Разлика между алуминиев и карбонов шосеен велосипед

Алуминий срещу карбон шосейни велосипеди

Всеки път, когато дойде време за нов мотор, всички ние се сблъскваме с дилемата да избираме между пътни велосипеди от алуминий и въглеродни влакна. Едно нещо, което трябва да се отбележи, е, че за почти същата цена бихте могли да вземете алуминиев мотор от висок клас или мотор от нисък клас въглеродни влакна, но познаването на плюсовете и минусите, които идва с всеки от тях, е най- важното при избора на правилния избор.

Факт е, че и въглеродът, и алуминият имат своите предимства и недостатъци поради различните свойства на материалите и в техните граници производителите могат да използват своите свойства, за да създадат мотор, който да отговаря на специфичните вкусове на ездачите.

Изглежда има общо предпочитание на алуминия за планинските велосипеди, докато въглеродът е предпочитан за шосейните. Алуминият, ако е направен добре, ще бъде малко груб за използване по пътищата, освен ако не е направен с по -леко покритие, сравнимо с въглерода. Алуминиевите рамки са по -твърди и ще се чувстват груби при каране по пътищата. Често пътните велосипеди от начално ниво са изработени от алуминий, но завършени с карбонови вилици и задни триъгълници, за да осигурят комфорт.

Въпреки че инженерите могат да манипулират въглеродните влакна, за да осигурят минимална гъвкавост в грешните зони, като същевременно позволяват достатъчно съответствие за комфортно усещане на пътя, основният му недостатък идва от крехкостта. Ако смолата се повреди над повърхностните драскотини, тогава моторът почти винаги става безполезен, защото въпреки че е възможно да се поправи, той е толкова скъп, че няма да си струва труда. Що се отнася до алуминия, той може да се ремонтира многократно ,, но качеството на рамката ще се влошава с всяко поправяне.

Въглеродните влакна са изгодни по начин, по който могат да бъдат манипулирани, за да придадат твърдост там, където е необходимо, като същевременно абсорбират вибрациите (амортизиране) и позволяват съответствие, когато е необходимо, за разлика от алуминия. Начинът на полагане на въглеродни влакна може да се управлява за определена част от рамката, като по този начин материалът може да бъде направен много насочен. Алуминият обаче ще се справи по -добре при предаване на мощност и вибрации.

Едно нещо, което си струва да се отбележи, е, че не е много възможно да се предскажат всички натоварвания и напрежения, които ще бъдат подложени на велосипед, дори и с усъвършенствани технологии. И въпреки че се вижда, че въглеродните влакна имат голям потенциал, въглеродните рамки все още не са доказали, че могат да издържат на големи натоварвания и напрежения с течение на времето, без да се разграждат с течение на времето. От друга страна, трайността на алуминиевите и други метални рамки е проучена и доказана във времето.

Обобщение Велосипедите с алуминиева рамка са по -подходящи за планински велосипеди, докато въглеродните влакна са предпочитани за шосейни велосипеди. Въглеродните влакна лесно се манипулират, за да дадат твърдост в необходимите зони, докато алуминият не е такъв. Докато въглеродът по -добре потиска вибрациите, алуминият е по -добър в предаването им, както и в мощността. Въглеродът не се ремонтира лесно при повреда, докато алуминият може лесно да се ремонтира отново и отново.

Вижте повече за: ,