Разлика между антропологията и социологията

anthropology Антропология срещу социология

Изучаването на човешки същества може да бъде изследване на цял живот. Опитът да се разбере човешкото поведение е задача, която заема някои от най -големите мислители на нашата раса от хиляди години. Дисциплинирано изучаване на човешката раса се провежда от Възраждането. Днес има много области и подполета на изследване. Докато човечеството е предмет на всички тези области, философският подход към изучаването варира от дисциплина до дисциплина. В началото може да не е очевидно, но има някои разлики между антропологията и социологията.

Определение на антропологията и социологията

 • Антропологията “е социална наука, която се занимава с човешката култура, както и с физическите и социалните характеристики, които я създават. Често той ще сравнява една група хора с друга или дори ще сравнява хората с животни.
 • Социологията “е социална наука, която изучава функционалността на човешкото общество, включително произхода, развитието и организацията. Той също така ще разгледа тези атрибути в институциите и организациите.

История на антропологията и социологията

 • „Човешките същества наблюдават и записват поведението на другите от зората на цивилизацията . Някои смятат Херодот и Тацит за първите антрополози. Едва в края на осемнадесети век обаче започва кодифицирано изследване на други култури. Традиционно антропологията е свързана с западняци, изучаващи културата на по -малко технологично развитите народи. В някои случаи изучаването на антропологията доведе до расистки теории за цялостното развитие на различните групи.
 • Социологията “„ също се практикува от гръцкия период като изследване на обкръжаващото общество. Едва в края на деветнадесети век социологията беше призната за академична дисциплина и стана част от университетската учебна програма.

Фокус на антропологията и социологията

 • Антропологията “се интересува от цялостната култура на група хора. Това включва социални институции, изкуство, история, митология и общи нрави, наред с други черти. Антропологиите сега изучават общества по целия свят, но търсят всеобхватни теми, които се подсилват чрез казуси. Той включва и археология и поради голямото количество съществени спекулации се смята за по -мека наука от социологията.
 • Социологията “е количествена социална наука. Повечето теории се основават на анкети, статистически анализ, вземане на проби и големи колекции от истории на живота. Социолозите се стремят да бъдат възможно най -безпристрастни и научни, докато събират данни. Данните, анализирани от социолозите, често се използват както от държавни служители, така и от пазарни изследователи.

Резюме: 1. Антропологията и социологията са двете области на социалните науки, които изучават поведението на хората в техните общества. 2. Традиционно антропологията се занимава с изучаване на култури, различни от собствената, особено тези, които са по -малко напреднали, докато социологията се използва за разбиране на собственото общество. 3. Днес антропологията има тенденция да разглежда голямата картина на човешката култура, докато социологията отделя повече време за анализ на данни от конкретно изследване. 4. Смята се, че антропологията е по -мека наука от социологията, тъй като основава повече своите заключения на казуси, отколкото на твърди данни.

Последни публикации от Abishek ( виж всички )

19 коментара

 1. Тази статия е малко подвеждаща. Социологията също е качествена наука и изследователите често използват качествена методология като етнография в изследванията.

  • Разбира се, и двете не се изключват напълно, тъй като нищо никога не е. Статията не е подвеждаща, но дава голямо общо обяснение за разликата между двете.

  • Всъщност етнографията се използва за антропология. Те използват повече неща като проучвания и подобни неща за по -големите нации, което изучават социолозите. Това обаче беше преди време. Антропологията и социологията сега се припокриват много, тъй като по -малките неиндустриални региони, които антрополозите използваха за изучаване, сега нарастват и стават все по -модернизирани. Така че предполагам, че социологията може да използва етнографията по някакъв начин, въпреки че тя е по -свързана с културните антропологични изследвания.

 2. Благодаря ви, че публикувахте това! Сега знам кое малолетно ще избера да завърша заедно със степента си по психология. Социологията спечели в моята книга, но това съм само аз, защото и двете са много интересни области на изследване.

 3. Тази статия не е много информативна за разликите между двете области. Всъщност това е прекалено обобщаващо. Антропологията използва качествени и количествени методи ... същото със социологията.

 4. Еха! хора, обърквате ме, когато съм в решаващия момент какво да избера за магистърската си степен!

  Намирам двете дисциплини за привлекателни за мен, фокусът ми е върху развитието на общността на Далит, но трябва да бъда добре оборудван със знания, за да разбера по -голямата социалност, за да набелязвам положението и положението на Далит, така че се стремя да внеса академичност и активизъм заедно за по -добро разбиране на въпроса в подкрепа на развитието на далитите, по -специално в Южна Азия. Значи приятелите предлагат какво да взема за майстори ???

 5. Като човек, който е главен в радикален отдел, където антропологията и социологията не са разделени, и да се осветя в едното е в специалност в другото, харесах тази статия. Мисля, че е жесток срам, че всеки трябва да избере между двете. Но също така смятам, че е жесток срам, че тъй като двете са изследвания на човешкото поведение и всички дисциплини са по същество производни на човешкото поведение, всеки трябва да избира между която и да е дисциплина на изучаване. Всички те трябва да попадат в една категория на изследване, за да бъдат холистично изучавани за оптимално разбиране. Това е единственият начин да се преодолеят ограниченията на съвременните изкуства и науки.

  • Да, добре, брато… .. само помни да не слагаш лук върху бургера ми.

  • Тази статия е хубава, по -добре е да отида и за двете полета, защото и двамата са интересни

 6. Предлагам ви да изучавате английски; ако мислите, че „дециплина“ е правилно изписана дума, вие сте в много проблеми. Освен това хората извън Индия обикновено не знаят какво означава думата „dalit“. Освен това, цялата концепция за „далит“ е остаряла от антропологична гледна точка. Ако ще преминете към следващото ниво, ще трябва да засилите играта си. Имам магистърска степен по антропология със силен акцент в южноазиатската антропология и в момента съм в средата на докторското си изследване, само в случай, че някой иска да се запита дали моето мнение е защитено от кресла или не.

 7. Коул Спроус ме доведе тук.

 8. Какво общо има това, че Коул Спроуз напуска tumblr?

 9. Буквално умира, защото омг Коул Спроус коментира.

 10. Не е ли това, че социологията е по -научна от антропологията.

 11. Разликите са ясни и с двете дешифриране. Goodenought го заяви.

 12. Благодаря на всички за идеите. В моя контекст антропологията е наука, която изучава човечеството, докато социологията изучава обществото. Това е просто прост основен зачатък на разликата.

 13. прекрасно изследване много ми харесва

Вижте повече за: , , ,