои твърдят, че континенталният келт и островният келт са различни, като заявяват, че разделянето на гойделския и бритонския език от континенталния келт е причинило разликите.

Резюме: Галският е език, докато келтският е група хора със специфична култура, която използва келтските езици. Галският е „подмножество“ на келтските езици, специално принадлежащи към гойделското семейство на келтските езици.

8 коментара

  1. мислите, че знаете всичко, а след това как е Жана д'Арк

  2. аз съм абстрасиран от Жана д'Арк

  3. Благодаря! Това е хубава статия!

  4. Добре, луд коментатор, Жана д'Арк беше френска, а не англичанка, уелска, шотландска или ирландска. Спокойно, втората половина отива при автора. Благодаря ви много за статията. Харесва ми как го обяснихте, бързо и просто. Моля, продължете с публикациите си, прекрасен ден.

  5. Това беше прекрасна статия. Благодаря, че стигнахте до същината. Научих много.

  6. Манкс - галски все още се говори и понастоящем е в етап на възраждане; като на остров Ман са създадени училища на Манкс

  7. Благодарим ви, че споделихте своите знания и изследвания с други.

  8. Значи австралийците са най -добрите?

Вижте повече за: , ,