Разлика между бетон и павета

Бетон срещу павета

Разликата между бетон и павета е, че бетонът е строителен материал, докато паветата са тухла или формовани парчета бетон. И двата материала се използват за външно озеленяване.

Асфалтовите павета са свързани помежду си или прилепват плътно, докато бетонът се състои от цимент, чакъл и вода и т.н., които се втвърдяват в гладка трайна подложка, когато се изсипват върху повърхност. Сравнението между дълголетието и адаптивността помага да се реши кое е по -добро от другото.

Ако сравним бетона с паветата въз основа на дълголетието и издръжливостта, тогава бетонът печели. Асфалтовете са по -адаптивни и гъвкави от бетонните. Ако вкараме павета и бетона в сравнение на лекотата и комфорта при монтажа, тогава паветата печелят. Асфалтовете се преместват или сменят лесно в сравнение с бетона. Подготовката на почвата е много по -лесна, отколкото с бетон.

Бетонът отнема по -малко време, отколкото средните павета отнемат за утаяване и монтаж. Бетонната пътека се нуждае от голямо разрушаване в случай на ремонт или промяна. Може също да се наложи да приготвите и излеете бетонната смес отново. Въпреки че пътят, направен от павета, отнема много време за инсталиране, те могат да бъдат заменени или преместени по -лесно. Също така е по -лесно да замените разпръснатите павета, когато е необходимо. Ако искате да препроектирате пътя си или да ги украсите за следващия сезон, е по -препоръчително да смените няколко избрани павета. Определено няма видимо разграничение, когато искате да разширите или свиете пътя.

Има пет вида бетон, използвани за разходки, вътрешни дворове или алеи и др. Като има предвид, че има три основни типа каменни или тухлени плочки за полагане на павета за озеленяване на алеи и др. Бетонът може да бъде оцветен и оцветен, а паветата се предлагат в голямо разнообразие от цветове, текстури и форми. Бетонът може да бъде гравиран, издълбан или маркиран и паветата могат да бъдат запечатани. Щампованият бетон е скъп, докато паветата са доста евтини. Бетонът е труден и трябва да се монтира на подготвена основа с помощта на експерти, докато паветата са по-лесни за инсталиране на базата на собствените си ръце. Асфалтовете в сравнение с бетона са достатъчно приятелски настроени, за да се ремонтират и модифицират лесно като работа „ направи си сам“, когато е необходимо.

Асфалтовете са подходящи за мокри, мъхести или сенчести места и ако са монтирани правилно, издържат на снеговалеж и позволяват на водата да проникне през тях, без да се повреди. Бетонът се държи по -добре и издържа на лопати, замръзване и размразяване, но може да се напука.

Резюме:

1. Бетонните пътеки са скъпи и могат да се спукат с течение на времето.

2. Пътеките на паветата са евтини, но ако не са инсталирани правилно, могат да се разпръснат.

3. Бетонът може да бъде оцветен, оцветен и запечатан.

4. Асфалтовете се предлагат в различни нюанси, форми и текстури.

5. Бетонните пътеки са трудни за инсталиране в сравнение с паветата, което е лесна работа „направи си сам“.

Вижте повече за: ,