Разлика между CMA и RMA

medicien-health-stethescope-pd CMA срещу RMA

Въпреки че по закон не е задължително медицинските асистенти да бъдат сертифицирани, голям процент от тях избират да получат сертификат. Това до голяма степен се дължи на факта, че повечето работодатели изискват някаква форма на сертифициране на медицински асистент и за да добавите към това, изпълнявайки специфични задължения в някои държави като вземане на кръв и рентгенови лъчи, трябва да имате сертификат. Допустимостта за сертифициране на медицински асистент изисква човек да завърши програма за обучение на медицински асистент, която е акредитирана или от ABHES, или от CAAHEP.

CMA означава сертифициран медицински асистент и се присъжда от Американската асоциация на медицинските асистенти (AAMA). Сертифицирането трябва да се подновява на всеки пет години, за да бъде в крак с новите знания/открития. RMA, от друга страна, означава регистриран медицински асистент и тази идентификационна информация се присъжда от AMT (американски медицински технологи), акредитирана от Националната комисия за сертифициращи агенции.

Съществува обща тенденция някои щати и училища за обучение да разглеждат CMA като златен стандарт за професията на медицински асистент, а в редки случаи определени медицински институции в избрани щати ще признаят CMA само в Южна Калифорния. В реалната практика обаче това не е така, тъй като както CMAs, така и RMAs ще изпълняват предимно сходни задължения.

По -голямата част от работодателите в САЩ признават както CMA, така и RMA идентификационни данни. Като цяло ключовата разлика е, че една програма ви регистрира, докато другата ви удостоверява за медицински асистент. Както RMAs, така и CMAs ще вършат идентична работа, което до голяма степен ще помогне на лекарите в техните кабинети. В някои държави, за да стане CMA, се изисква да бъде CNA (Certified Nursing Assistant). Сертификатите на медицински асистент обаче не го правят пълна медицинска сестра.

Квалифициране за RMA За да се класирате за RMA чрез AMT, човек трябва да е с добър морал и наскоро да е завършил програма за медицински асистент с акредитация от ABHES или CAAHEP. От кандидата се изисква също да е назначен като медицински асистент не по -малко от пет години. След това ще трябва да преминете сертификационен изпит, за да получите сертификат.

Квалифициране за CMA Подобно е на RMA. Трябва да сте завършил студент или скорошен възпитаник на програма за медицински асистент, акредитирана от ABHES или CAAHEP. Също така ще трябва да положите изпит, преди да получите сертификат.

Резюме: CMA се отнася за сертифициран медицински асистент, докато RMA е регистриран медицински асистент. CMA се присъжда от AAMA, докато RMA се присъжда от AMT. Някои медицински институции в определени щати признават само CMA и са склонни да пренебрегват RMA, например в Южна Калифорния. Въпреки че както CMAs, така и RMAs вършат подобна работа, CMA ви сертифицира за медицински асистент, докато RMA просто ви регистрира за същото.

13 коментара

 1. Здравейте! Казвам се Кристофър Джонсън и съм медицински асистент в регистъра, хората тук в Оклахома казват, че съм прекалено квалифициран да работя в дома за стари хора. Бихте си помислили, че ако CMA и RMA са едно и също, тогава бих могъл да работя във всяка обстановка на старчески дом, но те казват, че не. Какво да правя, след като получих дипломата си за забелязване, ако не мога да ги използвам?

  • Мисля, че за да работите в старчески дом, трябва да имате поне CNA сертификат, за да се грижите за жителите, и LPN, който да се занимава с лекарствата и нещата. Затова казват, че сте прекалено квалифицирани. Трябва да разгледате може би CNA сертифициране.

  • Мисля, че това е въпрос на объркване относно инициалите на CMA и RMA. Що се отнася до областта на медицинското подпомагане, RMA означава регистриран медицински асистент, а CMA означава сертифициран медицински асистент.

   Въпреки това, CMA може да означава и сертифициран помощник по лекарствата, който е сертифициран асистент по медицинска сестра (CNA), който е завършил допълнителен курс, за да може да премине лекарства в институция за дългосрочни грижи. И тук започва объркването. Някои щати са спрели да използват обозначението Certified Medication Aide (CMA), защото то се обърква с Certified Medical Assistant (CMA). Оклахома също използва термина Медицински административен техник (MAT). Виждате ли проблема с използването само на инициали?

   Асистент и асистент по медицинска сестра не са едно и също. МА са обучени да работят в лекарски кабинети, докато медицинските асистенти са обучени да работят в заведения за дългосрочна грижа и болници. MA всъщност има повече образование от медицински асистент.

   В лекарски кабинет УО може да прилага лекарства (включително инжекции), да променя превръзки, да взема кръв, да извършва прости лабораторни тестове, да прави рентгенови лъчи и дори да извършва някои медицински процедури като напояване на очите и ушите. Асистент по медицинска сестра никога няма да му бъде позволено да прави тези неща.

   Лицето, което преминава кратък курс, за да стане асистент по медицинска сестра, може също да вземе допълнителен курс, който би му позволил да премине определени лекарства в заведение за дългосрочни грижи. Тези помощници за лекарства и медицински сестри се нуждаят от лиценз в повечето щати, тъй като те не работят ДИРЕКТНО под наблюдението на лекар. И това е още една голяма област на объркване-като нелицензиран работник, медицинският асистент може да дава лекарства в лекарски кабинет, но не и в дългосрочна грижа. Е, ако сте обучени да го правите, защо не можете? Всичко зависи от това кой контролира човека, който приема лекарствата.

   Асистентите по медицински сестри работят под надзора на регистрирана медицинска сестра, а задълженията на асистент по медицински сестри са очертани от Закона за практиката на медицинските сестри на конкретна държава. NPA също така включва какви задължения RN може да „делегира“ на лицензирано или нелицензирано лице.

   Много малко държави имат закони, които конкретно се отнасят до медицинските асистенти, които работят ПРЯМО под наблюдението на лекар. Лекарят е обвързан от Закона за лекарската практика на тази държава, а не от Закона за сестринската практика. Законът за лекарската практика гласи нещо като „Лекарят може да делегира всяко задължение на тези под негово/нейно пряко наблюдение, освен ако не е изрично забранено от закона“. Това дава на лекаря голяма свобода на действие какво може да бъде делегирано на други.

   Лекарят може да ви накара да помогнете в операцията, ако той ви насочи, дори ако нямате обучение в тази област. Но лекарят не може да ви даде отговорността за диагностициране или предписване на лекарства, тъй като законът изрично забранява на лекарите да делегират тези конкретни отговорности. Следователно, лекарят може да делегира задълженията за администриране на лекарства на нелицензиран медицински асистент, тъй като този MA е директно под наблюдението на лекар. Повечето държавни сестрински практики забраняват на медицинска сестра да делегира преминаващи лекарства на нелицензиран работник. Асистент може да бъде „сертифициран“, но не е „лицензиран“.

   Кристиан, вероятно ти е казано, че си „свръхквалифициран“, защото имаш повече обучение, отколкото медицинска сестра. Освен това, в Оклахома, ако искате да работите като асистент по медицинска сестра в заведение за дългосрочни грижи, което получава плащания по Medicare, ще трябва да се явите на изпит за лицензиране на държавата CNA, който се изисква от федералния закон. Освен това, ако кандидатствате за работа в старчески дом, CMA обикновено се отнася до помощник по лекарствата, а не до медицински асистент.

 2. Здравей === ИМАМ ЧУВСТВО, ЧЕ ГУБИШ ВРЕМЕТО И УМЕНИТЕ В ДОМАШНА СЕСТИНГА. ВИНАГИ ТРЯБВА ДА РАЗМИСЛИТЕ ЗА РАБОТА ЗА ГРУПА MD, MD ИЛИ БОЛНИЦА. ИМА ПОВЕЧЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ВИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ УМЕНИЯТА, КОИТО СТЕ НАУЧИЛИ В УЧИЛИЩЕТО, АКО ИСКАХТЕ ДА РАБОТИТЕ ИЗВЪН ДОМАШНА УСТАНОВКА. НЕ ГО ПРАВЕТЕ ВАШАТА ЗОНА ЗА КОМФОРТ, САМО ЗАЩОТО Е ПОВТОРЯЩА през цялото време. ПОНЕ НА НАСТРОЙКАТА НА ДОМА НА СЕСТИНГИТЕ Е РАЗЛИЧНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛНИ ВСЕКИ ДЕН ... .. УСПЕХ В КАРИЕРАТА ВИ.

  • Напълно съм съгласен с Патриша, защото някой ден ще ви омръзне да правите едно и също нещо, когато работите в болница виждате повече и правите повече и ви кара да искате да бъдете повече и никога не се отказвайте за по -малко.

 3. Здравей,

  Не губете времето си, опитвайки се да работите като CNA (Cert Nursing Asst). Те са нещо под нас в областта на медицината. Когато като RMA имате възможност да работите за лекар или лаборатория. Вие сте по -уважаван и правите повече като съюзен здравен работник. След като придобиете известен опит като магистър, лесно можете да станете учител по Съюзническо здраве.

  • Този коментар е засаден, защо изобщо бихте направили коментара „те са под нас“ кой, по дяволите, мислите, че сте? всички имаме нужда един от друг! и мръсотията е единственото нещо под нас; освен това не бих искал да наемам някой като теб, ти, моето скъпо жалко създание, си под човешката благоприличие.

   • Съгласен съм с Elle. Аз съм CNA от 13 години и предстои да завърша с моите сътрудници по медицинска помощ. Все още работя като CNA и след като завърша, ще работя и като двамата! Саде, не мога да повярвам, че така ще свалиш CNA! Необходим е специален човек 2, за да бъдеш страхотен CNA, за съжаление не си; ти дори не можеш да ми бъдеш CMA! Ако работодател видя коментара ви, вероятно нямаше да имате работа или никой друг няма да ви наеме! Thaxs Elle 4 изправяне 4 US CNA's. Имам живот на CNA 4, с останалите ми степени! Защото моите пациенти ме обожават! 😉

    • До: Саде

     За всичко, което CNA трябва да търпи и се очаква да прави ежедневно, те може да са най -недоплатената позиция в здравеопазването. Преди да се прехвърля в магистърската програма, където в момента ходя на училище, първоначално бях в програмата LPN. По време на клинична екскурзия изпълнявахме ролята на CNA и ще кажа, че никога не съм бил по -уморен или стресиран, отколкото когато работих в този старчески дом в продължение на няколко седмици. ДОБРИЯТ CNA е толкова безценен за дългосрочното обслужване и благосъстоянието на жителите там, че да се каже, че те са под всеки, е пълна и пълна BS. С CNA НИКОЙ не би могъл да направи нищо.

  • всичко, което имам да кажа, е омг ... какъв глупак си дори да кажеш такова нещо. струва ми се, че се намирате в погрешно поле, защото просто нямате грижовно сърце да се грижите за хората. аз съм ЦНА от 13 години и половина и трябва да кажа, че ако не бяхме ние, нямаше да правиш това, което правиш, защото ние сме гръбната кост за теб, този, който се страхува да не се изцапа с ръка… срам за Вие.

 4. Съгласен съм с вас и двете Ела и Тиш. Получих степента си на медицински асистент (CMA) през 08 г. и ми беше трудно да си намеря работа, защото бях току -що завършил гимназия с диплома и без опит. До прекалено квалифицирани за немедицински работни места и недостатъчно квалифицирани за моята област. Наскоро отидох и получих лицензи за CNA през април и работя в моята област в момента като CNA и ми харесва! наистина е необходим силен любящ човек, за да бъде CNA! и в зависимост от това къде работите, печелите също толкова пари, колкото CMA! Сега имам предложение за работа като CMA на масата, което прави повече пари, само защото получих лицензите си за CNA и натрупах опит! Така че Крис никога не се отказвайте от дипломата си и се отказвате от невежеството за вашите отговори!

 5. Любопитно .. Сменям работата и трябва да получа сертификат. Те са наясно, че в момента не съм. Завърших преди около 8 години, късно ли е да стана сертифициран? Трябва ли да стана регистриран вместо това? Някакви предположения? Благодаря за всяка помощ

Вижте повече за: