Разлика между DJ и продуцент

dj DJ срещу продуцент

Когато се стигне дотам, разликата между диджей и продуцент е, че диджеят се определя от работата му, в напълно различен възглед от продуцента. Диджей възпроизвежда музика, дори ако има определено ниво на създаване на собствен звук. Продуцент е някой, който всъщност създава или продуцира музиката. Въпреки че по принцип продуцентът няма пряка ръка в свиренето на инструменти или пеенето на текстове, той или тя ще седне пред DAW и ще се увери, че смесените резултати се превръщат в приятна и точна музика. DAW е акроним за цифрова аудио работна станция.

Диджеят обикновено се наема на концерт. Той или тя ще резервира време и място за игра. Те могат да въртят записи, да добавят цикли или да поставят свой собствен стил към съществуващата музика, но в крайна сметка те са наети да свирят нещо, което вече съществува на определена аудитория. В световен мащаб диджеят в студио все още се наема на концерт за определена аудитория. Концертът им може да продължи двадесет години. Продуцент, от друга страна, не свири пред определена публика. Въпреки че крайният резултат е предназначен за даден жанр, той не е „на показ“ кариера.

Не са редки случаите, когато двете задачи в крайна сметка се изпълняват от едно и също лице. DJ става продуцент, когато създава и по този начин продуцира собствена музика. Продуцент се превръща в диджей, когато създадената музика се пуска след това чрез радиовълни или на жива публика от същия индивид.

Като цяло продуцентът има средно по -висок доход от DJ. Единственото изключение от това е, ако сравните продуцент, който тепърва започва, с диджей, който вече е утвърден и има голяма национална или международна база от фенове.

Повечето диджеи, които не свирят в студио, трябва да си купят собствено оборудване. Повечето продуценти имат възможност да работят в съществуващо студио, освен ако не предпочитат да притежават собствено оборудване и да записват извън обекта.

Резюме:

1. DJ възпроизвежда съществуваща музика.

2. Продуцентът създава музика, която все още не съществува.

3. Диджей се наема да свири на едно място, за определена аудитория и период от време.

4. Средният доход на продуцента е по -висок от този на типичния диджей.

5. Типичният диджей ще трябва да закупи собствено оборудване, докато това обикновено може да е по избор за продуцента.

12 коментара

 1. Хората често ме питат как „правя музиката си“. Винаги отговарям, казвайки, че не продуцирам собствена музика и че само „смесвам“ ?? музика. Докато разликата между DJ и продуцент може да е очевидна за някои, тя може да бъде объркваща за някой, който е нов в електронната танцова музика и с количеството технологии, с които диджеите разполагат, линията е леко замъглена. Ключовата разлика е, че продуцентът създава музика в студио, а DJ взема вече създадена музика и ги смесва. Нека разгледаме допълнително разликите:

 2. Здравейте ... мисля, че не трябва да сравняваме диджей с продуцент, защото продуцент влага душа в песен, с други думи можете просто да кажете, че продуцент ражда песен, а диджей дава хубаво тяло на песен, но мисля, че душата има значение .

  Поздрави, техн

  • Точно. Аз съм музикален продуцент/диджей. И това изисква душата и страстта за музиката от всякакъв вид да бъде продуцент. Аз съм предимно за къща/електро от моя страна: стр

   • Най -добрият начин да ги сравните би било да ги свържете с автомобилната индустрия. Производителят е като FORD, те измислят концепции, които са донякъде стари, но действително произведеният краен резултат е нещо ново. Той се движи по пътя като всички други произведени автомобили, някои по -бързо от други и т.н., но изглежда различно.

    Диджей от друга страна е като някой, който възстановява колите. Те вземат нещо вече произведено и започват да добавят модификации, които правят колата по -привлекателна за набор от хора. Моля, имайте предвид обаче, че много хора смятат, че „стоката“ изглежда най -добрата, особено при по -новите превозни средства. Обърнете внимание и на това колко много хора се подиграват на „горелките за ориз“ и техните напълно безполезни модификации на отработените газове и спойлери на автомобили с предно задвижване.

    С други думи .. "душата", която е необходима за производството далеч надвишава "каросерията", която диджеите правят ... много пъти ненужно и понякога увреждайки самото изкуство, като го влошава. За всеки успешен музикален продуцент има хиляди неуспешни диджеи. Причина? Изкуството не им принадлежи, затова диджеите рядко ще влязат в музикалната история. Продуцентите, от друга страна, споделят много характеристики на композитор на класическа музика .. и ние знаем от първа ръка колко исторически могат да бъдат те, нали.

    Кратък отговор: сравнете с хранителната промишленост. Продукцията е Гордън Рамзи ... Диджеирането е Макдоналдс. Единият може да е нахален и прокълнат към вас (художник, Рамзи) .. но другият е на всеки ъгъл и вече знаете какво ще получите ... наистина гадна версия на това, което някой друг е измислил, ще ви накара да се почувствате болен по -късно.

    Диджеите също обикновено са по -необразовани. Производството отнема ГОЛЯМА сделка повече познания по електроника. Следователно диджеите просто не заслужават парите, репутацията или славата, които продуцентът ще печели всеки път над тях.

    • за какво по дяволите бърбориш? няма нужда от дълъг отговор в сравнение с автомобилите. dj пускат музика, продуцентите правят музиката толкова проста.

     • И така .. не донесохте точно НИЩО в разговора. За какво летите, по дяволите, бърборите. - Това е много глупости. ..

      Еха! Вие сте креативни! Обзалагам се, че сте копирали всичко, за което сте взимали кредит в живота си, нали?

      „Blather“ е една от онези думи, които крият самоотразяваща се обида. Фактът, че аналогията няма смисъл за вас, доказва повече липсата на разбиране (и интелигентност/коефициент на интелигентност) по темата, отколкото повечето шимпанзета или малки деца, отколкото тя дайте солиден аргумент.

      Всъщност изобщо не спорихте. Всичко, което казахте (умствено повръщане) или беше казано, или по някакъв начин просто тролеше (и тролеше лошо при това).

      Ти, Анди, НИКОГА няма да бъдеш креативен. НИКОГА няма да добавите към НИЩО в музикалната индустрия! Разчитай на този факт приятелю, защото ако си тук, защото си самопровъзгласил се „артист“ или диджей или продуцент .. лъжеш себе си и НИКОЙ тук или никъде другаде няма да купи лошото ти- отношение генериращо съществуване.

      Какво ще кажете за това накратко:

      Ти си гаден, но вече знаеш това ... затова се чукай .. сякаш някой трябва да ти каже да направиш това, за да знаеш, че вече се случва.

      Анди = окончателен инструмент

 3. Хубав пост и добри усилия. Четейки това, някой лесно може да направи разлика между Dj и Producer. благодаря, че го сподели и продължава да работи

 4. Dj срещу Producer: Само един човек е и двамата! Д -р Дре!

  • това е най -големият боклук, който съм чувал.

   • … наистина. ВСИЧКИ продуценти са диджеи. Идеята, че един диджей има нещо НАД ПРОИЗВОДИТЕЛ е balderdash.

    „Смесването“ е най -основната форма на това, което прави един производител. Това е 10% от уменията им. Диджеите буквално вършат 10% от работата на продуцент, но с изкуството на някой друг.

    В работата на DJ има почти нулеви артистични способности. Това е маймунска работа за маймунски мозъци. Когато продуцентите са зад кулисите, правейки музика или пред МАСИВНИ тълпи, диджеят е на моминското парти или сватбата, опитвайки се да свърже двата края, използвайки упоритата работа на друг човек.

    Диджеите не са безполезни, те вършат глупавата работа за продуцентите, които продуцентите не искат да правят, освен ако не се налага. Диджеите всъщност са пълни роби на продуцентите. Без продуценти диджеите нямаше да имат работа. Без диджеи продуцентите биха направили ... точно това, което вече правят: цялата художествена творба, която заслужава 100% кредит.

    Край на темата. Ако сте диджей, който чете това, намерете истински губещ работа. Популярността ви е краткотрайна и никой никога няма да ви запомни. Продайте масите си и купете инструмент, след това замълчете достатъчно дълго, за да се научите как да свирите на него.

 5. Аз съм продуцент: 1. Свиря на инструменти 2. Изграждам акордни прогресии и мелодии 3. Извайвам собствения си звук с осцилатори, lfos, филтри и ефекти като забавящи реверберации и т.н. изравняване, компресиране, преходно оформяне, стерео оформяне/подобряване и т.н.

  Диджеи: 1. Имайте добър вкус в музиката 2. Имайте представа за клавишите и акордите, за да смесвате добре песните (макар че много диджеи нямат това умение) 3. Научете се да натискате бутона за синхронизиране 4. Прилагайте филтърни ефекти и мостри 5. Изглежда готино

  • Поправете DJ #1

   1. Имам вкус към музиката, на която се радват пияните деца от колежа. Това е. Нищо повече.

Вижте повече за: ,