Разлика между епоксидни настилки и епоксидни настилки

Епоксидната смола е доста популярна в строителната индустрия. Както търговските художници и изпълнители, така и хората, които предпочитат DIY, са сред основните потребители на епоксидна смола. За първи път използван за реставрация на бетон в началото на 50 -те години, сега епоксидът се използва в различни покрития, главно подови настилки и боядисване. Предпочита се, тъй като е хигиеничен, устойчив на плъзгане, благоприятен и електростатичен разсейващ. Тук ще разгледаме разликата между епоксидни подови настилки и епоксидни.

Какво е епоксидна настилка?

Епоксидната настилка е използването на епоксидна смола върху подове за повишаване на устойчивостта и здравината.

Ето някои предимства на епоксидни подови настилки

 • Свързване към бетон- Това е един от най-добрите методи за свързване към бетон. Това е така, защото те създават залепена системна основа, която позволява покрития и последващо изграждане.
 • Дебелина на строителството- Епоксидната настилка изгражда дебелина, така че да запечата пукнатини и незначителни дефекти по бетона. Въпреки това, може да се наложи да създадете повече приложения за покритие, за да получите желаните изисквания за производителност.
 • Крайни характеристики- Епоксидните настилки осигуряват здрава твърда повърхност с голяма устойчивост.
 • Лесно се инсталира
 • Трайността на епоксидните подове е несравнима. Това е така, защото епоксидната смола е устойчива на петна, драскотини, топлина и надраскване. Също така е в състояние да издържа на големи натоварвания. Като такива, епоксидните подове не се напукват, което спестява разходи за ремонт, подмяна и поддръжка.
 • Лесно почистване- Епоксидните подове отблъскват мазнините, маслото и водата. Също така е лесно да се почиства прах и мръсотия, като не се забравя и устойчивостта на плесен.
 • Лесно се персонализира- Потребителите могат да добавят цветови схеми и дори блясък.
 • Епоксидните подове са против хлъзгане. Това помага да се предотвратят инциденти, които иначе биха възникнали при хлъзгави подове.

Въпреки това,

Епоксидни подове:

 • Чувствителни са към ултравиолетовите лъчи. Може да забележите, че с течение на времето цветът се променя в жълт или кехлибарен.
 • Те не са добри химически устойчиви или абразиви

Какво е епоксидна смола?

Това е всеки компонент на епоксидна смола, известен като полиепоксиди.

Тези смоли могат или да реагират с други съ-реагенти като киселини, полифункционални амини, алкохоли и феноли или сами по себе си в процес, известен като втвърдяване.

Материалите на епоксидна основа се използват широко в лепила, покрития и композитни материали. Епоксидните покрития са от съществено значение за автомобилните и промишлените приложения, тъй като са по-устойчиви на топлина в сравнение с боите на латексова основа.

Те обаче избледняват поради излагане на UV лъчи.

Сред употребите на епоксидни смоли включват:

 • Жилищни и търговски настилки
 • Използва се при конструирането на голямо разнообразие от материали като хвалене, велосипеди и други автомобили поради техния адхезивен характер
 • Промишлени композити и инструменти
 • Използва се при производството на електроника
 • Използва се в морски и потребителски приложения
 • Използва се в космическите приложения

Разлики между епоксидни настилки и епоксидни настилки

Определение

Епоксидната настилка се отнася до използването на епоксидна смола за подове за повишаване на устойчивостта и здравината. От друга страна, епоксидът е всеки компонент на епоксидна смола, известен като полиепоксиди.

Използва

Епоксидните подови настилки се използват на подове, за да осигурят трайна твърда повърхност с голяма устойчивост. От друга страна, епоксидът се използва в голямо разнообразие от приложения като подови настилки, промишлени композити и инструменти, производство на електроника, морски и потребителски приложения и аерокосмически приложения.

Епоксидни настилки срещу епоксидни смоли: Сравнителна таблица

Обобщение на епоксидни подови настилки срещу епоксидни

Епоксидните подови настилки се използват на подове, за да осигурят трайна твърда повърхност с голяма устойчивост. От друга страна, епоксидът се използва в голямо разнообразие от приложения като подови настилки, промишлени композити и инструменти, производство на електроника, морски и потребителски приложения и аерокосмически приложения.

Вижте повече за: ,