Разлика между кастовата система и класовата система

Кастова система срещу класова система

Колко лошо би било, ако сте родени в система, в която животът ви вече е предопределен? Че ако сте родени от роб, вие сами ще бъдете роб през целия си живот, без да ви е даден шанс да се издигнете до върха, но просто да умрете така, когато сте родени така. Разбира се, има и по-светла страна на тази неподходяща съдба. Ако сте родени от кралски особи, тогава светът определено е по -ярък от ваша страна. Ще имате повече шанс да изживеете живота си и да станете най -многото, което можете да бъдете. Това е положението в Индия. Вие сте родени или като роб, или между, или роялти. Но независимо от това, което сте родени, никога няма да имате възможност да го реконструирате или промените. Просто животът ви ще бъде такъв.

Да. Това е неравенство. Всъщност този вид социална система е забранена от самата Индия . Въпреки това, тя все още е широко практикувана и преобладаваща по улиците, във всяко домакинство, дори на работни места в Индия. И няма да има бягство, защото е предписано от обществото, от културата и общоприето и уважавано от хората. Това, което учените считат за единствения недостатък на Индия, неравенството в нейната социална стратификация, си заслужава да бъде проучено точно както улиците на тази велика нация.

И така, как учените определят уникалния социален слой на Индия? По какво се различава кастовата система от другите социални слоеве? Кастовата система много ли е подобна на класовата? Трябва да запомните, обаче, преди да започнете да четете по -нататък, че и двете социални системи съществуват поради неравенството. Ето характеристиките на кастовата система и класовата система.

Кастовата система е много сложна и сложна социална система, която определя социалния статус, постигнат по рождение. Има четири различни начина, по които социалният статус може да бъде определен или може да бъде контролиран от каста: (1) Професия или работата, която човек извършва. (2) Да се ​​ожениш за друго лице само от тяхната собствена каста. (3) Общуване с други хора само от тяхната собствена каста. (4) Отдайте се на религиозния кодекс на вярата или социалната идеология, който подсилва или укрепва само кастовата система. Има пет варни или социални порядки, създадени от индуисткия бог Брахман, за който се смята, че е класификацията на хората за кастовата система. (1) Брахмани или първосвещеници. Тези свещеници имат отговорностите да осигуряват духовните и интелектуални нужди на обществото. (2) Кшатрии или воините и владетелите. Тези воини и владетели имат отговорността да защитават обществото. (3) Вайши или търговците и собствениците на земята. Тези хора са поверени от Брахман за земеделието и търговията на обществото. (4) Шудри или работниците и занаятчиите. На тези хора е възложено да вършат и изпълняват целия човешки труд за обществото. (5) Недосегаемите, най -ниският клас, където всички мръсни работи, свързани с телесно разпадане и мръсотия.

Класовата система се постига и по рождение. Но голямата разлика с нея от кастата е, че социалният статус на човек може да бъде променен. По -хуманно е. Ако сте родени селяни, може просто да се наложи да се изкачите по тази социална стълбица, за да станете успешни в живота. Ако сте родени като кралски особи, тогава има и тази голяма възможност да бъдете уволнени от трона си. Заслугите се постигат или раздават по класовата система, ако човек би могъл да премине от по -нисък клас към по -висок клас. Това социално катерене се постига най -добре чрез образование, заетост и умения. Учените смятат, че класовата система се основава на богатство, власт и икономическо положение. Класовата система се идентифицира с три категории: Висшата класа, изключително богатата и могъща група хора; средната класа, високоплатените професионалисти; и долната класа, слабите и бедните.

РЕЗЮМЕ:

Кастовата система крещи за неравенство, защото никой човек не може да промени своя социален слой под кастовата система. Накратко, той/тя е заседнал като една от петте варни до деня, в който умре. Класовата система, от друга страна, е по -човешка, тъй като един човек може да се изкачва нагоре и надолу по социалната стълбица толкова, колкото може.

Кастовата система е забранена, но много хора в Индия все още я практикуват. Класовата система, макар и не изповядвана от закона, по някакъв начин обикновено се спазва във всяко модерно общество.

Социалният статус на кастовата и класовата система се постига с раждането.

8 коментара

  1. Каста и клас са две системи. Индийската кастова система е по -опасна, жестока, нечовешка, насилствена, варварска, тежка и вредна от всеки друг вид система за расова дискриминация или робство. Индийската кастова система е ненаучна и неестествена система, създадена от човека, създадена от антисоциалните елементи. Индийската кастова система е не само социално, икономическо, политическо и религиозно зло, но и психично заболяване и психично заболяване. Индийската кастова система трябва да бъде забранена на всяка цена от държавното законодателство или от закона на Парламента. В противен случай тя (индийска кастова система) ще развали и убие демократичните институции и секуларизма на всяка модерна и цивилизована държава и общество. Индийската кастова система също е враг номер едно на равенството, свободата и братството. Индийската кастова система също ще убие единството, мира и икономическото и научното развитие и напредъка на всяка съвременна цивилизация, цивилизована държава и общество. Вярата в каста и недосегаемост е не само престъпление срещу човечеството, но и нарушение на правата на човека. Индийската кастова система е по -опасна и вредна от всякакъв вид химически оръжия. Тя (индийска кастова система) разделя обществото.

  2. обясняват между класова и кастова система

    • Г -н Умар Хамид Уани, Моля, прегледайте книгата, наречена „Унищожаване на Кастата”, написана от д -р, BR Ambedkar

  3. „Недосегаемите (далитите) на Индия искат икономическо, социално, политическо, религиозно и образователно равенство в обществото, а не в очите на Бог“ (Харбанс Лал Бадхан)

  4. „Недосегаемите (далитите) на Индия искат икономическо, социално, политическо, религиозно и образователно равенство в обществото, а не в очите на Бог“ (Харбанс Лал Бадхан)

    • Десен брат, индусната кастова система действа като религия (касти) в религията. Благодарение на тази система всяка каста вижда друга каста, както всяка религия изглежда друга религия, така че тук получаваме, че нашата индуистка религия ни отделя един от друг чрез кастовата система. Тук се отделяме взаимно не само в каста, но и в религия. Вярно е, че низшите касти искат да изкоренят кастовата система, но горната каста не достига пълна подкрепа.

  5. „Целият свят знае, че индийската кастова система е по -опасна и вредна от химическите оръжия. Тя (индийска кастова система) е голяма заплаха и предизвикателство за световния мир и единство. Ако искате да спасите глобалното общество, унищожете индийската кастова система. " (Харбанс Лал Бадхан)

  6. Сега говорим за религията, как да запазим единството си в разнообразието на религията в Индия. На първо място ще трябва да укрепим нашата демокрация, така че в бъдеще да не се различаваме въз основа на религията, както е било в миналото. Как можем за да направим нашата демокрация силна за това, ще трябва напълно да изкореним суеверията от нашите религии, за да направим това, науката може да ни помогне. трябва да имаме една религия (демокрация), която ни дава всички видове свобода, равенство и братство. всички подобни неща ще ни обвърже в една връзка с въжето (демокрация) и всички ние можем да се изправим срещу врага си в бъдеще. така че тук той се нуждае от нашите правителствени бързи действия, за да не закъсним.

Вижте повече за: