Разлика между CPA и CMA

cpa_exambook CPA срещу CMA

Корпоративният свят стана изключително конкурентен през последните няколко години. В днешно време вече не е достатъчно човек да притежава бакалавърска или магистърска степен. За мнозина получаването на сертификат може да означава разликата между напредването в корпоративния свят и преминаването от потенциални работодатели.

CPA и CMA са само две от сертификатите, към които счетоводителят може да прояви интерес след завършване на университета. Въпреки че биха могли да получат стабилна работа, без да са сертифицирани, счетоводителите, които са взели и преминали сертификат CPA или CMA, имат по-голям шанс да получат по-високоплатени работни места от несвидетелстваните счетоводители. Ако сте счетоводител и ви е трудно да решите кой от двата сертификата да вземете, продължете да четете, за да научите повече за тях.

CPA, което означава дипломиран експерт -счетоводител, е по -популярното сертифициране между тях. Това е и най -широко приетата и акредитирана сертификация за счетоводител. CPA се справя най -вече със задачи като одит, данъци и изготвяне на финансови отчети, за да гарантира, че физическо лице или дружество е в състояние да изпълни законовите финансови изисквания, наложени от местните държавни агенции. CMA, от друга страна, означава сертифициран счетоводител по мениджмънт. Счетоводителите, които получават този сертификат, са по -умели да се справят с отговорностите, свързани с финансовото управление, анализа и стратегиите. На всичкото отгоре се очаква счетоводителите, сертифицирани от CMA, да имат способността да водят служители и да имат достатъчно бизнес ноу-хау, което да позволи на компанията или организацията да просперира.

Друга разлика между сертификатите CPA и CMA са изискванията, необходими за да се класирате за изпитите. Както CPA, така и CMA изискват кандидатите да са завършили бакалавърска академична степен по счетоводство. На всичкото отгоре кандидатите за CMA трябва също да са преминали теста за прием на Graduate Management Admission Test или GMAT. В повечето страни кандидатите за сертифициране по CPA не е необходимо да имат предишен трудов опит, за да се класират за изпита. Кандидатите за CMA обаче трябва да представят доказателство, че са имали поне две години трудов опит, преди да им бъде разрешено да се явят на изпит.

И накрая, има разлика във възможностите за работа. Докато сертифицирането като CPA или CMA увеличава шансовете ви да работите на по -високоплатени работни места от повечето други кандидати, сертификатът CPA обхваща изключително широк обхват и се фокусира само върху одиторските умения и познанията на данъчното и финансовото законодателство в конкретна държава или държава. От друга страна, счетоводителите на CMA са по -специализирани. Освен че могат да предоставят същите услуги като CPA, те също са сертифицирани като ценни лидери в една организация или корпорация. По тази причина счетоводителите на CMA са в състояние да се издигнат по -бързо по корпоративната стълбица и често ще бъдат част от висшия мениджърски персонал.

Резюме

1. CPA и CMA са сертификати, които счетоводителят може да вземе, за да се квалифицира за по -добри и по -високоплатени възможности за работа. 2. Прегледът на сертифицирането по CPA се фокусира върху одита и познаването на данъчното и финансовото законодателство. CMA сертификационните изпити са съсредоточени върху преценката на финансовото управление, анализа и стратегическите способности на кандидата. 3. Сертифицирането по CMA е по -специфично от сертифицирането по CPA, поради което има много повече изисквания, които счетоводителят трябва да изпълни, за да бъде квалифициран да се яви на този изпит за сертифициране.

3 коментара

  1. Имам право да се явя на изпит въз основа на образованието си, но не отговарям на трудовия опит за сертифициране по CMA. Знам, че мога да завърша сертифицирането в рамките на 7 години, но след като завърша и двата изпита, мога ли да посоча, че съм положил и положил CMA изпитите, но нямам трудов опит в автобиографията си? Ако да, как ще изглежда това на потенциалните работодатели и ще ми помогне ли да си намеря работа? Търся позиция на финансов анализатор или нещо подобно. Страхувам се, че ще платя за всичко, ще премина всичко и пак няма да мога да си намеря работа. Вашите мисли са оценени. Ако можете да ми изпратите имейл с отговора си, това би било чудесно.

    • Ако положите този изпит, намирането на работа няма да бъде толкова трудно. Може да се наложи да вземете по -ниската заплата в началото, но има шанс да получите работа. Купувам си CPA и дори не мисля за CMA. Мисля, че един сертификат е достатъчен, за да се отворят вратите и след това да се извлече максимум от опита.

  2. Имам обозначения за CPA и CMA и съм в публичното счетоводство - както данъчно, така и одиторско. Определението на CPA е далеч по -добрата идентификационна информация. Всеки в бизнеса знае какво е CPA, едва ли някой знае CMA. През моите 20 години като CPA и CMA, никой клиент никога не ме е питал за моя CMA.

    Друга разлика: CPA е държавен лиценз, издаден от държавен счетоводен съвет съгласно законите на вашата държава. CMA е частен сертификат, предоставен от Института на счетоводителите по управление.

    Сертификатът CMA, лансиран в средата на 70-те години, се очакваше да бъде наравно със сертификата CPA до средата на 80-те години по отношение на престижа (и притежателите на сертификати). CMA трябваше да бъде отговорът на счетоводните специалисти, които не бяха в публичното счетоводство, за да получат все още професионално назначение. Но това никога не се е случило: степента MBA се разраства в популярността през 80 -те години на миналия век - мнозина я смятат за много по -призната и продаваема в частното счетоводство от CMA. След това в началото на 2000 -те години държавите започнаха да предлагат на хората да получат лиценз като CPA без опит в публичния счетоводен одит - като по този начин отнемат последното предимство, което CMA може да е имало пред CPA.

    Въпреки това все още се радвам, че получих и двете. Но с ръце надолу, CPA печели.

Вижте повече за: , , ,