Разлика между заблуда и илюзия

illusion Заблуда и илюзия

Въпреки че илюзията и заблудата могат да се разглеждат като синоними, те всъщност имат различно значение. Докато илюзията се отнася до нереално зрение, заблудата може да се каже, че е невярно вярване.

Илюзията може да се нарече подвеждащо възприятие. Ще видите нещо, но факт е, че го виждате в различна гледна точка. Илюзията означава погрешно преценяване на дължината, посоката и формата на обектите, които се виждат. Илюзията е нещо свързано свизията, която човек вижда, но се тълкува погрешно. Заблудата, от друга страна, е погрешно убеждение, което се поддържа, дори ако е противоречиво.

С прости думи, може да се каже, че илюзията е тази, която заблуждава ума, а заблудата е нещо, което човек възприема като истина, дори след като другите й противоречат. Въпреки че тези две неща не са реални, илюзията се отнася до ума, а заблудата се отнася до вярата.

Докато илюзията може да се нарече нарушение на възприятието, заблудата може да се нарече нарушение на вярата. Илюзията е нещо, което се причинява от външно влияние, но заблудата се причинява от нечии чувства . Илюзията се случва, когато сте заблудени от зрението си, но заблудата се случва, когато станете глупак заради вашите убеждения. Докато илюзията може да се нарече външна, заблудата може да се нарече вътрешна.

Заблудата е фиксирана вяра, която може да бъде както фалшива, така и измислена. Илюзията е само изкривяване на сетивата. Докато илюзията е физическо явление, заблудата се отнася до менталния аспект.

Илюзията е нещо, което вие и всеки знаете е само илюзия, а не истина. Например вие и магьосникът знаете, че триковете са илюзия. В заблуда хората мислят, че това, което виждат или чуват, е реално, въпреки че някой му противоречи.

Илюзията и заблудата идват от латински думи. Илюзията идва от ludere, което означава да играеш, а заблудата идва от deludere, което означава да играеш фалшиво.

Резюме 1. Илюзията се отнася до нереална визия. Може да се каже, че заблудата е погрешно убеждение. 2. Може да се каже, че илюзията е тази, която заблуждава ума, а заблудата е нещо, което човек възприема като истина, дори след като други й противоречат. 3. Илюзията се отнася към ума, а заблудата се отнася до вярата. 4. Илюзията може да се нарече като нарушение на възприятието, заблудата може да се нарече като нарушение на вярата. 5. Илюзията е миризмата, причинена от външно влияние, но заблудата е причинена от чувствата на човек.

9 коментара

 1. Илюзиите могат да предизвикат заблуди.

  Заблудите могат да предизвикат илюзии.

 2. Прекрасна статия от специалист. Много ви благодаря, че публикувахте тази полезна информация за всички нас.

 3. тази статия е забележителна. много разбираемо

 4. Наистина не съм съгласен с това, че частта за постоянство след противоречие е отличителен фактор. И илюзиите, и заблудите могат да продължат, след като получим някои противоречиви доказателства. Ето защо оптичните илюзии могат да бъдат забавни: знаем, че това, което възприемаме, е невярно, но все пак го виждаме и затова се опитваме да разберем защо. По същия начин не е необходимо да се заблуждава пред противоречиви доказателства. Ако вярваме, че любовникът ни е верен, когато той/тя не е, това е заблуда, независимо какви доказателства има или липсват. Изборът, който някои след това правят след откриването, за да се преструват, че това не е така и да продължат както преди, е нещо различно. Обикновено ние квалифицираме това като нещо като „умишлена самозаблуда“, за да го разграничим от действителна заблуда. Човекът дълбоко в себе си разбира каква е действителната реалност (и следователно не се заблуждава), но прави избор да отиде с фантазията.

 5. Беше наистина полезно. Много благодаря за отличното обяснение.

 6. Какво ще кажете за илюзиите като непреднамерено възприятие и заблуда, умишлена от външна манипулация или догматично неверие? Или добавям твърде много значение там, където всъщност няма такова ?;) умишлено/неволно - подходящи аспекти в този контекст?

  • Нищо подобно!!! Това всъщност подкрепя моята причина да дойда тук, оценявам, че отидете дълбоко, тъй като подкрепя моето първоначално убеждение! Заблуда е, че сме отделени един от друг, научени сме умишлено/неволно, съзнателно/несъзнателно, че расата, цвета, полът, възрастта и т.н. ни определят като Аз и Аз. Те са някак по -добри от тях. Това, че сме In/divide/ual/s, а не като човешки вид. Тези мисли, трансформирани в убеждения, които са преминали в его, което преценява, сравнява, за да може да бъде различно. (Да бъдеш Победител, да видиш загубеняк, да се чувстваш по -добре, да бъдеш отделен от вместо част от) „Това“ може да накара САЩ да повярват в илюзията, че „ние“ сме аз, вместо НИЕ; или той, ТОЙ Е НЕГО, единственото „Аз“, което е било, е или ще бъде. БОГ. От самото начало Той е вечно всичко. Той пита: кой мисли, че може да се отдели от мен? Ние - Ти, Той и СВЯТИЯТ дух в МЕН ... Е ЦЯЛ

Обратни обрати

 1. Разлика между шизофрения и психоза | Разлика между | Шизофрения срещу психоза

Вижте повече за: , ,