Разлика между фашизма и империализма

power Фашизъм срещу империализъм Имперската власт произтича от империи като Римската и Британската империя, докато фашизмът обикновено процъфтява при диктатори като Хитлер и Мусолини. Имперската власт обикновено трае много по -дълго от фашистката, тъй като първата не е толкова брутална, колкото втората, и до голяма степен се подкрепя от гражданите на империята, които се идентифицират с нейната слава. Фашистките режими са тоталитарни и потискащи и обикновено продължават толкова дълго, колкото тече заповедта на диктатора, който я налага.

Вземете например Римската империя, която продължи няколко века и нейното въздействие все още се усеща в културата, изкуствата, философията и политиката на западния свят. Подобен е случаят с Британската империя, която също продължи повече от два века. Влиянието му върху бившите му колонии е ясно видимо. Въздействието на фашисти като Хитлер, Мусолини и дори Сталин бяха огромни, когато бяха наоколо, не продължиха. Днешните Германия, Италия и Русия не се грижат много за наследството си.

Според фашистката идеология нациите и народите по света са противници един на друг и само силните могат да се утвърдят по силата на своята твърдост. Въпреки че в древния свят винаги е имало империи с гърци, персийци, китайци и индийци, владеещи огромни територии и народи, епохата на империализма наистина се отнася до усилията на сили като Великобритания, Япония и Германия през края на деветнадесети и началото на ХХ век, за да колонизира огромни региони в Азия и Африка.

В днешно време на фашизма като идеология се гледа с отвращение, тъй като той е свързан с грубо нарушаване на правата на човека, включително правото на свобода на словото и изразяването. Фактите на фашистките диктатори са отвратителни, когато става въпрос за потискане на големи групи хора, Сталин , Хитлер и Мусолини са виновни за смъртта на милиони хора, които са станали жертва на техните паранои и жажда за власт. Империите, от друга страна, макар и запомнени с ексцесиите, извършени от нейно име, като колонизацията и унищожаването на местните начини на живот, сега се разглеждат по-скоро като неразделна част от историята на човечеството-нещо, което даде на света много добри и лоши страни неща. Англичаните например обединиха Индия в смисъл, че за първи път в своята история хората изпитаха чувство за националност. Те въведоха железопътни линии и телеграф, построиха пътища и мостове по цялата дължина и широчина на страната, дадоха на индийския народ професионално обучени въоръжени сили и въведоха индийския наказателен кодекс. Те също брутално потискаха индийските стремежи към свобода. Като цяло обаче има достатъчно носталгия по британския радж както в Индия, така и във Великобритания.

Фашизмът обаче доведе до ужасяващи трагедии. Преследването и масовото убийство на милиони евреи в хитлеристка Германия и убийствата на милиони руснаци в скандалните сталинистки чистки са кървавото наследство на фашизма. Резюме: 1. Римската и Британската империя илюстрират империализма. 2. Хитлер и Сталин илюстрират фашизма. 3. Имперската власт обикновено трае много по -дълго от фашистката власт. 4. Според фашистката идеология нациите и народите по света са противници един на друг.

4 коментара

 1. Много грешите. Фашизимът е много, много различно нещо (идеологически казано) от сталинизма, който от своя страна е подразделение на комунизма и ленинизма.

  Хитлер не беше фашист, той беше националсоциалист, политическо движение, финансирано в Германия донякъде базирано на италианския фашизъм. Първият възвисявал расата и нацията, докато последният проповядвал с единство в религията (католицизма) и културата.

  Фашизмът и НС споделят много общи убеждения, поради което сключват съюз между тях и по -късно с Японската империя и нейното собствено японско политическо движение за милитаризъм/империализъм.

  Сталин никога не е бил фашист (крайно дясно), той е бил комунист/марксист (крайно ляво) поне на теория. Фашизмът и комунизмът са един срещу друг във всеки смисъл. Трябва да прочетете „Манифеста на комунистическата партия“ и „Столицата“ на Карл Маркс и Фридрих Енгелс, за да разберете допълнително утопичния комунизъм и социализма.

  Фашизмът и НС от своя страна се основават на по-„дясна“ политика като: католическата църква, расизма, научния расизъм, държавния култ сред някои други философии. NS се основава на книгата „Mein Kampf“ на Адолф Хитлер.

  Докато крайните десни и крайни левици споделят много неща като: „Статизъм“ или култ в държавата и правителството, култ към личността, абсолютизъм, расизъм и други неща не ги прави по никакъв начин идеологически съвместими.

  Съвременни крайнодесни движения се срещат в много страни като Франция (антиимиграционна), Германия (неонацисти, империалисти, роялисти и др.), САЩ (нативизъм), Великобритания (консервативна), Иран (ислямска революция), Израел ( Ционизъм), Русия (Бяло движение) и много други.

  Ако искате повече информация, моля, уведомете ме с имейл.

  Благодаря!

  Източници: Международни отношения и политически изследвания в Humboldt Universität, Берлин.

  • Аз съм индиец и когато гледам безпристрастно на историята, откривам, че империализмът и фашизмът са лица на една и съща монета. Чърчил и Хитлер по същество бяха с еднакъв характер. Надменна, груба, аморална и расистка. Евреин от съвременния Израел, въпреки че може да е с европейски произход и бял, може да почувства, че Чърчил е бил по-добър от Хитлер поради това, което последният е направил с евреите, но от гледна точка на индийците, Чърчил е също толкова безмилостен , безжалостно и кръвожадно животно.

 2. Замисляли ли сте се как Адолф Хитлер - посредствен художник от австрийски произход - се е превърнал в фюрер на Германия през 30 -те и 40 -те години на миналия век? Нацисткият феномен не е историческо съвпадение и далеч по -малко философска прищявка, осъществена само от един човек. Нацизмът имаше своите последователи, много от тях изключително богати, истински алхимици на финансовия свят по онова време. Според изследванията, проведени през последните няколко години, банкерите от Уолстрийт (наред с други) финансираха идването на Хитлер на власт, като същевременно реализираха големи печалби. http://szrzlj3.blogspot.nl/2012/03/photo-shows-soviet-soldiers-may-2-1945.html

Обратни обрати

 1. Разлика между колониализма и империализма | Разлика между | Колониализъм срещу империализъм

Вижте повече за: , ,