Разлика между асирийски и вавилонски

assyrian Асирийски срещу вавилонски

Двете съседни държави-сестри на древна Месопотамия се състезаваха за господство и като такива се различават значително по характер.

История Асирия взе името си от град Ашур, който беше главният град, но може да се отнася и за широката империя, която беше превзета и управлявана от асирийците. Асирия имаше по -добър климат от Вавилония, поради факта, че се намираше в планински регион северно от Вавилония. Асирийците не са били изцяло семитски и истинският им произход не е напълно известен. Тяхната култура също до голяма степен е била длъжник на вавилонците, хуриите и хетите. Тяхната религия е осиновена от вавилонците, с изключение на това, че председателстващият бог на град Ашур се превръща в главно божество на Асирия. Техният характер на поклонение е анимистичен.

Вавилония е била разположена в източния край на плодородния полумесец на Западна Азия с нейната столица като Вавилон. Понякога е наричан земята на халдейците. Първоначално имаше две политически дивизии, а именно Шумер и Акад. И асирийците, и вавилонците са използвали клинописната писменост и всички хора, включително кралски особи, свещеници, търговци и учители, разчитали на писане. Навуходоносор управлява Вавилон в продължение на много години, като неговото управление в крайна сметка се превръща в едно от най -дългите и най -успешните в историята на човечеството. Някои исторически моменти по време на неговото управление включват два пъти превземане на Йерусалим и разрушаването му и сградите и стените, които той е построил в града, които се възхищават от гръцките историци.

Организация Докато във Вавилония се появяват търговци и земеделци, асирийците стават по -милитаристки, образувайки организиран военен лагер, управляван от автократичен крал като върховен владетел. Успешните генерали тогава основават асирийски династии, а царят е автократичен генерал на армия, която в първите дни е заобиколена от феодално благородство. Тези благородници бяха подпомогнати, от управлението на Тиглат-Пилезер нататък, от сложна бюрокрация. Царският дворец беше по -разкошен от храмовете за поклонение (храмовете) на боговете, от които беше отделен. Всички хора бяха войници или почти нищо друго, доколкото дори морякът принадлежеше на държавата. Това доведе до внезапния срив на асирийците по време на ерата на Ашурбанипал, когато той беше източен от войнственото си население. В съседната Вавилония свещеничеството беше най -висшата власт, като свещениците бяха издигнати на престола от революцията. Под контрола на мощна йерархия, вавилонският цар остава свещеник до края.

Резюме: 1. Асирия се е намирала северно от Вавилония, като нейното планинско местоположение й дава по -добър климат от Вавилония. 2. Асирийците формират военна династия, докато вавилонците стават търговци и земеделци. 3. Върховният владетел в Асирия е бил автократичен цар, докато във Вавилония свещеничеството е било най -висшата власт. 4. Характерът на поклонението на асирийците беше анимистичен и този на идолопоклонството, докато за вавилонците той беше във Върховен Бог.

21 коментара

 1. и ако се обадиш на ченгетата няма да ми пука !!!!!!!!!!!!!!!!!! кучки

  • Някои от тези разлики са малко преувеличени. Например, ние знаем за ранните асирийци като велики търговци, чиято търговия е помогнала на ранните хети да се развият културно, през староасирийския период (преддинастическият хетски период, около 2000 г. пр.н.е.). Може би това би могло да се разшири малко в статията.

  • страхотен си брат

 2. Това есе, написано от младия студент, е далеч от точността. Четенията трябва да се четат и ученията трябва да се преподават.

 3. Защо няма сходство?

 4. Хареса ми тази статия! Толкова помогна !!!!! и Здравей!

 5. твърде много невярна информация в това четиво. Вавилон никога не е бил познат, нито наричан земята на халдейците. Думата халдейска идва от разделянето на двете големи църкви в началото на 1400 -те. Тя е дадена от Римокатолическата църква при набирането на хората да следват и напускат асирийската църква на Изток. По това време известна като Източната църква. По време на управлението на цар Ашурбанипал свали Вавилон, той постави брат си Шамаш-шум-укин да го управлява. По -късно брат му обърна гръб и се опита да се раздели и от този момент нататък тръгна надолу.

  • проповядвайте го момче, вие трябва да сте този, който ще го пише

  • Не знам къде изучавате историята си, но съм почти сигурен, че халдейците са били около МНОГО по -рано, отколкото сте описали. Халдеите от Ур се споменават по времето на Авраам. Халдейската империя е неовавилонската империя, която започва през 626 г. пр. Н. Е. И завършва през 539 г. пр. Н. Е.

   • Ур Халдейски всъщност се отнася до тях хора, практикуващи магия и вуду дух, името Ур е само термин, използван за град като много в Месопотамия, затова Бог каза на Авраам да напусне града на злия град на фалшивата религия и да отиде в по -добър мястото и градът е бил в Северен Ирак днес, където се е намирала древната столица на Асирия

 6. исках някакво откровение сега съм объркан!

 7. Някакви фенове на kpop ?? и благодаря, не помогна, но все пак благодаря

 8. Истината е казана. Кого Бог използва, за да унищожи Вавилон?

  • Кой унищожи вавилонците? Светските и библейските писания сочат едни и същи агресори ... Медо-Персия. малко след превземането на Вавилон за една нощ само с дворцовата охрана в града, персите се обърнаха към бившия си съюзник - мидийците. Някои наричат ​​тази династия Картинагини.

   В крайна сметка те нападнаха и победиха гърците, от които имаше такива като Александър. Той никога не е имал никакво желание да завладее на запад, тъй като това е малоценно, но е имал стара обида към персите чрез баща си цар Македония.

   Александър завладя целия познат свят на ИЗТОК от Гърция, но когато почина на 32 години, неговите генерали разделиха земята и войните между групировките продължиха и до днес.

   Д -р Jstark

 9. аз съм потото на име boband и казвам „здрасти приятели“

 10. Неовавилонската империя с кратък живот се появява с династията на Халдеите, която сваля от асирийски цар Набонид, зет на известния цар Навуходоносор-II. Останалите халдейци, между другото, постепенно бяха погълнати от местното население на вавилонци и асирийци, които говореха източносемитски език. Съвременното име на халдейците е религиозно, предоставено от Римокатолическата църква, без връзка с древните халдейци.

Вижте повече за: , ,