Разлика между католици и протестанти

christ Католическите и протестантските протестанти и католиците имат няколко прилики и разлики. Католическата църква има дълга история, която се е променила в много отношения. Протестантите са група хора, които протестират срещу някои от грешните неща, проповядвани от Католическата църква през 1500 -те. Протестантите се отделиха от католическата църква и направиха своя собствена църква, която следва техните вярвания.

Олтарът е центърът на Католическата църква и се смята, че Христовата жертва се обновява в масата. Католиците приемат Библията като вдъхновено Божие Слово, но не и като краен авторитет. Католиците вярват, че както Библията, така и свещената традиция на римокатолиците са еднакво важни. Папите и съветите се считат за еднакво авторитетни. Папата се счита за „викарий на Христос“ и заема мястото на Исус като видимия глава на църквата. Католиците насърчават четенето на Библията с течение на времето. В миналото католическата църква е обезкуражавала личното изучаване на Библията и по едно време е била забранена от църквата. Само на няколко души беше позволено да четат Библията.

Много католици вярват, че светците и светците са станали важна част от тяхната религия. Молитвата към светиите и светата Дева Мария е жизненоважна за католиците. Молитвата към светиите, почитането на Дева Мария и чистилището нямат основание в Писанието, но имат значение за римокатолическите традиции. Според католицизма, просто вярата в Христос не може да спаси човека. Те проповядваха, че човек трябва да зависи от вярата, както и от достойна работа. Католиците вярват, че вярата в Бог е само началото на спасението и тогава индивидът трябва да го изгради с добро дело. Католиците вярват в чистилището, което е място за временно наказание за тези, които са извършили грехове.

Амвонът е центърът на протестантските църкви, а Библията се държи в положение, където тя може лесно да бъде прочетена от проповедника. Протестантите вярват, че Библията е единственият източник на Божието специално откровение за човечеството. Повечето протестанти вярват, че те не са свързани с традицията на католиците, но факт е, че корените са от времето на Исус. По -голямата част от теологията на протестантите също произхожда от католическата традиция. Протестантите не виждат папата и не одобряват авторитета на папата.

Протестантите вярват, че единствено Христос е авторитетът на църквата. Те вярват, че само вярата в Христос може да ги спаси от греховете, тъй като греховете им се изплащат от Христос на кръста. Епископството и духовната йерархия отсъстват сред много протестанти. Но някои протестантски традиции като англиканци , епископали и лютерани имат духовни йерархии, подобни на католиците. Протестантите не вярват в идеята да се молят на светци. Протестантите вярват, че вярата в Христос ще ги изпрати направо на небето, тъй като Христовата правда се приписва на човечеството.

44 коментара

 1. "Католическата църква има дълга история, която се е променила в много отношения."

  Неправилно, Никейското вероизповедание не се е променило, докато социалната политика се променя във всеки църковник, основата на вярата не е.

  „Католиците приемат Библията като вдъхновено Божие Слово, но не и като краен авторитет.“ Грешно, Библията ни учи да помним нашите традиции, както и Божието слово. Тези основни твърдения само показват липса на изследвания от автора.

  „Папата се счита за„ викар на Христос “?? и заема мястото на Исус като видимия глава на църквата ”. Полуправилно, папата не замества Христос, той просто води църквата по начина, по който смята, че Христос би постъпил до Христовото завръщане.

  „В миналото католическата църква не обезсърчаваше личното изучаване на Библията и по едно време беше забранена от църквата. Само на няколко души беше позволено да четат Библията. " Мъртво погрешно, католическата църква запази, копира и преведе Библията и я запази практически без грешки. Повечето Библии са написани на ръка и са безценни. Пълна Библия беше трудно да се намери преди 1440 г., когато беше направена подвижна преса. Дори тогава повечето хора не можеха да четат. Проповядването беше единственият начин да се говори за Библията и единствената причина, поради която Библията беше окована, беше да предпази хората да не си тръгнат с нея и да не се върнат.

  „Молитвата към светиите, поклонението (sic) на Дева Мария и чистилището нямат основание в Писанието, но имат значение за римокатолическите традиции.” Обидно, католиците не почитат Мария, ние я почитаме. Ние я обичаме, защото Бог я е избрал. Тя беше майка на Божия син.

  "... няма основание в Писанието, но има значение за римокатолическите традиции."

  Противоречие, 2 Сол. 3: 6, 2 Сол. 2:15. „И така братята стоят твърдо и се придържат към традициите, на които сте били научени от нас, било то от уста на уста или чрез писмо.“ Не всичко за християнството е написано в Библията.

  Опитайте се да не бъдете толкова обидни и неправилни.

  • добра работа. бях луд, когато каза, че се покланяме на Мария, абсолютно смешно.

  • Ако Мария и светците са само „почитани“, тогава защо католиците им се молят? Моля се на това, което почитам. Казвам молитва за тези, които почитам, а не към тях.

   • Молитвата и поклонението не са едно и също нещо. Единствено Бог трябва да се почита! И все пак този Бог е Бог на живите, а не на мъртвите. Тези, които умират в Христос, сега живеят с него. Те продължават да се покланят на Бог, а също и да се молят за нас, живите християни, които все още пътуват към небето. Точно както можем да помолим християните на земята да се молят за нас, можем да помолим и християните на небето да се молят и за нас. Всъщност, тъй като те вече не трябва да се молят за себе си (те вече са на небето) и вече виждат ясно това, което можем да възприемем само през тъмно стъкло, може би тяхната молитва е още по -ефикасна от времето, когато са били чужденци на Земята. Струва ми се, че тези християни биха възразили да се молят на светиите подценяват естеството и степента на Христовата победа над смъртта и имат твърде земно разбиране за Църквата. Църквата е общата сума на всички избрани - минало настояще и бъдеще - в Христос.

    • Добре казано Пол. Може би проблемът е в думите: молете се. Ние не се молим повече на светец или Дева Мария, отколкото се молим на приятел, когото молим да се моли за нас. Напомня ми за старата фраза „I prithee“ или „I say thee“ преди молба. Просто учтиви фрази. Всички ние искаме ходатайство, а не елиминиране на Бог като дарител на молитва.

    • И само на Бог трябва да се молим, точно както Исус ви е учил, не на светци, не на Мария, не на маймуни, на Бога. Това е доста очевидно, когато четете Библията.

     Кажете ми, моля, какъв е смисълът на застъпничеството на светиите, когато в Библията се казва „Бог знае от какво се нуждаете по -добре от вас“, а не „за да се молите“. Молитвата към светиите за помощ не е нищо повече от отхвърляне на Божието знание, напълно противопоставяне на логиката, когато всъщност четете Библията, а не просто да чувате фрагменти от време на време в църквата.

     • Моля, кажете кой стих от Библията казва „Бог знае от какво се нуждаете по -добре от вас“. Ние просто ги молим да се молят за нас или другите. Точно както молите други хора във вашата църква да се молят за вас и другите. Искания за молитва? Молитвени вериги? Молитвени групи? Всички правят едно и също нещо. Питаме в името на бащата, сина и Светия Дух. Ние ги молим да се молят за нас, тъй като знаят по -добре от нас, защото имат опит на Земята. Те вече са успели, приключили са тази борба със злото, но те все още са нашето семейство и приятели. Не вярвам някой да е „мъртъв“, но тялото му може да е изчезнало, но тялото ви не сте вие ​​като човек.

    • Къде е писанието, което ни учи да се молим на мъртвите. Имам много, които го осъждат. И също така как една ограничена душа може да ни чуе, за да можем да се молим за нас. След това защо имаме нужда от ограничени души, за да се молим, когато сме научени от Писанието да се молим само на безкраен Бог?

    • Авторът на тази колона е зле информиран !! Католиците молят светиите и Мария да се молят за нас ... точно както бихме помолили приятел! Опитайте някой път ... може да се изненадате как Бог ви благославя! Исус обича майка си !!!

   • Католиците не поставят по -голям акцент върху Мария, ние я усъвършенстваме като Майка на Христос. Ние вярваме в общността на светците, което означава, че можем да помолим онези не само на земята да се молят за нас, но и тези, които са починали и са на небето. Можем да помолим Мария или други светци да се помолят за нас, за да можем да получим вечен живот. Те не са безполезни в небето, всички неща работят чрез Бог.

    Как могат да говорят за католици, които нямат представа за какво говорят. Как те „знаят“ всички, но не знаят нищо едновременно. Много ми е мъчно за вас и тези и ще помоля Пресвета майка да се моли за вас.

    • В евангелието на Лука, когато Мария идва при Елизабет, тя казва в това, което католиците наричат ​​Магнификат, че „Всички поколения ще ме наричат ​​благословена, защото Господ е сторил велики неща за мен“. затова християните наричат ​​Мария Пресвета Богородица.

     Що се отнася до зависимите от дела за спасение, католическата църква учи точно това, което Ефесяни 2 казва, че сме спасени по благодат, Божия дар. Тъй като цялата ни правда е като парцали и ние „сме спасени по благодат, а не чрез дела, за да не се похвали някой“. (книга на Яков) Но Яков също казва, че вярата без дела е мъртва и всички християни трябва да осъзнаят, както и Църквата, че ако обичаме ближния си като себе си, тогава ще бъдем заети с дела, за да помогнем на нуждаещите се. За мнозина тези творби могат да се ограничат най -вече до молитва за другите, като например привързани вкъщи или такива с малко пари за даване, но те също са от изключително значение за служенето на Бога и на ближния.

     • О, затова свещениците се докосват до децата, за да запазят изкривената им вяра жива? Добре е да се знае, благодаря.

  • Бях възпитан католик и никога не си спомням нито един католик да носи библия в църква или библейско училище. НИКОГА не съм бил насърчаван да чета Библията. В първите дни на Хруч хората не са имали право да тълкуват Библията сами и това е факт. Не унижавам католиците, но фактите са факти. Молитвата към светец или Мария не е библейски период. Няма нищо лошо в това, но ми покажете в скриптор, където пише, че трябва да се молите на светец. Католическата църква е била мощна като кралство. Църквата стана корумпирана заради човека. И така, преди 30 години беше грях да се яде месо в петък, но изведнъж вече не беше грях. Божиите грехове бяха грехове преди 2000 години и все още са грехове днес. Аз вървя по Божието слово, а не църква. Как може много неща, които са били грехове, някои наказуеми със смърт, да не грешат повече днес. Това е така, защото католическата църква измисля нещата. Предпочитам да се придържам към библията, която се състои, отколкото към религията. Не харесвам католическия хрущ, но няма смисъл за мен.

   • интересно как тук се обяснява ходатайствената молитва (далеч?). никога не съм мислил/представял го в тези/тези термини. И все пак …… .покажи ми къде в OT/NT се казва молитва за ходатайство от (починали, общо разбираеми) „светци“ е разрешено/насърчено/изписано/подразбирано (и т.н. и т.н.) ???? Защото Словото, особено самият Исус, трябва да подкрепи това катото учение с мисъл. —— хими——

   • Скъпи братко,

    Библията е последователна, тогава защо 33000 протестантски религии имат свое тълкуване на Библията. Неделя е съботен ден за католиците ... защо протестантите празнуват съботен ден в неделя, тъй като не се споменава в библията.

    • Протестантите отиват на църква в неделя само защото католическата църква е изкривила съботата, събота е истинската събота, точно както католическата църква е извратила дните от седмицата по едно време хората биха казали първия ден от седмицата 2 -ри 3 -ти и така нататък, католическият култ го смени на понеделник, вторник, сряда и т.н. Понеделник е богът на луната Четвъртък е бог на Тор, те извращават всичко, до което се докоснат, само гледат малките момчета, с които влизат в контакт. там католикът е като най -добрата баница, която някога сте яли с някаква кака, примесена с нея, това е култ с папата, култовия водач.

     • Как точно по наша вина хората измислят неща? Богът на луната? Наистина ли? Или това е древна религия, или чужда, но няма нищо общо с Католическата църква. Също така потърсете определението за извратен. Да, католическата църква сексуализира всеки ден от седмицата. Наистина.

  • Благодарим ви, че изяснихте очевидните грешки в тази статия. Докато четох този уебсайт, забелязвам, че всички статии около римокатолицизма са много антикатолически. Обидно е.

 2. Благодаря Аарон. Боря се с тази „разлика“ от известно време. Въпреки че съм протестант, мисля, че се отдалечавам от това, което познах като „беззаконието на свободата“. Мисля, че традиционният ритуал играе голяма роля дори в ежедневното ни почитане на Бога. Мисля, че по -вероятно бих последвал учени мъже и жени, посветили живота си на изучаването на Христос, вместо няколко самоназначени хакове, които биха могли да ме отведат направо до щанда на Kool Aid. Имам сериозни въпроси - особено относно пергуторията (която остана мистериозно без отговор), въпреки че разбирам почитането на Мария и светиите.

  • Здравей Кенеди. Толкова добро, което търсите. Идеята за Чистилището идва от идеята, че трябва да бъдем пречистени, освен ако не сме наистина напълно свети, преди да можем да влезем в Божието присъствие. Не можем да знаем това, разбира се, но Църквата отдавна е приела това и може да се основава на Писанието в Книгата на Макавеите (1 -ви или 2 -ри забравих коя), където живите се изнасят молитви за мъртви войници. Тези писания, книгите, бяха премахнати заедно с много други, когато Лутер формира новата протестантска библия. Изглежда, че той също е искал да премахне Откровението (Апокалипсисът, който се нарича в католическите библии), но е превъзмогнат, според източниците, които съм чел. Бог да те благослови.

 3. Благодаря за отговора, и аз самият бях неконфесионален протестант. Трудно ми беше да намеря църква, защото в югоизточната част на САЩ католицизмът предлага много свети ролки, предлагащи установена политика с историческа, библейска и логическа подкрепа. Въпреки че не съм съгласен с всичко в църквата и със сигурност не одобрявам начина, по който е бил управляван от време на време, при мен работи.

  1 Коринтяни 3, 2 Макавеи 12, говорят библейски източник на това, което мнозина смятат за чистилище. Разбира се, той се въвлече в този дълъг труд за измиване на чистия грях пред Небето, но също така беше определен като това, което хората са дошли да опишат в тези писания. Там, където греховете се изгарят за по -чистата душа, се получава влизане в небето. Времето не е определено, само постижение до небето.

  • Съгласен съм с Аарон. Ако ще публикувате различия, по -добре първо да знаете какви са те. Това не казва, че това е субективен сайт, трябва да можете да получавате факти, а не пристрастни мнения. Казвам пристрастни мнения, защото изобразявате католическата църква в неверна негативна светлина. Също така само още няколко подредени бита:

   Никъде в учението на католическата църква не се казва, че се молим на светци, защото не го правим, ние ги молим за техните молитви

   Протестантите си противоречат по едно основно нещо в моите очи, те вярват, че Писанието е единственият източник на истината, но никъде в Писанието не се казва, че е единственият източник.

   Ето защо чувствам, че католиците са по -оправдани да вярват в традицията и библията, отколкото в протестантската мантра соло от Писанията

   • Много ми харесаха тези коментари! Открих, че много от тези публикации са формулирани от протестантска гледна точка, която не отговаря напълно на въпросите ми.

    След като бях възпитан като протестант, исках да чуя по -католическа гледна точка, тъй като мисля, че много от католическите традиции са прекрасни, и исках да разбера откъде в Писанието (или в историята?) Те идват.

    За да отговоря на соло scritptura (sp?), Моето разбиране е, че в основата си той идва от Откровение 22: 18-19, което говори за това да не се добавя или отнема от Писанието. Съгласен съм, че традицията е изключително важна и, ако е основана в Писанието, е необходима. Сърцето, предадено на Бога поради изкупителната жертва на Христос, е основното и това е общо между двамата, нали?

    Аз лично не чувствам, че Папата или Мария, или светците са длъжни да ходатайстват за мен поради съвършената работа на Христос върху кръста и ходатайството, но също така вярвам, че от Бог зависи да съди всяко сърце някой ден и не зависи от мен да съдя желаещите да следват тези традиции. Бог да благослови!

    • езичеството е мястото, където римокатолиците получават цялото си учение, те смесват езичеството на област, която завладяват, с това, което имат, така че местните хора ще го приемат. „Можете да задържите идолите си, просто ме последвайте и ние ще ви приемем“ Шеламагигът беше древна келтска богиня, католиците дойдоха в Ирландия и започнаха да превръщат хората в романизъм, първоначално не бяха в състояние, защото келтите не искат да загубят идолите си, затова католиците казаха, че можете да ги запазите, сега шеламагигът се смята за католическа статуя, това се случи толкова отдавна, повечето забравиха откъде наистина е дошло.

   • Исус Христос е единственият начин да отидете на небето. За да знаем дълбоко за Господ Исус, ние трябва да четем Библията всеки ден. БИБЛИЯТА не е просто книга, това са Божии думи, които съществуват и сега, аз имам много опит в това, господи Исус ми говори чрез библията, ще ми покаже кой е праведен път и всеки ден ме води през библията.

    така че, моля, не се колебайте да прочетете библията. според библейската майка МАРИЯ не е начин да отидете в рая или иначе не е бог. моля, проверете с библията, ако чувствате това, това, което казвам, е грешно. и също грях е да се покланяш на МАРИЯ.

  • само няколко мисли за чистилището.

   Чистилището е просто „пречистване“ или очистване на душата преди влизането в небето. Не може да има грях на небето, защото А) Бог не може да търпи греха; и Б) да бъдем в Небето, съзнавайки дори и най -малкия грях, би отнело пълното ни удоволствие да бъдем на небето. Това е като булка, която се опитва да се наслади напълно на сватбата си, когато през цялото време има петно ​​в иначе безупречната й сватбена рокля - всичко, за което се сеща, е това петно.

   Процесът на чистилището също е процес на превръщането ни в истинския Аз - мъжете и жените, които Бог наистина ни е предвидил да бъдем. Това, което е „изгорено“, е боклукът, който се е прикрепил към нас, изкривявайки в малка или голяма степен нашето възприятие за себе си, Бог и другите. След като тези изкривяващи елементи бъдат премахнати, можем да А) сега и да обичаме напълно истинското си аз; Б) да обичаме истински и напълно своите ближни като себе си; и В) да видим Бога такъв, какъвто е, и да Го обичаме с цялото си пречистено сърце, душа, ум и сила.

   • Защото има един Бог и един посредник между Бога и хората, човекът Христос Исус, който се даде като откуп за всички, което е свидетелството, дадено в точното време 1 Тимотей 2: 5,6

 4. много ми харесва това. дава информация, която наистина помага

 5. ИСТИНСКИ СТРАХОТНО Е ДА ВИДИТЕ ХОРАТА В ТОЗИ БЛОГ „СВЪРЗВАНЕ“ ... ЗАЩО? ЗАЩОТО ВСИЧКО САМО НАЗНАЧЕНИТЕ ЦЪРКВИ СЪСТАВЯТ СОБСТВЕНИ ДОКТРИНИ ЗА КАКВО КАЗВА БИБЛИЯТА, ТАКА ХОРАТА ГОДИНИ ЗА ПЪЛНОТАТА НА ВЯРАТА. МНОГО ПРОТЕСТАНТИ СЕ ИДВАТ У дома при стълба и основата, за която Исус говори за 1ТИМ 3: 15 ...

  ВСИЧКИ ПРОВЕРЕТЕ „СКОТ ХАН“ ИЛИ „СТИВЕН РЕЙ“ .. ТЕЗИ МОМЧЕТИ ПИСАТ КНИГИ КАТО ЛУДИ В КАКВОТО ВЯРВАТ КАТО ПРОТЕСТАНТИ И КАКВО СЕГА ВЕРЯВАТ КАТОЛИЦИТЕ…. БОГ БЛАГОСЛОВИ ВСИЧКИ В ТОЗИ БЛОГ.

 6. Аарон, Абсолютно правилно и благодаря за обясненията и корекциите! Кой е написал това ?? Изследователят/писателят звучи доста предубедено и да, обидно за католиците. Много разочароващо. Той отразява много от неправилните вярвания, които религиозните фанатици имат за Римокатолическата църква, не споменава Източната католическа църква и пропуска да отбележи, че има над 100 000 (поправете моята цифра, ако го подценявам) протестиращи деноминации с много разногласия един с друг. Бях протестант в продължение на 40 години, католик бях 13 години и съм доста запознат с различията след много опит и учене.

  • странно, но когато прочетох този предимно католически блог, той излиза много отбранителен, с рационализации в изобилие за „традиции на мъжете“. Не за разлика от еврейските оправдания за техните традиции, които самият ИСУС се бореше да хвърли небесна светлина (откровение) по време на своето земно служение от 3 години. Погледнете към ИСУС! какво каза за всичко и всичко? Той е вашият ключ, вашият водач, вашият „път, истина и животът ...“. МЕСЕЧЕН ЦИКЪЛ.

   Вижте как Той се обърна към Мария, няколко пъти в Библията. Подсказка: „жена, жена, майка“, е всичко, което мога да си спомня. Предполагам, че католиците ще имат обяснение/рационализация за това също без съмнение. И все пак вярвам, че той се е обърнал към нея като такава, защото е знаел (познава) бъдещото римско движение в християнството (чрез константин) и смесицата от езичество с юдео-християнските принципи на „вярата“. Знаеше (виждаше) зверствата и богохулствата, идващи по пътя, преди Петър, Павел или друг апостол да „видят“ и да напишат за тях в писмата си.

   Това не е никаква атака срещу Мария, нито някой от ИСТИНСКИТЕ светци, отдали живота си за Неговото дело. Само напомняне за КОЙ е ИСТИНСКИЯТ център на Небето. Искате ли да повярвате, че можете да се молите на починали „същества“, както можете да поискате и „живи“ тук на земята за ходатайство? продължете напред, нокаутирайте се. За тези, които знаят по -добре, това е грях. За тези, които не знаят, не е така.

   Смята, че това се има предвид под „Бог гледа към (твоето) сърце“. Той знае какво знаете, какво отхвърлихте и защо. Нека Той да бъде съдията; не ти, не аз. Вярвам, че Бог има много любовници/последователи/вярващи по целия конфесионален свят, въпреки доктриналните „грешки“.

   АКО ви кара да се чувствате по -добре, аз съм наясно с много грешки, които всички доктрини изглежда изобилстват или споделят. Никой деном не е правилен или съвършен ... ... това е, освен ако не говорим за съвършенството на самата земя ........... ИСУСЕ! Когато ти или аз се отдалечим (твърде далеч) от Исус, това е мястото, където грешим.

   И поради доктриналните различия (макар и някои тежки и нуждаещи се от корекция) Ние, Христовото тяло, действаме в отслабено състояние (степента зависи от вашето възприятие/гледна точка ...) в сравнение с това, което бихме били, ако бъдем обединени от нашите Учители „Обаждане“, защото Исус е Главата, а не опашката на тялото на Христос и знае цялата истина на дадена материя, всякаква материя. Амин и Амин.

 7. Тази статия е една огромна обидна шега!

 8. Ако католическата църква може да стане корумпирана (не казвам, че съм съгласен), без нейните членове да забележат, какво ви кара да мислите, че вашата собствена църква не е станала корумпирана, без вие сами да забележите? Това е реален въпрос и не е реторичен.

 9. Кой е написал тази скална бележка за протекция на католически стереотипи? „Грешни неща, проповядвани от католицизма през 1500 -те“? Не хленча за несправедливо разбиване на като, а наклонено представяне на мнителна, датирана информация за тема, в която съм израснал. Това ме кара да се съмнявам във всичко, което току-що прочетох на вашия сайт за сунити/шиити и халал/кошер.

  Браво, сайтът ви е гаден сега.

 10. Здравейте всички, Първо, не всички деноминации на така наречените протестанти бяха част от реформацията. Имаше различни секти на така наречените християни от ранно време. Повечето от тях се дължат на отстъпник, който води хората към фалшива доктрина, което се казва, че всъщност така започна и римокатолицизмът. Чрез фалшива доктрина, извършена и преподавана от езически владетел на Рим. Но от началото на земното служение на Господ винаги е имало остатък, който не е навел колене, за да валира. Господ запази един народ за себе си и тази църква ще остане до края. Мога да споря кои са истинските християни, докато кравите не се приберат у дома. Но в по -голямата си част хората са неграмотни и не знаят истинската история на църквата или значението на самото Божие слово. Така че спорът за всяка точка би бил загуба на време. Но ще кажа това, Бог има един посредник между Бога и човека, Човека Христос Исус, това е, което казва Библията, Римокатолическата църква продължава да противоречи на самото учение на Господа, за когото твърдят, че е техен Бог. Как могат да бъдат прави, когато са толкова далеч от това, което учи Библията. Те твърдят, че папата е викарий на Бога, това означава, че го наричат ​​Христос Божи, има само един Христос и Неговото име е Исус Христос. Хайде, изправете се, отидете в суверенна църква на благодатта (не в реформирана протестантска църква), отидете в истинска традиционна, историческа баптистка църква, която все още вярва, че спасението е от Господа, а не от човешката воля. Бог е авторът и завършителят на нашата вяра. Бог ни търси и спасява, ние нямаме никакви дела, които да ни помогнат да стигнем до Бог. Единствено по волята на Господ и времето, когато един грешник е спасен, и това чрез проповядването на евангелието, което Светият Дух използва, за да ускори сърцето и да ни опознае греха и нашия спасител. Подложете се на здрави проповеди и обещавам ви, ще се радвате, че сте го направили.

  • Уважаеми пастор,

   Кажете ни факти точно преди да пишете. вашата статия използва предимно много егоистична дума „аз“ и това е една от основните причини, че християнството е разделено. ако църквата е тяло на Христос според Библията, защо тогава имаме 33000 протестантски църкви ... и броят им все се увеличава. и имайте предвид, че тази протестантска църква е основана от обикновени хора, които обичат Библията да бъде тълкувана според собственото си егоистично мислене.

 11. Имам въпрос…. Както някой каза по -рано, Исус нарича Мария в библията или жена, или майка. И така, защо католиците наричат ​​Мария божия майка, докато някои я наричат ​​майка на Божия син (това е по -разбираемо)? Мисля, че тя не е майка на Бог, тъй като в библията пише, че Бог е изпратил единствения си син на земята, за да очисти греховете ни. И затова Мария е просто майка на Исус, а НЕ майка на Бог. Бог е създал Мария и тя е човек, така че мисля, че е погрешно да се каже, че е майка на Бог. Друг въпрос е, че преди това бях ходил 2 пъти в католическа църква заради приятел, който искаше да ме обърне. Едно нещо, което намерих за недостатък, беше, че почти навсякъде има идоли на Мария и дори стая за молитва до статуя на Мария. Друго е защо хората вярват в папата? Той е избран чрез избори между тези по -висши католици. Виждам политически избор за повече власт между хората. И в библията се говори за много фалшиви пророци, които се преструват, че са избрани от Бог. Папата не прави ли същото? Когато говори, казва „ние“, но наистина ли Бог говори чрез него? Човек, избран от мъж. Ако погледнете и историята на папата, някои бяха просто чисто зло, тирани, гладни за пари и власт. Такива примери са Borgias, Leo X, Sintus IX и др. В исторически план папите просто са убивали хора, подкупвали са и са правили много повече жестоки неща, за да заемат така наречената богоугодна позиция „папа“. Също така начинът, по който живее папата, изобщо не е начин да бъде смирен. Тези хора в църквата имат много пари, богатство, правят църквата много екстравагантна, обличат се изискано. Ако погледнете библията, Исус беше облечен в дрипави дрехи и не искаше никакво богатство. " Добър Учителю, какво добро да направя, за да имам вечен живот? ” (Мат 19:16). „Исус му каза: Ако искаш да бъдеш съвършен, иди и продай това, което имаш, и дай на бедните, и ще имаш съкровище на небето; и ела и ме последвай“ (ст. 21).

  Разбира се, има грешки при протестантите, но намирам повече грешки по пътя на католиците. Но наистина искам да знам защо изглежда, че хората се покланят на папата, сякаш той е бог. Ако наистина е пророк, нямаше да живее такъв лукс. И аз чувам едната и другата страна на Мери. Някои хора казват, че ние не я почитаме, а искаме молитвите й и това звучи добре, но за хора, които казват Божията майка и я обожават с фигурки и й се покланят, е просто погрешно.

  • Задавате страхотни въпроси. Първо, Мария като Богородица. Абсолютно вярно е, че Мария е човешко същество и само човешко същество. Нейният син е Исус, който е едновременно човешки и божествен. Исус има божествена природа от Бог Отец и има човешка природа от майка си Мария. Исус винаги е бил Бог, но не винаги е бил човек. Той стана човек, когато се въплъти в утробата на Мария. И така, Исус е един човек, който има две природи: човешка и божествена. Природата, която Мария е дала на Исус, е била човешка природа, но Лицето, което е родила, е Бог Син. По -просто: Исус е Бог. Мери е майка му. Следователно Мария е Божията майка.

   Католическите християни вярват, че заминалите християни всъщност не са мъртви. Душите им са живи с Бог в момента. Като добри, любящи хора, те все още са загрижени за нас, които все още „водят добра борба на вярата“ и затова се молят за нас и ние вярваме, че можем да поискаме техните молитви. Прочетете в Евангелията как Мойсей и Илия се появиха с Исус на планината и разговаряха с него. Мойсей беше починал много векове по -рано, но там той говори с Исус и тъй като молитвата е основно говорене с Бог, ето го. Заминал светец, който се моли на Бога.

   Сега към папата. Ние католиците вярваме, че Исус е избрал 12 мъже за първи ръкоположени ръководители на Църквата и че един от тях е имал специална работа като рок и ключов носител на царството. Това беше Питър. С нарастването на църквата апостолите ръкополагат други мъже за местни водачи на отделни църкви, а когато Петър умира в Рим около 67 г. сл. Хр., Ръкоположените ръководители на Църквата в Рим стават новите ключодържатели. Те имат специална работа в Църквата. Имало ли е лоши папи? Разбира се, както е имало лоши свещеници, министри, лекари, адвокати, родители, президенти и крале. Но имаше и добри папи, както и посредствени. Личната греховност на човек не означава, че длъжността, която заема, е лоша, както и да имаш грешен президент, това означава, че президентството е лошо. Освен това католиците не се покланят на папата. Папата не е Бог, но папата е почитан, защото Бог му е дал специална и много трудна работа в църквата. Папите винаги ли вършат добре или перфектно работата си? Не. Понякога използват ли офиса си за свои егоистични цели? Да. Но това не променя факта, че службата на Петрина, както я наричаме, е създадена от Исус за доброто на църквата. Папата е слуга, Божи служител и слуга на целия Божи народ. Папата е слуга на Божиите служители. Добрите папи са се опитали да преживеят това, лошите - не.

   • изглеждаш извинително умерен enuff re: yer catholisim Paul…. игра с думи, добре ... .да & не. ; )

    докато обяснявате нещата, повечето разумни хора биха приели/преглътнали това, което казвате/излагате, но поради грешни причини. Виждате ли Павел, имате начин/дар с думи и това ви помага с много/най -много хора?

    Не че нямаш право на мнение, Пол ... защото, разбира се, имаш.

    Просто изглежда, че ти липсва пов на другите поради липса на артикулация (от наша страна?); или по ваше собствено разбиране; или на вашия фокус върху вашия собствен дневен ред/пристрастия/какво ви интересува.

    Основната грижа за католизма е същата, споделена с всички религии, секти, сборове, индивиди и т.н. И това е, липсата на акцент върху Йешуа Ха'Машиах, като единствения ни Господ и спасител, Син Божий, Отец/Приятел /Краен авторитет по всякакви и всички въпроси, независимо дали те са плътски или духовни. Виждате ли Павел, без значение как го нарязвате, виждам Исус само като отговор на всяка ситуация, когато наистина се пристъпите към всяка благословия/изпитание от А - Я. Надявам се, че не е нужно да цитирам стихове, за да направя/получа моя pt Напротив, както знам, има привидно парадоксални писания, които са в изобилие за борба/противопоставяне един на друг.

    Ако не разчитаме на силата на Светия Дух (H> S>), за да ни научи на волята на БОГ (било то нашата вечна АБВА или неговият Бени, Исус), а вместо това потърсете викарий/папа, който да ни напътства/води значение, голямо или малко, тогава ... .. мислим, че сме се настроили за НЕИЗБЕЖНИ провали/сърцераздирания/грешни завои/и го наречете, както и по невнимание (?) НЕ УВАЖАВАМ нашия Верен и Истински Пастир, Йешуа, за когото католиците твърдят, че са създали оригинална църква с Петър като първи викарий/поп/водач/(каквото и да е).

    Вярвам, че ако наистина искате да знаете какво е искал да каже Исус с преименуването на Саймън, Петра (на гръцки), тогава ще трябва да учите повече, да се молите повече, да постите повече или каквото и да е H> S> ви призовава да направите, за да получите по -ясен, окончателен отговор на истинското му значение, което се отнася до вашия католицизъм. Защото виждате Павел, обикновено няма само един отговор, тъй като H> S> може да ви хване дълбоко само върху едно ЕДНО писание (това е моят опит и други), за да покажете много нива на истина/яснота, отнасящи се до това, което Исус е имал предвид във всичко Той каза.

    Ще отбележа само, че едно от тези нива на истина по отношение на думата/името Петра се отнася повече до Неговата изповед, отколкото до самия човек, върху който е трябвало да бъде построена църквата. (има и други нива, но това е за друго време и място/дискусия, може би)

    И все пак осъзнавам, че има много повече за научаване и израстване в „пътя на Господ“, отколкото за пръв път се вижда, така че не се преструвам, че имам само едно откровение или разбиране, което „притежавам“ по никакъв начин.

    Четете/молете се и вижте какво получавате; върни се тук, пост, моля, направи, о, направи о, направи!

 12. Папата е бащата на всички

 13. Католицизмът е култ и „Вавилонският бряг“, за който говори Библията. Католицизмът не е по -добър култ от исляма. И двамата ви отвеждат направо в ада след смъртта на тази Земя.

Обратни обрати

 1. Разлика между византийски и римокатолически | Разлика между | Византийски срещу римокатолически

Вижте повече за: , ,